Τα Τρίκαλα ήταν ανέκαθεν μία πόλη με «καλό όνομα» στην υπόλοιπη Ελλάδα, χάρη στην φυσική ομορφιά τους και την πολιτισμική σημασία τους. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η πόλη απολαμβάνει ακόμα περισσότερη «διαφήμιση» εκτός Θεσσαλίας, κερδίζοντας όλο και περισσότερους θαυμαστές από όλη τη χώρα.
Η αρχή έγινε με τον Μύλο των Ξωτικών και στη συνέχεια ήρθαν οι καινοτομίες που εφαρμόζονται από τη δημοτική αρχή, προκαλώντας πανελλαδικό ενδιαφέρον. Μία γνωστή οικονομική ιστοσελίδα, το bankingnews.gr, δημοσίευσε ένα αφιέρωμα στα Τρίκαλα με τίτλο «Τα Τρίκαλα είναι πολύ μπροστά».
Διαβάστε το αφιέρωμα όπως δημοσιεύτηκε:
Αν υπάρχει έστω μία πόλη στην Ελλάδα που θυμίζει πόλη μίας ανεπτυγμένης ευρωπαϊκής χώρας, αναμφίβολα αυτή είναι τα Τρίκαλα! Από που να αρχίσουμε λοιπόν;
Από τα αμέτρητα ποδήλατα;
Στο εξωτερικό το ποδήλατο –κι όμως– είναι ένα μέσο μεταφοράς!
Οι περισσότερες πόλεις του εξωτερικού έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια –αν όχι 10ετίες– να κατασκευάσουν τις κατάλληλες υποδομές όπως διαδρόμους δίπλα από τα πεζοδρόμια, πάρκινγκ ποδηλάτων, ώστε να δώσουν μία ευκαιρία στους πολίτες να μετακινηθούν οικονομικά, χωρίς το άγχος της κυκλοφοριακής κίνησης.
Βέβαια, στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας το ποδήλατο παραμένει «ταμπού», γιατί πρέπει να κάνουν απόσβεση τα 4-5 αυτοκίνητα που υπάρχουν σε κάθε σπιτικό…
Ή ίσως η μετακίνηση με ποδήλατο σημαίνει μειωμένη αγοραστική δύναμη και άλλα τόσα παράλογα στο μυαλό ενός μέσου πολίτη… Η πόλη των Τρικάλων, λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί η πόλη των ποδηλάτων! Σε αυτό συνέβαλε τα μέγιστα ο Δήμος Τρικκαίων, ο οποίος από τον Απρίλιο του 2016 παρείχε δεκάδες ποδήλατα για δωρεάν μετακίνηση στην πόλη!
Το λεωφορείο χωρίς οδηγό
Να υπενθυμιστεί ότι τον Μάρτιο του 2016 το λεωφορείο χωρίς οδηγό ολοκλήρωσε τον κύκλο πιλοτικής του λειτουργίας στην «Έξυπνη πόλη» των Τρικάλων, ένα ευρωπαϊκό project στο οποίο συμμετείχαν και άλλες χώρες.
Το όχημα κυκλοφόρησε μέσα στον αστικό ιστό σε αντίθεση με τις υπόλοιπες περιοχές (Μιλάνο-Ιταλία, Λεόν-Ισπανία, Λα Ροσέλ-Γαλλία και Βαντάα-Φινλανδία) που συμμετέχουν στο πρόγραμμα CityMobil2 και δρομολόγησαν τα οχήματα σε προστατευμένο περιβάλλον.
Τα τέσσερα λεωφορεία (συν δύο εφεδρικά) κυκλοφορούσαν έξι ημέρες (Τρίτη έως Κυριακή), δώδεκα ώρες την ημέρα, ενώ είχε προγραμματιστεί να εκτελούν τακτικά και έκτακτα δρομολόγια μέσω των δύο γραμμών (μπλε και κόκκινη).
Η τεράστια επιτυχία του συνολικού εγχειρήματος, όπως την παρουσίασαν οι εμπλεκόμενοι, επισφραγίζεται από την υποβολή πρότασης στην Ε.Ε. για περαιτέρω χρηματοδότησή του. Το λεωφορείο που κυκλοφόρησε στους δρόμους των Τρικάλων στα τέλη Σεπτεμβρίου έως και το Μάρτιο πραγματοποίησε συνολικά 1.490 δρομολόγια, διανύοντας 3.580 χιλιόμετρα και μεταφέροντας 12.138 επιβάτες.
Όπως είχε δηλώσει ο δήμαρχος κ. Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου, παρά την αρχική διστακτικότητα, οι κάτοικοι της πόλης «αγκάλιασαν» το νέο μέσο. Ωστόσο, η πόλη δεν αρκείται σε αυτά και συνεχίζει να προχωρά μπροστά!
Το «ντελίβερι» πιστοποιητικών
Από χθες ο Δήμος ξεκίνησε παράδοση εγγράφων στα σπίτια ή στον χώρο εργασίας των κατοίκων. Η λογική του νέου εγχειρήματος είναι πολύ απλή:
Με τηλεφώνημα, αποστολή e-mail ή φαξ, ένας δημοτικός υπάλληλος σου φέρνει το πιστοποιητικό που χρειάζεσαι, στο σπίτι ή στο γραφείο.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, οι δήμοι οφείλουν να δημιουργήσουν άμεσες λύσεις, «να μπουν στα παπούτσια του κάθε πολίτη, και να βρουν λύσεις για να τον εξυπηρετήσουν, να απαντήσουν σε πραγματικά προβλήματα».
Η δράση αφορά τους κατοίκους της πόλης των Τρικάλων, που περικλείεται από τους 4 περιφερειακούς δακτυλίου.
Η διαδικασία είναι εξαιρετικά απλή και παρέχεται δωρεάν.
Για τους κατοίκους των Δημοτικών Ενοτήτων (πρώην Δήμοι) τα πιστοποιητικά δίνονται από τα πρώην Δημαρχεία, όπως μέχρι τώρα.
Ποια πιστοποιητικά δίνονται;
Προς το παρόν δίνονται τα εξής:
1. Πιστοποιητικό γέννησης
2. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
3. Πιστοποιητικό εγγραφής στα μητρώα αρρένων
4. Πιστοποιητικό πλησιέστερων συγγενών (κατά περίπτωση)
5. Ληξιαρχικές πράξεις γεννήσεως - γάμου - θανάτου (μετά των σχετικών μεταβολών)
Ο σχετικός κατάλογος θα εμπλουτίζεται σταδιακά.
Ζέστη; - Κανένα πρόβλημα!
Το φετινό καλοκαίρι έχει έρθει αποφασισμένο να μας ταλαιπωρήσει με τις υψηλότατες θερμοκρασίες, με αποτέλεσμα η έλλειψη σκιάς να μετατρέπεται σε μία «μίνι δοκιμασία».
Όπως είχε πει ο κ. Παπαστεργίου, η ιδέα για τη δημιουργία των σημείων δροσισμού προχώρησε με τη μετασκευή των στάσεων αστικής συγκοινωνίας κι έγινε με ιδιαίτερα χαμηλό κόστος αφού η στάση δεν κόστισε περισσότερα από 200 με 300 ευρώ.
Τα σημεία τροφοδοτούνται με νερό από το δίκτυο ύδρευσης, λειτουργούν με μικρά συστήματα ψεκασμού και με το πάτημα ενός κουμπιού δίνουν τη δυνατότητα οι πολίτες να πάρουν μια ανάσα για να συνεχίσουν την πορεία τους μέσα στην πόλη.
Ένα τέτοιο σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί μπροστά στο δημαρχείο της πόλης, ενώ μέχρι την ερχομένη Παρασκευή θα έχουν τοποθετηθεί άλλα δύο σε κεντρικά σημεία της πόλης.
Tip: Το μήνυμα του Δήμου στους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν στην πόλη το 2016
«Αγαπητή Φίλη και Φίλε από την Ανατολή,
Στο δύσκολο και μακρινό ταξίδι προς τον προορισμό σου, βρέθηκες στην πόλη μας. Στη φιλόξενη πόλη των Τρικάλων, που βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας.
Οι κάτοικοι της πόλης, ο Δήμος και οι Αρχές της, σε καλωσορίζουμε και σου υποσχόμαστε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η παραμονή σας εδώ να είναι ασφαλής, να έχετε τις καλύτερες συνθήκες υγιεινής, να έχετε τα γεύματά σας με επάρκεια και σύντομα να σας αποχαιρετήσουμε με χαμόγελο για τη συνέχεια του ταξιδιού σας.
Σε παρακαλούμε να σεβαστείς την προσπάθειά μας, η οποία πηγάζει από την καρδιά των κατοίκων με αγάπη, τη στιγμή που κι εμείς εδώ βιώνουμε τη χειρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων πενήντα ετών.
Σε παρακαλούμε να μην σπαταλάς το νερό και τα τρόφιμα που σου προσφέρουμε και να προσπαθείς μαζί μας να κρατάς τους χώρους καθαρούς.
Να μαζεύεις και να πετάς στους κάδους ό,τι δεν χρειάζεσαι.
Να ρωτάς τους υπευθύνους του χώρου για ό,τι χρειάζεσαι και να μας δίνεις λίγο χρόνο για να σου το παρέχουμε.
Να σέβεσαι τους συνταξιδιώτες σου, να είσαι υπομονετικός και να αλληλοβοηθιόμαστε στις καθημερινές δουλειές (καθάρισμα των τραπεζιών μετά το φαγητό, συλλογή μικρών σκουπιδιών από τους κοινόχρηστους χώρους).
Για τα παιδιά σου φροντίζουμε να υπάρχουν εθελοντές που να τα ψυχαγωγούν, προσφέροντάς τους ένα μικρό χαμόγελο στα χείλη τους και λίγη χαρά στα μάτια τους.
Πρέπει να γνωρίζεις ότι όλοι εμείς που σας φροντίζουμε, είμαστε εθελοντές και το κάνουμε μέσα από την καρδιά μας, γιατί θέλουμε πραγματικά να σας συμπαρασταθούμε σ’ αυτή την τόσο δύσκολη περίοδο της ζωής σας.
Όταν με το καλό -ευχόμαστε πολύ σύντομα- φτάσεις στον προορισμό σου, στείλε μας ένα μήνυμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: contact@trikalacity.gr ή μέσω του facebook του Δήμου μας https://facebook.com/dimostrikkaion/.
Ειλικρινά, θα χαρούμε πολύ αν μάθουμε ότι έφθασες με ασφάλεια στον προορισμό σου και υγιής, γιατί έτσι θα ξέρουμε ότι οι ευχές μας που σε συνόδεψαν πραγματοποιήθηκαν!
Καλή παραμονή και καλό ταξίδι!
Ο Δήμαρχος και οι κάτοικοι της πόλης των Τρικάλων».