Μόνο χαρά μπορεί να νιώσει κανείς όταν βλέπει την όμορφη πόλη του να κράτα τον πρωταγωνιστικό ρόλο σε ένα τηλεοπτικό διαφημιστικό σποτ, που προβάλλεται σε πανελλήνια κλίμακα. 

Τα πανέμορφα, μοναδικής αισθητικής και σημασίας  τοπόσημα της πόλης των Τρικάλων, όπως η κεντρική πεζογέφυρα και ο Μύλος Ματσόπουλου, «παίζουν» σε καθημερινή βάση στον τηλεοπτικό αέρα, διαφημίζοντας ένα προϊόν της σύγχρονης τεχνολογίας που συνδέει άρρηκτα την εφαρμογή του στην Ελλάδα με τα Τρίκαλα. 


ΜΑΡΙΑ ΣΤΙΜΟΥ      26 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020 


Το υπερσύγχρονο δίκτυο 5G, που αποτελεί πραγματικότητα πλέον για την Ελλάδα, με στόχο τις γρήγορες ταχύτητες, τις καλύτερες συνδέσεις και την μεγαλύτερη κάλυψη, παρουσιάστηκε και στα Τρίκαλα έναν χρόνο πριν, στις 12 Δεκεμβρίου του 2019, από την Vodafone. 

Σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την e-trikala, στο πλαίσιο της υλοποίησης όλων των νέων τεχνολογικών δυνατοτήτων σε πιλοτικό επίπεδο παρουσιάστηκε, στον χώρο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Τρικάλων, το πρώτο αυτοκίνητο με οδηγό εξ αποστάσεως, μέσω 5G διασύνδεσης. Ουσιαστικά έγινε πράξη ο χειρισμός ενός οχήματος από απόσταση μέσω cockpit και οθόνης, όπου σε πραγματικό χρόνο είχε την ίδια ορατότητα στην πορεία του αυτοκινήτου, όπως εάν βρισκόταν στη θέση του οδηγού.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε η δυνατότητα τηλεχειρουργικής, μέσω δικτύου 5G, σε συνεργασία με το Ιατρικό Κέντρο Αθηνών και το Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. 

Έτσι, ένας χειρουργός είχε τη δυνατότητα, από την πόλη των Τρικάλων, να συνδεθεί μέσω 5G και να χειριστεί απομακρυσμένα τους χειρουργικούς βραχίονες που βρίσκονταν στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, καθοδηγώντας την εκτέλεση χειρουργικών κινήσεων, ακριβείας. 

Τέλος, κατά τη διάρκεια της πιλοτικής εφαρμογής Giga City, χάρη στο δίκτυο 5G της Vodafone, μαθητές από το 7ο Γυμνάσιο Τρικάλων είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα για την ανθρώπινη εξερεύνηση του Διαστήματος. Μέσω ολογραφικής κλήσης ο Δρ. Γιώργος Βεκίνης, Διευθυντής Ερευνών και Υπεύθυνος του Γραφείου Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», «συνδέθηκε» με την τάξη και μίλησε στους μαθητές για τις προκλήσεις που συνεπάγεται το ταξίδι και η ζωή στο Διάστημα και τον Άρη, καθώς και για τη σχετική επιστημονική έρευνα που διεξάγει το ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος», υποστηρίζοντας διαστημικές αποστολές. Η τεχνολογία 5G υποστηρίζει ολογραφικές κλήσεις χάρη στις υψηλές ταχύτητες και την εξαιρετική απόκριση.

Στον αντίποδα της τεχνοφοβίας και του ψηφιακού αναλφαβητισμού τα Τρίκαλα αποθεώθηκαν από τους πάντες ως μια «έξυπνη» πόλη, η οποία σε αυτόν τον τομέα δικαιωματικά κρατά αυτόν τον τίτλο. 

Τα εγκωμιαστικά σχόλια και άρθρα που συνόδευαν το συγκεκριμένο γεγονός ως μια σημαντική είδηση παντού στο διαδίκτυο, οφείλονταν και σε έναν ακόμη παράγοντα. Αυτόν την άρνησης της Καλαμάτας να κάνει ότι και τα Τρίκαλα, ως διστακτική και φοβισμένη μέσα στον κυκεώνα των απόψεων για τις πιθανές επιπτώσεις στην υγεία από την ακτινοβολία που εκπέμπουν οι κεραίες. 

Με την επίσημη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης εν μέσω επευφημιών κατοίκων της, η Καλαμάτα διέκοψε την πιλοτική εφαρμογή του δικτύου 5G από την Wind, για να ακούσει στην συνέχεια τα εξ αμάξης, ως κοιτίδα του σκοταδισμού και της παραπληροφόρησης. 

Βεβαίως, και στα Τρίκαλα υπήρξαν αντιδράσεις και φωνές διαμαρτυρίας κατά της συγκεκριμένης ενέργειας, ωστόσο χωρίς συνέχεια και ένταση. Και σε τοπικό επίπεδο τα επιχειρήματα των αντίθετων στην τεχνολογία των δικτύων 5G είναι τα γνωστά που ακούγονται σε ολόκληρο τον κόσμο, περί καρκινογενέσεων, ενώ δεν λείπει ποτέ από την συζήτηση η φράση – κλισέ, θα ψηθούμε ζωντανοί!  

Επιπλέον, στο πλαίσιο της γενικευμένης καταστροφολογίας έως και συνωμοσιολογίας, τα έκτακτα μέτρα κατά του κορωνοϊού που επιβλήθηκαν στα Τρίκαλα στις 26 Σεπτεμβρίου συνδέθηκαν από κάποιους με το δίκτυο 5G, ασχέτως της παντελούς ανυπαρξίας του και κατ΄επέκταση της μη λειτουργίας του!

Η ιδιαίτερη αδυναμία της Δημοτικής Αρχής προς τις σύγχρονες τεχνολογίες μα περισσότερο η νοοτροπία που φαίνεται πως διακατέχει την πόλη των Τρικάλων -αφού η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ήταν ομόφωνη-, της δεκτικότητας του νέου έστω και με επιφύλαξη ως κύτταρου της εξέλιξης, είναι τα κυρίαρχα στοιχεία που οδήγησαν τα Τρίκαλα στην κατάκτηση μιας πρωτιάς. 

Η πανέμορφη πόλη των Τρικάλων που ξεχωρίζει για την ιστορία της και το παρελθόν της, ταυτοχρόνως θα διακρίνεται και για την τόλμη της, βαδίζοντας με σταθερά βήματα μόνο προς το μέλλον.   

trikalaenimerosi.gr