Ένα από τα ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus+ που συμμετέχει για τα έτη 2016-2018 το 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Τρικάλων είναι το ΚΑ201 «A European School Around The World»(ESAW) με συντονιστή το σχολείο «Istituto di Istruzione Superiore “L.Fazzini-V.Giuliani στην πόλη Vieste της Ιταλίας, εταίρους σχολεία από τη Σουηδία, την Ισπανία, τη Γαλλία καθώς και δύο φορείς Δικτύων Εκπαίδευσης και Κατάρτισης στην Ιταλία και τη Βουλγαρία και με σκοπό τη δημιουργία ενός εικονικού τουριστικού πρακτορείου.
Η πρώτη διακρατική δραστηριότητα κατάρτισης/διδασκαλίας/ μάθησης με την συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από όλα τα συμβαλλόμενα σχολεία της σύμπραξης πραγματοποιήθηκε από τις 20-26 Μαρτίου 2017 στο σχολείο “Lycée des métiers Sévigné” στην γαλλική πόλη Gap με υψόμετρο 750 μ. που ανήκει στην περιφέρεια Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή της περιοχής Hautes-Alpes. ΟΙ καθηγητές Θανάσης Βράντζας, Κώστας Καραμίχας και Χαρά Ρουσουλιώτη και οι μαθητές Στέφανος Μπάνγκο, Θανάσης Σούλτης, Ιωάννα Τζιωρτζιώτη, Χρήστος Eυαγγελακόπουλος και Βασίλης Αλεξανδρής συμμετείχαν στη συνάντηση αυτή.
Αρχικά τουριστικός πράκτορας της περιοχής μίλησε για την εμπειρία του και στη συνέχεια κάθε σχολείο παρουσίασε την πορεία που ακολούθησε για τη σύσταση του δικού του τουριστικού πρακτορείου και το επίσημο νομιμοποιητικό έγγραφο σύστασης μιας επιχείρησης αυτού του είδους. Στο 1ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ και στον τομέα Οικονομίας και Διοίκησης οι μαθητές κατέληξαν στη σύσταση ομόρρυθμης εταιρίας αφού το προηγούμενο διάστημα στα πλαίσια σχεδίου μαθήματος διερεύνησαν τη διαδικασία ίδρυσης μιας μικρής επιχείρησης, τις δυνατότητες χρηματοδότησης της και συγκέντρωσαν όλα τα απαραίτητα έγγραφα για την έναρξη της λειτουργίας της.
Τελικά οι εταίροι αποφάσισαν να ιδρύσουν μια Ευρωπαϊκή Ανώνυμη Εταιρεία- τουριστικό πρακτορείο με έδρα την Ιταλία(χώρα συντονιστή) που όμως θα έχει ως συνεργάτες μικρότερα τουριστικά πρακτορεία από όλες τις χώρες εταίρους. Σε πέντε μεικτά εργαστήρια με συμμετοχή ενός μαθητή από κάθε χώρα διερευνήθηκε η σχετική ευρωπαϊκή νομοθεσία, τα ηθικά ζητήματα για τη σωστή συνεργασία , και οι μαθητές κατέγραψαν τις εμπειρίες τους από τη συνάντηση. Αποτελέσματα των εργαστηρίων ήταν: Ένας Ιταλός μαθητής να γίνει Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης και δύο μαθητές από κάθε χώρα να επιλεγούν ως μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου .Ως λογότυπο του πρακτορείου επιλέχθηκε το ίδιο με του προγράμματος και ως σλόγκαν για τη διάδοσή του «One click, one trip:Yourope!»
Επιπλέον, κάθε χώρα παρουσίασε το δικό της τουριστικό πρακτορείο και τα προτεινόμενα «δρομολόγια» πολιτισμού, δράσεων, τοπικών εδεσμάτων , κρασιών και ηδύποτων που ετοίμασε το προηγούμενο διάστημα. Καταλήγοντας, οι εταίροι καθόρισαν το επόμενο βήμα του προγράμματος, τη δημιουργία δύο 7ήμερων τουριστικών πακέτων με ιδιαίτερη έμφαση στο πολιτιστικό περιεχόμενο. Τα πακέτα αυτά θα παρουσιαστούν στην πόλη Hudiksvall της Σουηδίας στα τέλη του Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα ακολουθώντας το γνωμικό «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» εκμεταλλευτήκαμε την αναγκαστική μας παραμονή στο Παρίσι, λόγω τεχνητών καθυστερήσεων της Air France και περιηγηθήκαμε στα σημαντικότερα αξιοθέατα των Παρισίων αργά το βράδυ. Σύμφωνα με την ατζέντα των Γάλλων διανύσαμε με έλκηθρο 4 χιλιόμετρα στις πλαγιές των Νοτίων Γαλλικών Άλπεων, στο χιονοδρομικό κέντρο Réallon, αγναντεύοντας από την κορυφή την απαράμιλλης ομορφιάς θέα της τεχνητής λίμνης Serre-Ponçon. Επισκεφτήκαμε το «Muséoscope» της λίμνης όπου μέσω τρισδιάστατης απεικόνισης και αφήγησης παρουσιάζεται η ιστορία του φράγματος του Serre Ponçon και των χωριών που αναγκαστικά εγκαταλείφτηκαν για την κατασκευή του . Σήμερα λειτουργούν οκτώ υδροηλεκτρικοί σταθμοί και το συγκρότημα αποτελεί έναν από τους πέντε πιο σημαντικούς ταμιευτήρες νερού της Γαλλίας. Ταξιδέψαμε επίσης στην εποχή όπου ο πόλεμος ήταν καθημερινή ασχολία των ανθρώπων με την επίσκεψη στο οχυρό του Mont-Dauphin που χτίστηκε από το Vauban το 1693 στα χρόνια της βασιλείας του Λουδοβίκου του 14ου, γνωστού ως «βασιλιά ήλιου», μνημείο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
Το πιο σημαντικό όμως από αυτά τα προγράμματα είναι τα πολλαπλά οφέλη, κυρίως για τους μαθητές, και αυτή είναι η μεγαλύτερη χαρά των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών: να τους βλέπουν να εμπλέκονται ενεργά και να συνεργάζονται με συνομήλικους τους μαθητές από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εξασκώντας την αγγλική γλώσσα, να γίνονται πολίτες της Ευρώπης γνωρίζοντας διαφορετικές νοοτροπίες και πολιτισμούς όχι μόνο της χώρας υποδοχής αλλά και των άλλων εταίρων, να ανοίγουν διάπλατα τους ορίζοντές τους και να αποδέχονται τη διαφορετικότητα, να γίνεται κάθε συνάντηση εφαλτήριο για κάτι παραπάνω, για προσωπική βελτίωση και συγκρότηση και ανάγκη για επίτευξη υψηλότερων στόχων τόσο σε προσωπικό όσο και σε ομαδικό επίπεδο.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες στη χώρα υποδοχής και στη δεμένη γαλλική ομάδα που με ιδιαίτερη χαρά οργάνωσε τη φιλοξενία μας και την ατζέντα του προγράμματος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τις όμορφες στιγμές που περάσαμε όλοι οι εταίροι μαζί συνοδεύουν ακόμα γεύσεις από τα φημισμένα κρασιά της Προβηγκίας τις τοπικές σπεσιαλιτέ και των ιδιαίτερων γαλλικών τυριών