Η ενημέρωση των πολιτών μέσω της απαραίτητης συνεργασίας σε θέματα υγείας και πρόληψης, αποτελεί κυρίαρχο μέλημα του Δήμου Τρικκαίων. Αυτή ήταν η παρέμβαση – πρόσκληση του Δήμαρχου Τρικκαίων στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και χρήσιμη εκδήλωση παρουσίασης της μελέτης - καταγραφής της εμβολιαστική κάλυψης μαθητών.
Και μάλιστα μαθητών της Α τάξης των Δημοτικών Σχολείων του νομού Τρικάλων, για πρώτη φορά και μια από τις ελάχιστες σε όλη τη χώρα. Ο κ. Παπαστεργίου χαιρετίζοντας την εκδήλωση, τόνισε ότι η ενημέρωση για την εμβολιαστική κάλυψη είναι πολύ σημαντική και αυτό συμβαίνει με τη βοήθεια των ανοιχτών δεδομένων που υπάρχουν, παραλληλίζοντάς τους με τα ανοιχτά δεδομένα στην πληροφορική, που απαιτούν συνεργασία και γνώση.
Ακολούθησε η παρουσίαση εμπεριστατωμένων στοιχείων, από την παιδίατρο, Επιμελήτρια Α της Παιδιατρικής Κλινικής και επιστημονικής υπεύθυνης του προγράμματος κ. Χρύσα Παπαχρήστου.
Στοιχεία που ελήφθησαν από τους επισκέπτες υγείας του Νοσοκομείου, από 908 σε σύνολο 1042 μαθητών Α τάξης σε 80 δημοτικά σχολεία του νομού το διάστημα 25-09-2017 έως και 27-04-2018, διευρύνοντας την έρευνα που ξεκίνησε το 2017 στα σχολεία του Δήμου Τρικκαίων. Η συγκεκριμένη έρευνα κατέδειξε ότι το εμβολιαστικό επίπεδο είναι πολύ υψηλό σε πολλά και διαφορετικά είδη εμβολίων.
Αλλά η υπεύθυνη της έρευνας παιδίατρος, έκανε αναφορά στο εμβόλιο της ιλαράς, για το οποίο τόνισε, ότι, παρά το σε γενικές γραμμές υψηλό εμβολιαστικό επίπεδο, χρειάζεται προσοχή και καθόλου εφησυχασμός. Και τούτο, διότι οι συγκεκριμένοι εμβολιασμοί έγιναν προ 4-5 ετών, και σε συνδυασμό με τα περυσινά κρούσματα από Ρομά στον νομό Τρικάλων, απαιτείται προσοχή για τα επόμενα χρόνια.
Η δε παρέμβαση του προέδρου του ΔΣ του νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρη Παρθένη για το ζήτημα, ήταν σαφής: οι παράγοντες εμφάνισης νόσων είναι και κοινωνικοί, επομένως η άρση της αιτιοπαθογένειας των νοσημάτων σημαίνει και σημαντικές παρεμβάσεις. Δίνοντας συγχαρητήρια στους υλοποιητές της μελέτης - έρευνας, πρόσθεσε, επίσης, ότι για το λεγόμενο «αντιεμβολιαστικό κίνημα» με βάση τη φετινή εμπειρία, θα π[ρέπει να είμαστε φειδωλοί και σκεπτικοί απέναντι σε ομάδες που παρασέρνουν με αμφίβολες θεωρίες.
Από την πλευρά του ο προϊστάμενος της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων κ. Χρ. Μπουλούμπασης αναφέρθηκε στην ουσία παρόμοιων ερευνών και στη σημασία τους για τα σχολεία. Ο δε πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τρικκαίων κ. Μιχ. Λάππας αναφέρθηκε στην ανάγκη επίτευξης συνεργασιών στον τομέα της ενημέρωσης.
Επίσης, η κ. Κική Παγδάτογλου διευθύντρια Μ.Ε.Θ. πνευμονολόγος, και συντονίστρια της έρευνας αναφέρθηκε με θετικά λόγια στην εργασία που έγινε. Η έρευνα διεξήχθη από το τμήμα επισκεπτών Υγείας και τους κ.κ.. Γιουβρή Αικατερίνη (υπεύθυνη συντονισμού έργου), Αγαπίου Σπυριδούλα, Αργυρίου Αγορίτσα, Λύχου Αναστασία, Νταϊλιάνη Χρήστο και Νταλαμπίρα Χριστίνα.
Η κ. Λύχου αναφέρθηκε στα τεχνικά στοιχεία της μελέτης με τίτλο «Εμβολιαστική κάλυψη των μαθητών της Α’ δημοτικού των σχολείων του νομού Τρικάλων» στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρωτογενούς Πρόληψης». Ο επιμελητής Β κ. Βασίλης Αγιοκυριακιώτης αναφέρθηκε στους στόχους και τα στοιχεία του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμών και Εφήβων 2017 και την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε η κ. Σήλια Καταφυγιώτη.