Τρία βασικά στοιχεία αναδείχθηκαν στην ημερίδα για τη σεξουαλική παρενόχληση στον χώρο εργασίας, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021 στα Τρίκαλα.
1. Η φράση «Η κοινωνία μας είναι έτοιμη για αλλαγή κουλτούρας» σε θέματα ισότητας, από την Υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, αρμόδια για τη Δημογραφική Πολιτική και την Οικογένεια Μαρία Συρεγγέλα.
2. Η αφιέρωση της ημερίδας στη μνήμη της φονευθείσας Βάγιας Γκάνια στο Μεγαλοχώρι Τρικάλων τον Μάιο του 2018. Το δήλωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου στο τέλος της ομιλίας του, τονίζοντας ότι η αείμνηστη είχε μετάσχει στον συνδυασμό του, δείχνοντας ότι ήθελε να βγει έξω από το σπίτι, να μετάσχει, να προσφέρει.
3. Η κοινή διαπίστωση όλων των συμμετεχόντων/ουσών για ανάγκη ενίσχυσης της πράξης σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα, ενάντια στις γυναικοκτονίες, στη σεξουαλική παρενόχληση, με στόχο την πραγματική ισότητα.
Η ημερίδα
Η πραγματοποίηση της ημερίδας ήταν αποτέλεσμα τη υπογραφής Μνημονίου συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, λιγότερο από έναν μήνα πριν, στις 18 Νοεμβρίου 2021. Η ημερίδα είχε ως θέμα «Ενημέρωση για ζητήματα σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας στο χώρο εργασίας» και πραγματοποιήθηκε στον φιλόξενο χώρο της νέας αίθουσας εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη.
Χαιρετισμοί
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων και οικοδεσπότης, Δημήτρης Παπαστεργίου, εστίασε στην κοινή θέση με το Υπουργείο για την ανάγκη να υπάρξει, όχι εθιμοτυπική αναφορά στα θέματα ισότητας, βίας, παρενόχλησης, αλλά πράξη. Τόνισε ότι και μόνο η αναφορά του όρου «γυναικοκτονία» είναι μια πρώτη νίκη, αλλά «στόχος είναι να σταματήσουμε να διαβάζουμε για αυτές». Και συνδύασε το αντικείμενο της ημερίδας με τον χώρο του Μουσείου, χώρο «με πολύ πόνο», καθώς για σχεδόν 110 χρόνια λειτουργούσαν φυλακές.
Η Υφυπουργός κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε στα όσα μελετήθηκαν στο υπουργείο για το θέμα της βίας στη διάρκεια και αμέσως μετά την πανδημία ως προς τον αντίκτυπό της, παρέθεσε στοιχεία (υψηλότατο το μορφωτικό επίπεδο γυναικών θυμάτων βίας), υπενθύμισε την ψήφιση του νόμου 4808μ τονίζοντας ότι ζητήματα ισότητας και είναι «πολύ ψηλά στην ατζέντα της κυβέρνησης», αναφέρθηκε σε πτυχές της δημογραφικής πολιτικής και της πολιτικής στήριξης άνεργων γυναικών, τόνισε τον ρόλο των Συμβουλευτικών Κέντρων και ης τηλεφωνικής γραμμής «15900», ανέφερε ομοίως τη σημασία του όρου «γυναικοκτονία» και έκλεισε με τη φράση «Να υπάρξει αλλαγή κουλτούρας. Η κοινωνία μας είναι έτοιμη για αυτήν την αλλαγή κουλτούρας».
Τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστό, ο οποίος βρισκόταν στο «μέτωπο» αντιμετώπισης της κακοκαιρίας, εκπροσώπησε, μεταφέροντας τον χαιρετισμό του, η κ. Λία Ρογκανάκη, πρόεδρος της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Θεσσαλίας. Στην ομιλία της αναφέρθηκε σε σειρά δράσεων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, επισημαίνοντας την ευαισθησία και τη στήριξη του θεσμού σε θέματα ισότητας, τονίζοντας ότι πρέπει «η ισότητα να είναι δεδομένο και όχι ζητούμενο».
Η κ. Ρένα Καλαραριώτου, ως γενική γραμματέας της ΠΕΔ Θεσσαλίας και αντιπρόεδρος Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ, μετέφερε αρχικώς τον χαιρετισμό του πρόεδρου της ΠΕΔ Θεσσαλίας και Δημάρχου Κιλελέρ κ. Νασιακόπουλου. Ακολούθως υπενθύμισε τη δυναμική που έδωσε το κίνημα #metoo και στη χώρα μας, με το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης, ενώ αναφέρθηκε σε νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης και στον ρόλο της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ.
Η πρόεδρος της οποίας, Μαρία Κακαλή, Δήμαρχος Αγίου Ευστρατίου, με μεστό λόγο αναφέρθηκε στην έμφυλη βία, επικέντρωσε στην ενημέρωση, επιμόρφωση και εκπαίδευση προσωπικού Δήμων και μελών επιτροπών ισότητας Δήμων, δεσμεύτηκε για συνέχιση του έργου της Επιτροπής με διενέργεια παρόμοιων εκδηλώσεων σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, έδωσε έμφαση στην ανάδειξη όλων των θεμάτων που σχετίζονται με την ισότητα στις τοπικές κοινωνίες, έδωσε έμφαση στον ρόλο της Αυτοδιοίκησης και έθεσε την ουσία με τη φράση «το ζήτημα ισότητας είναι ζητούμενο σε πολλές κοινωνίες»
Ακολούθησε χαιρετισμός από την Πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, κ. Παρασκευή Δραμαλιώτη, η οποία αναφέρθηκε στην ενεργή υποστήριξη από το ΕΚΔΔΑ με εκπαίδευση και επιμόρφωση στελεχών για θέματα ισότητας.
Η ημερίδα
Τα ειδικότερα ζητήματα της ημερίδας αναπτύχθηκαν σε στρογγυλή τράπεζα με μεστό λόγο, επιχειρήματα και στοιχεία, ως εξής:
• «Η σεξουαλική παρενόχληση στο χώρο της εργασίας: Βασικές έννοιες και δεδομένα», κ. Χάιδω Ιωαννίδου – Ψυχολόγος Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας
• «Το νομικό πλαίσιο και τα εργαλεία αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας», κ. Ελευθερία Τζιουβάρα – Νομική Σύμβουλος Κέντρου Συμβουλευτικής Γυναικών Τρικάλων
• «Η εκπαίδευση των στελεχών της διοίκησης για ζητήματα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης», κ. Ελένη Κασσελούρη – Υπεύθυνη σπουδών και έρευνας Π.ΙΝ.ΕΠ.Θ. / ΕΚΔΔΑ
• «Αναζητώντας τρόπους αποτελεσματικής κοινωνικής αντιμετώπισης της σεξουαλικής παρενόχλησης και βίας», Ερευνητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
• «Η τοπική κοινωνία απέναντι στη σεξουαλική παρενόχληση και στην έμφυλη βία», κ. Γεωργία Κοτρώνη – Πρόεδρος Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας Δήμου Τρικκαίων
Τη συζήτηση συντόνιζε ο κ. Δημήτρης Παρσάνογλου – Επιστημονικός Συνεργάτης Επιτροπής Ισότητας ΚΕΔΕ.
Την ημερίδα παρουσίασε και συντόνισε η πρόεδρος του Δημοτικού Θεάτρου Τρικάλων και μέλος της Επιτροπής Ισότητας της ΚΕΔΕ, Σοφία Αλεστά.
Παραβρέθηκαν, επίσης, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Ντίνος Μπάρδας, οι αντιδήμαρχοι Τρικκαίων Εφη Λεβέντη, Βασίλης Κρανιάς και Νίκος Σακκάς, ο αντιπρόεδρος του Μουσείου Τσιτσάνη, Μιχάλης Λάππας, η δημοτική σύμβουλος Φαρκαδόνας Ελένη Στεργίου-Μπότη, η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Τρικάλων Μαρίνα – Ελένη Ξυνοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Χρίστος Λιάπης, στελέχη εκπαίδευσης από τα Τρίκαλα, το προσωπικό Συμβουλευτικών Κέντρων από Τρίκαλα και Καρδίτσα και πολίτες.
Το φουαγιέ της αίθουσας εκδηλώσεων κοσμούσαν πίνακες που φιλοτεχνήθηκαν από σπουδαστές/τριες του Δημοτικού Εργαστηρίου Ζωγραφική Δήμου Τρικκαίων, στο πλαίσιο δράσης του Κέντρου Συμβουλευτικής του Δήμου για την Ημέρα Ενάντια στη Βία κατά Γυναικών. Στην Υφυπουργό ο Δήμαρχος Τρικκαίων δώρισε ένα αναμνηστικό με τον Ασκληπιό – έμβλημα των Τρικάλων.