Την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2022 μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου  συμμετείχαν  σε εκπαιδευτικό πρόγραμμα που οργάνωσε η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης. Οι μαθητές/τριες παρακολούθησαν μέσω live streaming συναυλία σε ένα από τα διασημότερα έργα απεικονιστικής μουσικής, το  «Εικόνες από μια Έκθεση» (1874), του Μ. Μουσόργκσκι (M. Mussorgsky). Πρόκειται για ένα έργο για πιάνο, που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης μετά την επίσκεψή του σε μια έκθεση έργων του ζωγράφου Β. Α. Χάρτμαν (V. A. Hartmann). Το έργο έγινε γνωστό στην ορχηστρική του μορφή με την ενορχήστρωση του Γάλλου συνθέτη MauriceRavel το 1922.

Ο συνθέτης έγραψε το έργο «Εικόνες από μια Έκθεση»  για να τιμήσει τη μνήμη του φίλου του VictorHartmann, ο οποίος πέθανε το 1873 σε ηλικία 39 ετών. Εμπνεύστηκε από την έκθεση των έργων του καλλιτέχνη που πραγματοποιήθηκε μετά θάνατον και θέλησε να αποδώσει μουσικά την εμπειρία αυτή.

Η Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης μύησε τους μαθητές/τριες στην περιγραφική δύναμη της μουσικής με την παρουσίαση του έργου του Ρώσου συνθέτη ModestMussorgsky. Οι μαθητές/τριες  ήρθαν  σε επαφή με την προγραμματική μουσική και έμαθαν πώς η γλώσσα των ήχων μπορεί να αναπαραστήσει έννοιες  με τον ίδιο τρόπο που τα πινέλα ενός ζωγράφου απεικονίζουν και οι λέξεις ενός συγγραφέα  εξιστορούν ιδέες και εικόνες. Η παρουσίαση του έργου από την κ. Μαριάνα Μποζαπαλίδου μαγνήτισε  το ενδιαφέρον των μαθητών και εκπαιδευτικών και απογείωσε τη φαντασία τους. Τη Διεύθυνση της ορχήστρας ορχήστρας είχε ο κ. Δημήτρης Σπούρας.  

Το σχολείο ευχαριστεί την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης για την ευκαιρία που έδωσε στους μαθητές/τριες να έρθουν σε επαφή με ένα έργο που κατέχει μία μοναδική και ιδιαίτερη θέση στο παγκόσμιο ρεπερτόριο. Ευχαριστεί επίσης την κ. Ζάχου Κατερίνα, μουσικό, που οργάνωσε τη δράση στο σχολείο και προετοίμασε τους μαθητές/τριες ώστε να αποκομίσουν τα μέγιστα από την παράσταση. Τέλος  ευχαριστεί  τους εκπαιδευτικούς κ. Παρδάλη, κ. Βακουφτσή και κ. Στουκογεώργου που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης.