Στο σπουδαίο έργο που επιτελεί εδώ και 21 χρόνια το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αναφέρεται στη συνέντευξή του στο trikalaenimerosi.gr ο Κοσμήτορας της Σχολής, Καθηγητής κ. Γιάννης Κουτεντάκης. Όπως επισημαίνει χαρακτηριστικά «καταφέραμε να γίνουμε το μοναδικό ίσως Τμήμα (Σχολή) της χώρας όπου δεν χάθηκε ούτε μια ώρα μαθήματος τα τελευταία 21 χρόνια», προσθέτοντας ότι «θέλουμε να ανεβάσαμε τον πήχη πάνω από τα όρια της πόλης, της χώρας, της Ευρώπης».  Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες στα δύο νέα κτίρια τα οποία θα αποτελέσουν μια σημαντική προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες υποδομές. Όπως σημειώνει ο κ. Κουτεντάκης το νέο κτίριο των εργαστηρίων θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα και το πρότυπο αμφιθέατρο λίγο μετά τα Χριστούγεννα.


Συνέντευξη στον Τάσο Πλέντζα


-Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ΤΕΦΑΑ και ΣΕΦΑΑ;
Όλα τα ακαδημαϊκά Τμήματα των Ελληνικών πανεπιστημίων ανήκουν σε Σχολές. Έτσι, το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) του πανεπιστημίου Θεσσαλίας ανήκει στην Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού (ΣΕΦΑΑ) του ιδίου πανεπιστημίου. Η ΣΕΦΑΑ διοικείται από τον Κοσμήτορα και πολλές φορές οι όροι ΤΕΦΑΑ και ΣΕΦΑΑ χρησιμοποιούνται ως συνώνυμοι.
-Το ΤΕΦΑΑ/ΣΕΦΑΑ έχει να επιδείξει πλούσιο επιστημονικό έργο που το καθιστά πρώτο ανάμεσα στα συναφή Τμήματα που λειτουργούν στα ελληνικά πανεπιστήμια. Η διαπίστωση αυτή αποτελεί μια δικαίωση για τις προσπάθειες που καταβάλλεται;
Η προσπάθεια στην οποία αναφέρεστε είναι αποτέλεσμα ομαδικής και συντονισμένης δουλειάς πολλών ανθρώπων που βρίσκονται σε διάφορες διοικητικές ή ακαδημαϊκές θέσεις, αλλά και των ίδιων των φοιτητών. Όλοι και όλες μαζί πέτυχαν ώστε:
•    Οι αίθουσες, τα εργαστήρια και γενικά ο περιβάλλων χώρος της Σχολής να μην κοσμούνται με αφίσες και συνθήματα στους τοίχους όπως δυστυχώς παρατηρείται σε άλλα πανεπιστημιακά ιδρύματα.
•    Να γίνουμε το μοναδικό ίσως Τμήμα (Σχολή) της χώρας όπου δεν χάθηκε ούτε μια ώρα μαθήματος τα τελευταία 21 χρόνια, όπου η γραμματεία απαντάει στα εξωτερικά τηλέφωνα 10 ώρες την ημέρα, όπου το κάπνισμα έχει απαγορευτεί εδώ και 12 χρόνια, και όπου η πλειονότητα των αποφοίτων μας βρίσκουν επαγγελματικές λύσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
•    Να καθιερωθούμε ως ένα από τα ελάχιστα ιδρύματα της χώρα μας με Ευρωπαϊκά μεταπτυχιακά προγράμματα, και με φοιτητές από χώρες όπως Κίνα, Βραζιλία,  Καναδάς, Βέλγιο, Βρετανία και Ιρλανδία συνειδητά να επιλέγουν τα Τρίκαλα.   
•    Να προωθηθεί η ΑΡΙΣΤΕΙΑ στα ανώτερα δυνατά επίπεδα. Το συνολικό επιστημονικό έργο των μόλις 22 καθηγητών του ΤΕΦΑΑ μπορεί σήμερα ευθέως να συγκριθεί με οποιοδήποτε Τμήμα ΤΕΙ και ΑΕΙ της χώρας, ανεξαρτήτως γνωστικού αντικειμένου.
-«Νους υγιής εν σώματι υγιεί»: αποτελεί «σύνθημα» και εφαλτήριο λειτουργίας σας;
Οι τομείς τους οποίους θεραπεύουμε στη ΣΕΦΑΑ έχουν επιστημονική, κοινωνική, και, ιδιαίτερα, οικονομική απήχηση. Και τούτο διότι έχουν ως βάση τον άνθρωπο. Ας μην ξεχνάμε ότι ο άνθρωπος έχει τα ανατομικά, φυσιολογικά και ψυχολογικά χαρακτηριστικά που γνωρίζουμε για ένα βασικό λόγο – για να κινείται. Και όταν αυτό δεν γίνεται, οι επιπτώσεις είναι πολλές για τους πολίτες μίας χώρας που βρίσκεται σε αγώνα αναζήτησης λύσεων. Εάν οι Έλληνες αυξήσουν την σωματική τους δραστηριότητα κατά 30%, θα υπάρξει μείωση εξόδων του ΕΣΥ κατά περίπου 40%. Τεράστια κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για μία χώρα που επαναπροσδιορίζεται. Επιπλέον, πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι η πνευματική επίδοση, τουλάχιστον στις αναπτυξιακές ηλικίες, είναι συνδεδεμένες με την σωματική δραστηριότητα. Συνεπώς, ναι, το σύνθημά μας είναι το «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Επιπλέον, θέλουμε να αποδείξουμε ότι η δημιουργική κίνηση αποτελεί το βασικό μέσο έκφρασης, ειδικά όταν έρχεται ως αποτέλεσμα διαδραστικών, συμμετοχικών διαδικασιών μάθησης που συνδυάζουν τη μουσική, το λόγο και το θέαμα.
-Ποιοι οι στόχοι σας και οι προτεραιότητες για το μέλλον;
Να μετατραπεί η υποτιθέμενη γεωγραφική απομόνωσή μας σε εκπαιδευτική όαση, επιστημονική δημιουργία και κοινωνική προσφορά. Πράγματι έχουμε ένα όραμα, το οποίο αναφέρει: «Με γνώμονα τη μόρφωση, γνώση, έρευνα και καινοτομία, να χαράξουμε την πορεία μας ως ένα εθνικό και διεθνές κέντρο αριστείας σε θέματα αθλητισμού, άσκησης, υγείας & ποιότητας ζωής». Με άλλα λόγια, θέλουμε να ανεβάσαμε τον πήχη πάνω από τα όρια της πόλης, της χώρας, της Ευρώπης.

Oι νέες κτιριακές εγκαταστάσεις που κατασκευάζονται πλησίον της Σχολής


-Σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις. Πότε θα είναι έτοιμες;
Εάν σκεφθεί κανείς την γενικότερη αδράνεια του κατασκευαστικού τομέα τα τελευταία χρόνια, θα πρέπει να ομολογήσω ότι η εξέλιξη των εργασιών για τις νέες κτιριακές εγκαταστάσεις είναι σχετικά καλή. Το νέο κτίριο των εργαστηρίων θα παραδοθεί τον επόμενο μήνα και ευελπιστούμε ότι το πρότυπο αμφιθέατρο θα είναι έτοιμο λίγο μετά από τα Χριστούγεννα. Τα δύο νέα κτίρια θα αποτελέσουν μία σημαντική προσθήκη στις ήδη υπάρχουσες καλές υποδομές και θα μετατρέψουν τα Τρίκαλα σε προορισμό αριστείας σε θέματα αθλητισμού, άσκησης, υγείας & ποιότητας ζωής.  
-Στην εποχή της κρίσης που διανύουμε, εδώ και χρόνια, ποιο είναι το μήνυμα σας προς τους αποφοίτους της σχολής και όχι μόνο, που αγωνιούν για το μέλλον τους;
Το μήνυμα είναι ένα και το έχω ξαναπεί: «ανεβάστε τον πήχη όσο ψηλά μπορείτε έτσι ώστε, αν χρειαστεί να περάσετε από κάτω, να περάσετε όρθιοι». Καμία κρίση, όπως και να την αντιλαμβάνεται κανείς, δεν μπορεί να σταματήσει τον ενθουσιασμό και την δημιουργικότητα των νέων που πραγματικά θέλουν να επιτύχουν. Φυσικά, τόσο οι νέοι όσο και οι γονείς τους θα πρέπει να ξεχάσουν πολλά από το πρόσφατο παρελθόν.         
……………………………………………………………………………………………………………………..


Γιάννης Κουτεντάκης
Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ
Ο Καθηγητής Κουτεντάκης έχει συμμετάσχει σε πρωταθλήματα εθνικού και διεθνούς επιπέδου καθώς και σε Ολυμπιακούς Αγώνες ως αθλητής, προπονητής και επιστημονικός σύμβουλος και ήταν ένας από τους ιδρυτές του Βρετανικού Ολυμπιακού Ιατρικού Κέντρου. Παράλληλα έχει ιδιαίτερη επιτυχία στο τομέα της έρευνας με περίπου 500 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή έγκριτα περιοδικά, πρακτικά συνεδρίων, κλπ, στους τομείς της ανθρώπινης απόδοσης και υγείας. Ενδεικτικό στοιχείο της βαρύτητας του εν λόγω έργου είναι ότι μέρος του έχει υιοθετηθεί από επίλεκτους οργανισμούς του εξωτερικού, όπως τα Συστήματα Υγείας της Σκωτίας και των ΗΠΑ. Ο Δρ Κουτεντάκης έχει ακόμα διατελέσει αξιολογητής Ευρωπαϊκών πανεπιστημιακών τμημάτων και έχει συμμετέχει στην απονομή διδακτορικών διπλωμάτων σε 18 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο.