Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016, στα πλαίσια της γνωριμίας μας με πτυχές της τοπικής ιστορίας, πραγματοποιήσαμε εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού ΚΛΙΑΦΑ με υπεύθυνη τη φιλόλογό μας κα Καραβασίλη Εύη. Αφορμή της επίσκεψής μας στάθηκε η μικρή αναφορά στον πόλεμο του 1897 στο μάθημα της Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας της  Γ’ γυμνασίου. Η κα Κλιάφα μας παρουσίασε ειδικό σεμινάριο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό για τον πόλεμο του 1897 καθώς και τις επιπτώσεις του στην πόλη μας.
Κατά την είσοδό μας στην αίθουσα του σεμιναρίου η κα Κλιάφα, αφού μας καλωσόρισε θερμά, έκανε μία ιδιαίτερα κατατοπιστική εισαγωγή που αφορούσε τη χρονική τοποθέτηση αυτού του τόσο σημαντικού για την περιοχή μας πολέμου, του 1897. Πιο συγκεκριμένα, τόνισε ότι τα Τρίκαλα γνώρισαν μεγάλη καταστροφή μετά την κατάρρευση του Μετώπου κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο το 1897. Οι στρατιωτικές και οι πολιτικές αρχές εγκατέλειψαν την πόλη των Τρικάλων στο έλεος των Τούρκων. Βέβαια, υπογράμμισε ότι η μεγαλύτερη καταστροφή έγινε από τους κατάδικους των φυλακών Τρικάλων, οι οποίοι απελευθερώθηκαν με εντολή της κυβέρνησης ή του Βασιλιά Κωνσταντίνου και οι κατάδικοι, αφού άνοιξαν τις αποθήκες των Τρικάλων που ήταν γεμάτες με στρατιωτικό υλικό, οπλίστηκαν και επιδόθηκαν σε κάθε είδους λεηλασίες και φόνους μέσα στα Τρίκαλα και στους γύρω οικισμούς.


Μας περιέγραψε την κατάσταση των κατοίκων, οι οποίοι πανικόβλητοι έτρεχαν να σωθούν από τους Τούρκους , ακούγοντας ότι σε λίγο θα έμπαιναν στην πόλη, και από τους κακοποιούς που άνοιγαν τα εγκαταλειμμένα σπίτια και τα καταστήματα και άρπαζαν ό,τι ήθελαν. Επίσης, επεσήμανε ότι τα Τρίκαλα ερήμωσαν, καθώς ήταν τελείως ανυπεράσπιστα από κάθε αρχή και έλεγχο. Σκηνές «μικρασιατικής καταστροφής» εκτυλίχθησαν τις επόμενες μέρες στα Τρίκαλα καθώς έτρεχαν άλλοι προς τον Βόλο, με σκοπό να επιβιβαστούν σε κάποιο πλοιάριο και  να σωθούν και άλλοι προς τον Δομοκό. Οι λεηλασίες, οι φόνοι και οι καταστροφές δεν περιγράφονται από την άτακτη υποχώρηση του ελληνικού στρατού και την εγκατάλειψη του πληθυσμού της περιοχής Τρικάλων αλλά και της υπόλοιπης Θεσσαλίας. Τέλος, δεν παρέλειψε να μας παρουσιάσει και τις συνέπειες  του πολέμου αυτού, δηλαδή   την καταστροφή των Τρικάλων και της ευρύτερης περιοχής καθώς και την ταπεινωτική ήττα της Ελλάδος, που ήταν πλέον υποχρεωμένη να αποδώσει στην Οθωμανική αυτοκρατορία τεράστιες πολεμικές αποζημιώσεις. Το γεγονός αυτό οδήγησε στην επιβολή της Επιτροπής Διεθνούς Οικονομικού Ελέγχου, μια ακόμη δυσάρεστη εξέλιξη για την ήδη πτωχευμένη χώρα.
Αφού ολοκλήρωσε η κα Κλιάφα την παρουσίαση του συγκλονιστικού αυτού ιστορικού γεγονότος, περιηγηθήκαμε στον χώρο του εργοστασίου, εστιάζοντας σε ιστορικές φωτογραφίες που αποκαλύπτουν πολλές πτυχές της ιστορίας της πόλης μας από το 1881 και εξής. Ήταν μια ωραία και ενδιαφέρουσα επίσκεψη, που πραγματοποιήσαμε για άλλη μια φορά στο σημαντικό αυτό σημείο αναφοράς της πόλης μας, αποκομίζοντας κάθε φορά μια όμορφη εμπειρία. Θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο ευχαριστώ στην κα Μαρούλα Κλιάφα που κάθε φορά μας υποδέχεται με μεγάλη διάθεση να μας μιλήσει για όσα αφορούν το παρελθόν της πόλης μας.
Αλεξανδρή Κωνταντίνα, Δέσποινα Σίνη, Διαμαντένια Φλεβαράκη
Μαθήτριες της γ΄ γυμνασίου των Εκπαιδευτηρίων «Αθηνά»