Ο Διονύσης Ατζαράκης και ο Θωμάς Ζάμπρας μετά την επιτυχημένη εκπομπή Cineλθετε στον ΣΚΑΪ, γυρίζουν όλη την Ελλάδα δείχνοντας το ταλέντο τους στο stand up comedy.

Επόμενη στάση τους τα Τρίκαλα, στο Πνευματικό Κέντρο την Τρίτη 21 Μαρτίου στις 21.00, πατρίδα του Θωμά Ζάμπρα, ο οποίος διαπρέπει στην Αθήνα τα τελευταία χρόνια κάνοντας stand up comedy, ενώ πέρυσι έδειξε το ταλέντο του μαζί με τον Διονύση Ατζαράκη και στο γράψιμο, δημιουργώντας το πολύ αστείο Cineλθετε στην τηλεόραση.

Ο Θωμάς Ζάμπρας λίγο πριν την παράσταση μιλά στο trikalaenimerosi.gr και τον Γιώργο Τόλη για την καταγωγή του, την επιτυχία του Cineλθετε, την άνοδο του stand up comedy στην Ελλάδα και το μέλλον του.

-Φήμες λένε ότι είσαι από τα Τρίκαλα. Αληθεύουν;

Πέρα από τις φήμες έχω και ένα πιστοποιητικό γεννήσεως που λέει το ίδιο πράγμα, οπότε μαζεύονται πολλές μαρτυρίες. Μεγάλωσα Τρίκαλα και έκανα την σχολική διαδρομή που έκαναν τόσοι και τόσοι άλλοι: 1ο δημοτικό=>3ο Γυμνάσιο => 3ο Λύκειο. Τελείωσα και παρά το Τρικαλινό κλισέ του να πάω Θεσσαλονίκη, πέρασα Αθήνα το 2007. Μένω Αθήνα από τότε το οποίο ενίοτε είναι πίεση, οπότε ανεβαίνω Τρίκαλα πάντα στις γιορτές.

-Είσαι περήφανος για την καταγωγή σου; Θεωρείς ότι στην Αθήνα υπάρχει έντονο το κλισέ για τους Θεσσαλούς (προφορά, αγροτιά, αγάπη για τη φέτα κλπ);

Μου αρέσει που μεγάλωσα επαρχία και δεν κουβαλάω κανένα κόμπλεξ λόγω καταγωγής. Ναι δυστυχώς υπάρχουν άφθονα κλισέ που συνοδεύουν την καταγωγή μου στις αντιλήψεις Αθηναίων. Οι Αθηναίοι αρκετές φορές έχουν πολύ μικρή αντίληψη του τι σημαίνει επαρχία, ειδικά για τα μεγέθη πόλεων. Ακούς διάφορα, αλλά αυτό που με πεθαίνει είναι όταν με λένε «Τρικαλιώτη» λες και είμαι ξάδερφος της Πέγκυς.

-Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου να ζει μόνιμα στα Τρίκαλα; Ή δεν μπορείς/θέλεις να αποχωριστείς τους ρυθμούς της Αθήνας;

Δεν χρειάζεται να με φανταστώ να μένω στα Τρίκαλα, έμενα εκεί για 18 χρόνια που είναι αρκετά να αποκτήσεις μια εικόνα ρε παιδί μου. Αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι να εγκατασταθώ μόνιμα Τρίκαλα, αλλά δεν το βλέπω καθόλου απίθανο για αργότερα.

-Τσιτσάνης ή Μητροπάνος;

Ααα, επειδή είναι και οι δύο Τρικαλινοί μουσικοί, ε; Μπορώ να διαλέξω την Άσπα Τσίνα;

-Θα ξεναγήσεις καθόλου τον Ατζαράκη στην πόλη; Εξάλλου πρέπει να βγάλετε και την καθιερωμένη selfie πριν από την παράσταση. Έχεις κάποιο αγαπημένο σημείο στα Τρίκαλα;

Θα τον ξεναγήσω σε ό,τι προλάβουμε, γιατί θα είμαστε για λίγο στα Τρίκαλα. Είναι και η selfie στη μέση. Έχω κάποια σημεία που μου αρέσουν στα Τρίκαλα, αλλά έχω ένα νοσταλγικό δέσιμο με το πάρκο στην Τρικούπη κοντά στην πλατεία Βουβής. Δεν έμαθα πότε καν αν έχει όνομα. Μικροί το λέγαμε «παραμύθι». 

 

-Πώς και πότε αποφάσισες να ασχοληθείς με το stand up και την κωμωδία γενικά; Δεν σε ενδιέφερε κάτι άλλο;

Όχι και αυτό ήταν το πρόβλημα. Δεν με ενδιέφερε τίποτα. Ανακάλυψα όμως ότι ένα από τα ελάχιστα πράγματα που σταθερά με ενδιέφεραν στην ζωή μου, ήταν να είμαι αστείος. Το ότι κατάφερα και το έκανα επάγγελμα, ήταν απίστευτο ταξίδι.

-Μπορεί να θεωρηθεί στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή βιοποριστικό επάγγελμα το stand up; Αν ναι, φοβάσαι ότι έχει "ημερομηνία λήξης";

Αφού υπάρχουν άνθρωποι που βιοπορίζονται αποκλειστικά από την κωμωδία, τότε μπορεί να θεωρηθεί μια χαρά βιοποριστικό επάγγελμα. Ακόμα και να έχει, η κωμωδία είναι από αυτά που τα πράγματα που σου λένε ότι μπορείς να τρως και μετά την λήξη.

-Το Cineλθετε αποτέλεσε μία μεγάλη ευχάριστη έκπληξη στην ελληνική τηλεόραση πέρυσι. Περιμένατε με τον Ατζαράκη τέτοια επιτυχία;

Όχι δεν το περιμέναμε. Δεν ήταν καθόλου «τηλεοπτική» η εκπομπή Ο,ΤΙ και αν σημαίνει αυτό. Δεν ξέραμε αν θα καταφέρουμε να βρούμε κοινό που το εκτιμήσει λόγω μέσου. Αλλά το κοινό μας παραήταν κουλ για να περιοριστεί από το μέσο. 

-Να αναμένουμε να επιστρέψει η εκπομπή φέτος; Αν όχι στον ΣΚΑΪ, θα ψαχτείτε για άλλο κανάλι ή θα συνεχίσετε διαδικτυακά;

Στον ΣΚΑΪ κιόλας δύσκολα. Φέτος να περιμένετε καλύτερα κάτι προς Ίντερνετ μεριά. Υπάρχει κάτι στα σκαριά.

Ένα μικρό δείγμα από την εκπομπή Cineλθετε και τους Ατζαράκη-Ζάμπρα εν δράσει:

-Και μία ερώτηση που θα καταλάβουν μόνο όσοι έβλεπαν την εκπομπή: Τελικά, είσαι CGI;

Όποιος θέλει ας έλθει στην παράσταση να το διαπιστώσει.

-Είναι γεγονός ότι το ενδιαφέρον του κοινού για το stand up comedy στην Ελλάδα έχει ανέβει θεαματικά τα τελευταία χρόνια. Παλιότερα ήταν σαν ένα ιδιαίτερο χόμπι για λίγους. Πού πιστεύεις ότι οφείλεται αυτή η αύξηση;

Συγκυριακό ίσως. Άρχισε να αναπτύσσεται το πράγμα την τελευταία 4ετία πολύ. Όλο και περισσότερος κόσμος ασχολούνταν με αυτό, όλο και πιο συστηματικά και όλο και πιο επιτυχημένα. Άρχισε κόσμος να εκτίθεται σε αυτό και του άρεσε. Βοήθησε πολύ και το ίντερνετ.

-Γιατί θεωρείς ότι ο κόσμος γελάει τόσο πολύ με τα (καλά) λογοπαίγνια;

ΔΕΝ ΕΧΩ ΙΔΕΑ. Παρόλο που κάποιες φορές κάνω και εγώ λογοπαίγνια, δεν είμαι ιδιαίτερα μεγάλος φαν. Νομίζω ότι βασίζεται στο ότι ανατρέπει τις προσδοκίες τους για το που πηγαίνει μια πρόταση. Αλλά ναι γενικά δεν έχω ιδέα.

-Πιστεύεις ότι για το καλό stand up χρειάζεται απλά καλό χιούμορ και ατάκες; Με άλλα λόγια, θα μπορούσε ο καθένας που κάνει βίντεο στο youtube να κάνει και καλά stand up;

Όχι. Σίγουρα όχι. Το χιούμορ και οι καλές ατάκες είναι προαπαιτούμενα για να κάνει stand up, αλλά πραγματικά είναι τόσο πολύπλευρο πράγμα που δεν φτάνουν αυτά. Υπάρχουν πολλά πράγματα όπως αίσθηση ρυθμού, timing, phrasing, delivery και άλλοι αγγλικοί όροι που δεν έχουμε στα ελληνικά. Είναι ένα συνολικό perfomance που θέλει πολλά χρόνια εμπειρίας για να στρώσει. Εγώ ακόμα ξύνω την επιφάνεια του.

-Τι θα συμβούλευες σε κάποιον/κάποια που θέλει να ξεκινήσει τώρα το stand up comedy;

Αν θες να ασχοληθείς  και σου αρέσει το stand up, παρακολούθα stand up. Φούλ. Ελληνικό, ξένο. Κατάπιε ώρες πρώτα. Άρχισε να παρατηρείς τα διαφορετικά στιλ, τις τεχνοτροπίες, βρες τι σου ταιριάζει, δες πώς το κάνουν οι μεγάλοι του είδους. Και μετά προσπάθησε να γράψεις κάτι με ωραία δομή. Υπάρχουν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και κάποιες ακόμα πόλεις Open mic. Βραδιές που αρχάριοι μπορούν να πάρουν το μικρόφωνο και να δοκιμάσουν υλικό μπροστά σε ανθρώπους που κάνουν σταντ απ και κλείνουν παραστάσεις. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα ας με βρει σε κάποιο social media και ας με ρωτήσει.

-Πιστεύεις ότι κάποιος Έλληνας κωμικός θα μπορούσε να κάνει κάποτε διεθνή καριέρα; Να γεμίσει ένας "Ζάμπρας" το Madison Square Garden σαν άλλος Louis CK;

Καλά το να γεμίσεις το MSG είναι κάτι που έχουν καταφέρει απειροελάχιστοι κωμικοί παγκοσμίως. Και να πω και κάτι εδώ; Δεν ξέρω γιατί να το θες πέρα από την υστεροφημία. Σαν παράσταση πρέπει να είναι απίστευτο χάλι για τον κωμικό. Προσωπικά πιστεύω ότι το stand up είναι φτιαγμένο για μικρότερους πιο ζεστούς χώρους. Αλλά από κει και πέρα, δεν είναι καθόλου αδύνατο ένας Έλληνας κωμικός να κάνει παγκόσμια επιτυχία. Δυστυχώς όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει απ την Ελλάδα, ούτε στα ελληνικά. Θα πρέπει να βγεις έξω και το παλέψεις εκεί.

Πληροφορίες για την παράσταση: 

Τρίτη 21  Μαρτίου στις 21.00

Πνευματικό Κέντρο Δήμου Τρικκαίων 

Διάρκεια: 90’

Τιμή εισιτηρίου:  γενική είσοδος 10 ευρώ ,φοιτ/άνεργοι 8 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων: 

Βιβλιοπωλείο Κηρήθρες- 24310 73931

Ηλεκτρονικά στο www.viva.gr  , τηλεφωνικά στο 11876 , www.public.gr και όλα τα καταστήματα PUBLIC.