Ο κορονοϊός δημιουργεί νέα δεδομένα και εξόχως δύσκολες καταστάσεις, κυρίως για τους ανθρώπους με μακροχρόνια νοσήματα, οι οποίοι έχουν ούτως ή άλλως ανάγκη στενής ιατρικής παρακολούθησης.

Υγειονομικοί δε υποστηρίζουν ότι ο φόβος που κρατά ανθρώπους με υποκείμενα νοσήματα μακριά από νοσοκομεία και η αποτροπή θα φέρει νέο κύμα νόσησης όχι από covid 19 αλλά από τα υπόλοιπα νοσήματα (καρδιαγγειακά, κ.λπ).

Είναι ενδεικτικό δε ότι εξαιτίας της κατάστασης στην οποία «βρήκε» ο ιός το δημόσιο σύστημα υγείας υπάρχουν περιπτώσεις ακόμη και αναβολής μεταγγίσεων για πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

Το παραπάνω επιβεβαίωσε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ ο κ. Κώστας Τσόγιας, πρόεδρος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία στα Τρίκαλα. 

«Εμείς διαπιστώνουμε – σημείωσε –  ότι την περίοδο που διανύουμε οι μεταγγίσεις δεν γίνονται όπως θα έπρεπε. Αραιώνουν. Παίρνουν αναβολή. Και αυτό προφανώς γίνεται επειδή τα αποθέματα δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες».

Σημείωσε ότι στην περίπτωση των πασχόντων από μεσογειακή αναιμία η ανάγκη για μεταγγίσεις είναι ανελαστική.

«Βρισκόμαστε –είπε – σε περίοδο ανασφάλειας, για το αν θα βρούμε αίμα, αν θα μεταγγιστούμε έγκαιρα. Αναβολές έχουμε και στο νοσοκομείο Τρικάλων. Γι’ αυτό και η Ομοσπονδία και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας καλούμε τον κόσμο να έρθουν για αίμα».

Δεν δικαιούνται άδειας

Σημαντικό θέμα επίσης το γεγονός ότι το υπουργείο Υγείας δεν ενέταξε τους θαλασσαιμικούς στις ευπαθείς ομάδες, οπότε δεν δικαιούνται και της ειδικής άδειας. Σύμφωνα με τον κ. Τσόγια αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα να εργάζονται κανονικά ακόμη και σε μονάδες υγείας πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία.

«Το υπουργείο  – δήλωσε – πρέπει να προστατεύσει τους πάσχοντες σε υγειονομικές μονάδες, ώστε και οι ίδιοι να προστατευτούν  αλλά να προστατευθεί και η Κοινότητα»

Τέλος, σχολίασε και την αλλαγή στη διοίκηση του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας εκφράζοντας την ανησυχία του.

ert.gr