Γράφει ο Κωνσταντίνος Δ.Ρίζος
Συμπληρώνονται σήμερα τρία χρόνια χωρίς την παρουσία του π.Γεωργίου Στέφα. Τρία χρόνια χωρίς τον άνθρωπο, που άφησε έντονα τα ίχνη του στα εκκλησιαστικά πράγματα του Νομού Τρικάλων, και όχι μόνο. Έναν άνθρωπο με καταγωγή εκτός Τρικάλων, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του μ’ αυτόν τον τόπο, δέθηκε μαζί του και πέρασε κοντά 50 χρόνια εδώ.
Ο π.Γεώργιος γεννημένος στο Μάζι Βοιωτίας το 1931 μεγάλωσε και σπούδασε στην Αθήνα, όπου μετακόμισε η οικογένειά του το 1936. Μετά την αποφοίτησή του από τη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών εντάχθηκε στην Αδελφότητα Θεολόγων «Η ΖΩΗ». Τότε γνώρισε για πρώτη φορά τον Κωνσταντίνο Χαραλάμπους, μετέπειτα Μητροπολίτη αρχικά Λήμνου και αργότερα Τρίκκης και Σταγών, Διονύσιο.
Ο Διονύσιος ήταν εκείνος που τον έπεισε να εγκαταλείψει την Αθήνα και να εγκατασταθεί στα Τρίκαλα το 1967. Το έτος αυτό αποτέλεσε ορόσημο στη ζωή του αφού, εκτός από την μετεγκατάστασή του, χειροτονήθηκε από τον μέντορά του Μητροπολίτη Διονύσιο διάκονος (10 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) και πρεσβύτερος (17 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τρικάλων Αγίου Νικολάου). Ταυτόχρονα του ανατέθηκαν καθήκοντα πρωτοσυγκέλλου, αξίωμα που διατήρησε μέχρι λίγο πριν την κοίμησή του αρχικά στην Ιερά Μητρόπολη Τρίκκης & Σταγών και αργότερα στην Ιερά Μητρόπολη Σταγών & Μετεώρων.
Από το 1967 έως το 2017, σχεδόν για πενήντα χρόνια, διακόνησε τον πιστό λαό του νομού Τρικάλων με αγάπη, αυταπάρνηση, αφοσίωση, ενθουσιασμό, μετριοπάθεια, σωφροσύνη, διάκριση και ανιδιοτέλεια. Χάρη στην οργανωτική του σκέψη, την ευστροφία και το πρακτικό του πνεύμα άφησε πίσω του ένα τεράστιο πολυσχιδές και θεάρεστο έργο. Οι Σχολές Βυζαντινής Μουσικής στα Τρίκαλα και στην Καλαμπάκα είναι ουσιαστικά δικό του έργο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξε για τους νέους. Έτσι, αναλώθηκε στην οργάνωση των μαθητικών κατασκηνώσεων στην Πύρρα και στην Τρυγόνα, στη λειτουργία των κατηχητικών σχολείων και των χριστιανικών μαθητικών ομάδων και στη διεύθυνση του μαθητικού οικοτροφείου αρρένων Τρικάλων. Σπουδαίο είναι και το έργο του στην εξωτερική ιεραποστολή, ιδίως στην Κορέα. Πολλή παραγωγική αποδείχθηκε η ενασχόλησή του με τη συγγραφή. Έγραψε βιβλία, πάμπολλες επιστολές και αναρίθμητα άρθρα στις τοπικές, και όχι μόνο, εφημερίδες. Πάνω από όλα υπήρξε έξοχος λειτουργός του Υψίστου, ιεροκήρυκας και εξομολόγος.
Ένας μητροπολίτης έγραψε για τον π.Γεώργιο Στέφα: «Είθε το Άγιο Πνεύμα να αναδεικνύει, ιδίως στην εποχή μας, και άλλους κληρικούς, πρότυπα ζωής που τόσο έχουμε ανάγκη στις δύσκολες μέρες μας».