«Η ιστορία ενός νεαρού gamer», το τελευταίο βιβλίο της Μαρούλας Κλιάφα, είναι ένα νεανικό βιβλίο, στο οποίο θίγεται το θέμα του εθισμού στα βιντεοπαιχνίδια.
Ο Οράτιος, ο νεαρός gamer και πρωταγωνιστής της ιστορίας μας, ο Αόρατος, όπως αποκαλεί τον εαυτό του και πιστεύει ότι είναι, ο οποίος δέχεται bullying στο Δημοτικό, το αποκρύπτει από την οικογένειά του και το Διευθυντή του σχολείου, έχει μόνο ένα φίλο κι αυτός φανταστικός, τον Αντρέα, γίνεται ξαφνικά ορατός στην Α΄ Γυμνασίου και αποκτάει φίλους, βγαίνοντας από την απομόνωση.
Ωστόσο, η ευτυχία του δεν κρατάει για πολύ καιρό. Η οικογένεια αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί σε μια επαρχιακή πόλη, τη Λάρισα, λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων του πατέρα του.
Ο Οράτιος χάνει τους φίλους του, αδυνατεί να εγκλιματιστεί στο καινούριο περιβάλλον και από δεινός βιβλιοφάγος μετατρέπεται σε ένα δεινό video gamer. Λύνει γρίφους, ζει την περιπέτεια, αγωνιά και ταυτόχρονα εξασκεί τα αντανακλαστικά του. Έτσι τουλάχιστον πιστεύει.
Με αυτόν τον τρόπο δραπετεύει από τη φρικτή πραγματικότητα (έλλειψη ενδοοικογενειακής επικοινωνίας, απαιτητικοί γονείς, έλλειψη φίλων), ζώντας σε δύο παράλληλους κόσμους, έναν πραγματικό και έναν εξωπραγματικό-ψηφιακό. Ο εθισμός στα παιχνίδια θ’ αποβεί μοιραίος.
Μετά από εννέα συνεχόμενες ώρες πάνω σε ένα παιχνίδι, θα καταρρεύσει. Ένας ψυχολόγος-ψυχαναλυτής θα τον βοηθήσει να επανέλθει στον πραγματικό κόσμο-αληθινή ζωή και ν’ αποκτήσει αυτοέλεγχο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την οικοδόμηση μιας πολύ καλή σχέσης με τον ψυχαναλυτή του.
Πρόκειται για μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία με πολλές ανατροπές. Η κ. Κλιάφα επιφυλάσσει ένα απρόβλεπτο και συνταρακτικό τέλος στην ιστορία του Οράτιου, του νεαρού videogamer, με τη μεγάλη φαντασία κι ευρηματικότητα.
Μας εκπλήσσουν ευχάριστα οι γνώσεις της κ. Κλιάφα για τα videoπαιχνίδια και για την ψυχολογία των νέων. Δεν περιμέναμε κάτι λιγότερο από μια ανήσυχη συγγραφέα, όπως η κ. Κλιάφα, η οποία, πριν ξεκινήσει τη συγγραφή του βιβλίου, έκανε την απαραίτητη έρευνα.
Η γλώσσα-τρόπος γραφής της κ. Κλιάφα, γνωστός αλλά πάντα υπέροχος. Η ιστορία της μας ταξιδεύει στην Αθήνα και στη Λάρισα. Σαφώς, δεν ξεχνάει να κάνει αναφορές στα Τρίκαλα, στην πατρίδα της, στον Ασκληπιό καθώς και στο Μουσείο Ελληνικής Παιδείας στην Καλαμπάκα (ο ήρωας γράφει στο Facebook εντυπώσεις από το Μουσείο).
 Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας στην κ. Κλιάφα, γιατί είναι πάντα κοντά και στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές και την ευχαριστούμε για τα δύο αντίτυπα του βιβλίου που χάρισε στη βιβλιοθήκη του σχολείου μας.
Τέλος, αποτελεί μεγάλη τιμή για το σχολείο μας η μνεία της κ. Κλιάφα στους μαθητές του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων που, όπως αναφέρει η ίδια, μες το βιβλίο της υπάρχουν πολλά από όσα της εμπιστεύθηκαν. Χάρη στην κ. Κλιάφα το 4ο Γυμνάσιο Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα. Γι’ αυτό και την ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Τσιοτινού Αθανασία
Διευθύντρια του 4ου Γυμνασίου Τρικάλων «Γιώργος Σεφέρης»