Από τις 29 Νοεμβρίου 2019 ώς τις 6 Ιανουαρίου 2020, αδιάκοπα ο «Μύλος των Ξωτικών», στα Τρίκαλα, επιβεβαιώνει μια ιστορία επιτυχίας.
Μια βόλτα στο μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας δίνει χαρά, χωρίς αμφιβολία, αλλά παράλληλα γεννά και ερωτήματα. Για το πώς και το γιατί αυτής της ανοδικής τροχιάς.
Για όλη την εορταστική περίοδο είναι πολύ δύσκολο να βρει κανείς ελεύθερο δωμάτιο στα ξενοδοχεία όχι μόνο των Τρικάλων αλλά και της ευρύτερης περιοχής, καθώς πέραν των ελεύθερα διακινούμενων, πολλά ταξιδιωτικά γραφεία φέρνουν επισκέπτες από την Αθήνα αλλά και την Κρήτη, τη Θεσσαλονίκη αλλά και την Πελοπόννησο.
Στόμα με στόμα, η μοναδικότητα του «Μύλου των Ξωτικών» έχει ξεπεράσει τα σύνορα και φτάνουν πούλμαν από τις βαλκανικές χώρες αλλά και από τη Ρωσία. Συχνά, υπάρχει τουριστικό πακέτο για προορισμούς όπως τα Μετέωρα, στο οποίο περιλαμβάνονται πλέον και τα Τρίκαλα.
Η πόλη ζει σε άλλους ρυθμούς τα Χριστούγεννα αλλά και για τους διοργανωτές, το στήσιμο του «Μύλου», που προηγείται της εορταστικής περιόδου, είναι ένα μεγάλο και σύνθετο εγχείρημα.
Αμέσως αντιλαμβάνεται κανείς τον επαγγελματισμό αλλά και το υψηλό επίπεδο τόσο των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και την ποιότητα όσων βλέπει. Παρά τη μαζικότητα ενός τέτοιου χώρου, η επιτυχία του οποίου στηρίζεται στην οργάνωση του πλήθους, υπάρχει καλή αισθητική και εντυπωσιακή δυνατότητα επιλογών.
Ο Δήμος Τρικκαίων και ο δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου συνδέονται με αυτήν την επιτυχία. Ο «Μύλος» είναι παλιά ιστορία, ξεκίνησε από τη δημοτική αρχή του 2011 και γίνεται για ένατη χρονιά, αλλά πλέον κεφαλαιοποιεί κάθε χρόνο και πιο πολύ την καλή φήμη της πόλης, μια κατάκτηση της τοπικής κοινωνίας.
Ο «Μύλος» ανοίγει θέσεις εργασίας, συνδέει την επιχειρηματικότητα με την πόλη, φέρνει παραγωγούς και καταστήματα από διάφορα μέρη της χώρας για ένα σταντ στον Μύλο, δίνει χαρά και προσφέρει ένα «παραμύθι» σε όλους.
Γενική άποψη του «Μύλου των Ξωτικών» στα Τρίκαλα, όπου καθημερινά συρρέουν χιλιάδες επισκέπτες για μια ξεχωριστή εμπειρία.
Στην ξενάγηση που μου έγινε, εντύπωση μου έκανε η πρόβλεψη κάθε λεπτομέρειας και η εκπαίδευση του προσωπικού που καλείται να διαχειριστεί καταστάσεις πολυκοσμίας.
Ολα δείχνουν να λειτουργούν σωστά. Ο τόπος ο ίδιος, κοντά στο κέντρο, αλλά με αίσθηση ημι-εξοχικού τοπίου, σφραγίζεται από το λιθόχτιστο συγκρότημα του Μύλου Ματσόπουλου, που είναι μουσείο όλον τον χρόνο. Ο πρώην βαλτώδης χώρος πίσω από τον Μύλο έχει πλέον διαμορφωθεί από τον Δήμο Τρικκαίων και σύντομα θα αποδοθεί στο κοινό.
Στον «Μύλο» κρατάς αυτό που θέλεις. Προσωπικά μου άρεσε ο συνδυασμός της ιστορίας, του εκρηκτικού «τώρα», της στιγμιαίας χαράς τόσων ανθρώπων, της σκέψης ότι αυτή η πόλη προχωράει. Ο «Μύλος των Ξωτικών» έγινε πρότυπο και γεννά μιμητές. Αυτό είναι ένα μέτρο επιτυχίας.
Η διοργάνωση εκ μέρους του Δήμου Τρικκαίων και της e-Trikala Α.Ε. βασίζεται στην εξυπηρέτηση του επισκέπτη. Πιστεύω ότι αυτό είναι κυρίως το κλειδί της επιτυχίας. Με δωρεάν είσοδο και με πολλούς πειρασμούς (γαστριμαργικούς, εμπορικούς, ψυχαγωγικούς), ο καθένας χαράσσει τη διαδρομή του. Δεν αισθάνεται ότι έχει παγιδευτεί.
Η ευελιξία του Δήμου Τρικκαίων και τα ικανά άτομα που δουλεύουν υπέρ της πόλης έχουν συμβάλει στην πρωτοφανή, για τα ελληνικά χρονικά, διεύρυνση και αλλαγή ταυτότητας της πόλης. Τα Τρίκαλα έχουν θέσει τον πήχυ ψηλά και δημιουργούν προσδοκίες.
Είναι μια πόλη μεσαίου μεγέθους, με μεγάλο προνόμιο τον Ληθαίο ποταμό που διασχίζει την καρδιά των Τρικάλων, και κάθε φορά που την επισκέπτομαι τη βλέπω βελτιωμένη. Πολλά έχουν να γίνουν ακόμη, αλλά η πόλη δουλεύει, ο δήμαρχος τρέχει για όλα, είναι φίλος της καινοτομίας και των ανοικτών μυαλών.
Ο «Μύλος των Ξωτικών» θέριεψε στα χρόνια της κρίσης, προσφέροντας απλώς ποιότητα υπηρεσιών. Τώρα, που το οικονομικό κλίμα βελτιώνεται και η κοινωνία σχεδιάζει και πάλι, η πόλη έχει ήδη κερδίσει χαμένο χρόνο. Είναι ένα φαινόμενο που φέρνει αισιοδοξία.
NIKOΣ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΣ (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)