Οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων πήραν μέρος με τέσσερεις πρωτότυπες εργασίες στο 9ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας, που έγινε την Παρασκευή 12-4-2019 στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της τεχνολογίας και μαθημάτων Πληροφορικής του ΕΠΑΛ και είναι οι ακόλουθες:
Α. Το αστικό πράσινο στην πόλη των Τρικάλων και η συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το 1ο Εργαστηριακό Κέντρο Τρικάλων στο πλαίσιο του προγράμματος «Μια Νέα Αρχή στα ΕΠΑΛ» καιαφορούσε την καταγραφή και αξιολόγηση των χώρων πράσινου στην πόλη μας και στη συμβολή τους στον μετριασμό του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Για την υλοποίησή της χρησιμοποιήθηκαν οι νεοαποκτηθείσες  συσκευές GPS καθώς και ένα σύγχρονο Drone για την καταγραφή και αξιολόγηση των  χώρων πρασίνου. Επίσης με την εφαρμογή ArcGISonline αποτυπώθηκαν αυτοί οι χώροι σε διαδικτυακό χάρτη και δημιουργήθηκε μία ιστοσελίδα με όλες τις πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν.

Β. Δημιουργία e-shop με χρήση MySQL, PHP και CSS
Στο έργο αυτό οι μαθητές αξιοποίησαν και εφάρμοσαν τις γνώσεις από τα αντίστοιχα μαθήματα που διδάσκονται στο σχολείο, για να δημιουργήσουν ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, σχεδιάζοντας από την αρχή μια βάση δεδομένων και υλοποιώντας τη με MySQL. Επίσης υλοποίησαν όλες τις δυναμικές ιστοσελίδες του ηλεκτρονικού καταστήματος με τις γλώσσες HTML, PHP και CSS.Στο χώρο του φεστιβάλ στήθηκε ο εξοπλισμός του e-shop, με ένα φορητό Η/Υ και  ένα ασύρματο δίκτυο WiFi. Οι επισκέπτες μέσω του WiFi συνδέονταν στο e-shop με το κινητό τους, έκαναν αναζήτηση στις διάφορες κατηγορίες προϊόντων, επέλεγαν τα προϊόντα που ήθελαν, συμπλήρωναν τα στοιχεία τους και έστελναν την παραγγελία τους. Αμέσως μπορούσαν να δουν τις καταχωρημένες παραγγελίες να εμφανίζονται στην οθόνη του φορητού.
Γ. Εφαρμογές για Android κινητά με AppInventor
Η τρίτη εργασία ήταν διάφορες εφαρμογές Android που υλοποιήθηκαν από τους μαθητές με τη βοήθεια του AppInventor. Οι εφαρμογές που παρουσιάστηκαν ήταν:
•    Ένα εγχειρίδιο χρήσης της εντολής if με αντίστοιχα κουίζ.
•    Το παιχνίδι Κορώνα-Γράμματα
•    Το παιχνίδι Πέτρα-Ψαλίδι-Χαρτί

Δ. Περιστρεφόμενο ηλιακό πάνελ
Στην τελευταία εργασία του σχολείου παρουσιάστηκε ένα ηλιακό πάνελ που περιστρέφεται (ανατολή-δύση) ανάλογα με τις προσπίπτουσες φωτεινές ακτίνες. Το πλαίσιο στήριξής του, σχεδιάστηκε και εκτυπώθηκε στον τρισδιάστατοεκτυπωτή του σχολείου από τους μαθητές. Για την λειτουργία του πάνελ χρησιμοποιήθηκε ένας μικροελεγκτήςArduino που με τη βοήθεια φωτοαντιστάσεων και ενός μικρού κινητήρα περιστρέφει τη φωτοβολταϊκή κυψέλη προς τον ήλιο για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης.
Τέλος, οι μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων «πέταξαν» το Drone του σχολείου μέσα στο Μουσείο Τσιτσάνη καταγράφοντας στιγμιότυπα της εκδήλωσης και προβάλλοντας τα στην οθόνη του προτζέκτορα της εκδήλωσης.
Αξίζουν συγχαρητήρια στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Τρικάλων και στους υπεύθυνους  εκπαιδευτικούς Ευσταθίου Χρήστο, Μαρολαχάκη Μάριο, Μαντζάνα Ευάγγελο και Γίδα Γεώργιο που καθοδήγησαν τους μαθητές στην υλοποίηση των παραπάνω εργασιών.