Τιμήθηκε σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του Δήμου Καλαμπάκας η επέτειος της ιστορικής μάχης της Μερίτσας στο μνημείο των πεσόντων. Στην ομιλία του ο τρικαλινός βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σιμορέλης ανέφερε τα εξής:
«Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι,
Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα τιμής και μνήμης σε εκείνους τους συντοπίτες μας που θυσίασαν τη ζωή τους για υπερασπιστούν την πατρίδα. Φέτος συμπληρώνονται 74 χρόνια από την ιστορική μάχη της Μερίτσας και είναι χρέος όλων μας η ιστορία και η αυτοθυσία των αγωνιστών της εθνικής αντίστασης να διασωθούν και περάσουν στις επόμενες γενιές.
Η περιγραφή της μάχης ως ιστορικό γεγονός έχει τεράστιο ενδιαφέρον καθώς 60 περίπου μόνιμοι αντάρτες με τη βοήθεια των αόπλων πολιτών της περιοχής εξόντωσαν περίπου 350 πλήρως οπλισμένους Ιταλούς στρατιώτες. Μία δύναμη που ήταν πολύ μεγαλύτερη με καλύτερο εξοπλισμό και στρατιωτική εκπαίδευση.
Οι αντάρτες του ΕΛΑΣ και οι κάτοικοι της Οξύνειας και της ευρύτερης περιοχής, αντιδρώντας στα αντίποινα και στο πλιάτσικο των κατακτητών, αποφάσισαν, παρά την αριθμητική τους υστέρηση, να αγωνιστούν για την ελευθερία. Η μάχη δόθηκεστα στενά της Βελίκας, όπου ολόκληρο το ιταλικό τάγμα εξολοθρευτικέ και πολλοί πιάστηκαν αιχμάλωτοι.
Σήμερα τιμούμε τους 7 αγωνιστές που έπεσαν στη μάχη της Μερίτσας και μαζί με αυτούς όλους τους αγωνιστές και της αγωνίστριες της εθνικής αντίστασης που όρθωσαν το ανάστημα τους στο Φασισμό και το Ναζισμό και πολέμησαν για την ελευθερία και την εθνική ανεξαρτησία.
Δίνεται λοιπόν από αυτήν την αυτοθυσία ένα μήνυμα επίκαιρο ενάντια στο πόλεμο που μαστίζει το πλανήτη μας και ενάντια στο φασισμό και την άκρα δεξιά που θεριεύουν σε αρκετές χώρες της Ευρώπης. Διδασκόμαστε ότι  μια μικρή δύναμη όταν έχει το δίκιο με το μέρος της και όταν ακόμα οι συσχετισμοί είναι εναντίον της, πρέπει με πείσμα, θέληση και αυταπάρνηση να αγωνιστεί και έτσιμόνο μπορεί να πετύχει το σκοπό της. Με αυτό το παράδειγμα πρέπει να πορευτούμε σε όλες τις δυσκολίες που έπονται και με αυτό τον ηρωικό τρόπο, με τη ψυχή, με την καρδιά ακόμα και με το αίμα μας πρέπει να υπερασπιζόμαστε την πατρίδα.
Τιμή και Δόξα στους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης.
Σας ευχαριστώ»