Αλλάζει άρδην έως την ερχόμενη άνοιξη το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, που περνάει στην επόμενη φάση με κύρια χαρακτηριστικά την ανασυγκρότηση των χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες και πιο σύγχρονες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων, καθώς και την ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών σε μικρότερες δομές με βάση την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους ταυτότητα.
Όπως σημειώνει το «Εθνος» ορισμένες δομές καταργούνται οριστικά και άλλες εισέρχονται σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο εάν αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί στη χώρα.
Για την περιοχή της Θεσσαλίας πάντως δεν αναμένονται ιδιαίτερες μεταβολές παρά μόνο η προοπτική αύξησης του αριθμού των φιλοξενούμενων στο κέντρο στο Κουτσόχερο, το οποίο στην πλήρη ανάπτυξή του φτάνει τα 1.400 άτομα. Όπως σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα για τη Θεσσαλία «το νέο πρότυπο κέντρο φιλοξενίας στο Κουτσόχερο της Λάρισας, το οποίο δημιουργήθηκε με δωρεά της Ερυθράς Ημισελήνου των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, φιλοξενεί 480 άτομα, στο σύνολό τους οικογένειες Σύρων, με προοπτική να φτάσουν έως τα 1.400 στην πλήρη ανάπτυξή του. Στα Τρίκαλα, στους χώρους του πρώην σούπερ μάρκετ Ατλάντικ στην είσοδο της πόλης, φιλοξενούνται 259 πρόσφυγες σε 60 οικίσκους, ενώ άλλοι 156 βρίσκονται στον Βόλο, στο πρώην εργοστάσιο Μόζας».