Η υπόθεση Βάια Γκανιά είναι η απαρχή ενός κύκλου αίματος με θύματα γυναίκες. Γυναίκες που κακοποιήθηκαν, που ξυλοκοπήθηκαν, που παγιδεύτηκαν στο φόβo, που υποτάχτηκαν κι όταν προσπάθησαν να σπάσουν την αλυσίδα του τρόμου δολοφονήθηκαν με βίαιο τρόπο.

Η Καρολάιν στα Γλυκά Νερά, η Γαρυφαλλιά στη Φολέγανδρο, η Δώρα στη Ρόδο...

Με μια προβληματική συγκέντρωση διαδοχικών εγκλημάτων κατά γυναικών, από τους συντρόφους τους, βρίσκεται αντιμέτωπη το τελευταίο διάστημα η κοινή γνώμη, παρακολουθώντας συγκλονισμένη την αποτρόπαια φύση των πράξεων παραλογισμού και βίας.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις γύρω από τις δολοφονίες, ανασύρουν παλαιότερες ιστορίες εγκλημάτων, τότε που η δημοσιότητα δεν είχε φιλοξενήσει τόσες υποθέσεις αρρωστημένης έκφρασης.

Μια από τις πρώτες, στις εποχές μετά το 2000, υποθέσεις συζυγοκτονίας που είχε σοκάρει το πανελλήνιο, εκτυλίχθηκε το 2018, όταν η Βάια Γκανιά, η οποία επί χρόνια ήταν θύμα κακοποίησης, δολοφονήθηκε με 60 μαχαιριές, ένα πρωινό Δευτέρας από τον σύζυγό της, στα Τρίκαλα.

Λίγο προτού εκδικαστεί η έφεση του καταδικασθέντα δράστη και καθ'ομολογίαν δολοφόνου, Κωνσταντίνου Μπούκα, το protothema.gr φέρνει στο φως της δημοσιότητας συγκλονιστικά στοιχεία από τη δικογραφία.

Η Βάια βρέθηκε νεκρή στην κρεβατοκάμαρά της, αφότου είχε καταθέσει ασφαλιστικά μέτρα σε βάρος του συζύγου της, με τον οποίο ήταν μαζί από 16 ετών. Ο δράστης είπε την τελευταία του λέξη: άρπαξε ένα κουζινομάχαιρο και σκότωσε τη γυναίκα του, εκδηλώνοντας επάνω της όλη τη βιαιότητα που τον διακατείχε. Ο ίδιος μετά το έγκλημα κάλεσε την αστυνομία και ομολόγησε. Όταν έφτασαν οι αστυνομικοί στο σημείο όπου βρισκόταν, σήκωσε τα χέρια και είπε: «σκότωσα τη γυναίκα μου».

Προτού προχωρήσει στην αποτρόπαια ενέργεια, όμως, είχε βεβαρημένο παρελθόν, καθώς σύμφωνα με τις αποκαλυπτικές καταθέσεις της μεγαλύτερής του κόρης και της μητέρας του θύματος, ξυλοκοπούσε επί χρόνια τη Βάια αλλά και τα παιδιά τους.

«Τσακωθήκαμε και τη σκότωσα»

Όπως προκύπτει από τη δικογραφία, για την τελευταία πράξη του δράματος μίλησε ο αστυνομικός που μετέβη στον τόπο του εγκλήματος, στο σπίτι δηλαδή της Βάιας.

«Η πόρτα του σπιτιού ήταν ελαφρώς ανοιχτή. Μπήκαμε στην κρεβατοκάμαρα. Το θύμα βρισκόταν σε πλάγια θέση, με το ένα χέρι στο πλάι και με το άλλο στο μαξιλάρι και στην κοιλιά φαίνονταν τα έντερα», είχε καταθέσει ο αστυνομικός που βρήκε τη Βάια νεκρή.

«Στην κουζίνα βρήκαμε μαχαίρι μήκους 30 εκατοστών», είναι επιπλέον τα λόγια του αστυνομικού, ο οποίος περιέγραψε και την ψυχολογία του δράστη μετά τον φόνο.

Βρισκόταν σε σύγχυση, όπως αναφέρει, στο αστυνομικό τμήμα, όμως όταν ρωτήθηκε ομολόγησε τη δολοφονία του, λέγοντας σε ήρεμη ψυχική κατάσταση: «τσακωθήκαμε και τη σκότωσα».

Στην πορεία οι τρεις κατηγορίες, με τις οποίες καταδικάστηκε ο Μπούκας σε φυλάκιση στο κέντρο κράτησης Λάρισας, ήταν ανθρωποκτονία σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.

«Κυνηγούσε την κόρη μου με μαχαίρι»

Τρομακτικές αποκαλύψεις ήρθαν στο φως της δημοσιότητας και από τη μητέρα της δολοφονημένης γυναίκας. Ο έγγαμος βίος ήταν από νωρίς προβληματικός, ενώ το αρρωστημένο στοιχείο που διοχέτευε ο σύζυγος στη σχέση φαινόταν σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινότητας. Ο καταδικασθείς είχε μάλιστα συνάψει εξωσυζυγικό δεσμό, από τον οποίο προέκυψε ένα παιδί, το οποίο αναγνώρισε στη συνέχεια.

«H κόρη μου φοβόταν, ερχόταν σε μας και κρυβόταν. Την κυνηγούσε με το μαχαίρι», αποκαλύπτει η μητέρα της γυναίκας που σε ηλικία 45 ετών δολοφονήθηκε από τον 50χρονο, τότε, σύζυγό της.

Η Βάια έκρυβε τα μαχαίρια, ενώ ο φόβος που την κυρίευε λόγω της βιαιότητας που εισέπραττε από τον σύζυγό της, που με την πρώτη ευκαιρία ξεσπούσε πάνω της, ήταν μεγάλος.

Μιλώντας για τις δραματικές συνθήκες που ζούσε, η μεγάλη της κόρη επιβεβαιώνει την αυταρχική φύση του πατέρα της, λέγοντας πως δεν χρειαζόταν πολλές αφορμές για να βιαιοπραγήσει σε βάρος των παιδιών, τα οποία δεν άφηνε να βγαίνουν από το σπίτι.

Οι εκρήξεις θυμού συχνές: «Μας χτυπούσε, ξεσπούσε πάνω μας, ήταν ένας βίαιος σύζυγος, οι καβγάδες ήταν μικροπράγματα μπροστά στα όσα συνέβαιναν». Με αυτά τα λόγια περιγράφει τις εμπειρίες που είχε από τον πατέρα της η μεγαλύτερη κόρη η οποία, μάλιστα, είχε καταθέσει καταγγελία σε βάρος του ύστερα από επεισόδιο ξυλοδαρμού.

«Η μητέρα μου ερχόταν στο σπίτι και έλεγε: "Κρύψε με, θα με σκοτώσει"», θυμάται η κόρη της Βάιας, που επισημαίνει στην κατάθεσή της ότι ο πατέρας της είχε σχέση με άλλη γυναίκα για ένα διάστημα και επί δύο μήνες έλειπε από το σπίτι.

Τα παιδιά παρακολουθούσαν με τα τρομαγμένα μάτια τους τα τραγικά επεισόδια ξυλοδαρμού με θύμα την άτυχη μητέρα τους. Μάλιστα ήταν μάρτυρες και όταν ο πατέρας τους εκστόμισε την αδιανόητη φράση: «Εγώ θα σε σκοτώσω και θα φάω επτά μήνες».

Πριν από το στυγερό έγκλημα, ο δράστης εκβίαζε συχνά τη σύζυγό του πως εάν τον χώριζε θα τη σκότωνε. Εξαιτίας των βασανιστικών στιγμών που ζούσε η Βάια είχε εκφράσει την πρόθεση να πάρει διαζύγιο, η αυταρχική και παράλογη συμπεριφορά του άντρα της όμως δεν άφηνε χώρο για διάλογο, μόνη επιλογή του για να αντικρούσει όσα δεν ήθελε να ακούει ήταν το ξύλο.

Σημασία στην υπόθεση έχουν και οι καταθέσεις των γειτόνων που ζούσαν από κοντά την ταραχώδη οικογενειακή ζωή της Βάιας.

Επιβεβαιώνουν το γεγονός ότι η γυναίκα είχε υπάρξει επί σειρά ετών θύμα άγριας κακοποίησης, ενώ δεν ξεχνούν τη 45χρονη συχνά να λέει: «Ο άντρας μου είναι Τούρκος»...

Να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία

Η δικηγόρος της οικογένειας του θύματος, Ανθούλα Ανάσογλου, με αφορμή την έφεση που κατέθεσε ο δράστης της στυγερής δολοφονίας της Βάιας Γκανιά, δηλώνει στο protothema.gr:

«Η δολοφονία της Βάιας Γκανιά αποτελεί ίσως την απαρχή ενός κύκλου αίματος με θύματα γυναίκες. Γυναίκες που κακοποιήθηκαν, που ξυλοκοπήθηκαν, που παγιδεύτηκαν στο φόβο , που υποτάχτηκαν και όταν προσπάθησαν να σπάσουν την αλυσίδα του τρόμου δολοφονήθηκαν με βίαιο τρόπο. Και από την απέναντι όχθη ο θύτης. Ο θύτης που επικαλείται βρασμό ψυχικής ορμής (;) γιατί το αντικείμενο της εξουσίας του φόβου που σκορπούσε προσπάθησε να φύγει μακριά … από τον εφιάλτη.

Η ίδια δικαιολογία πάντα και μετά ο φόνος. Και έρχεται η ώρα της δικαιοσύνης και ο θύτης επικαλείται ελαφρυντικά για σύννομο βίο (ειδικά μετά την εφαρμογή του νέου ΠΚ )η ειλικρινή μετάνοια.

Όμως ένας άνθρωπος που ασκεί βία στην οικογένεια του επί χρόνια, που κακοποιεί συστηματικά τη σύζυγο και τα παιδιά του , που ξεπερνά κάθε ηθικό φραγμό και σκοτώνει τη μάνα των παιδιών του μπροστά στα αθώα ματάκια τους, που στιγματίζει την παιδική ψυχή με αίμα δε δικαιούται ελαφρυντικών. Το αδίκημα χαρακτηρίζεται ως ανθρωποκτονία με δόλο.

Τα θύματα όμως είναι στην πλειοψηφία γυναίκες ( σύζυγοι, σύντροφοι , αγαπημένες ) και οι θύτες άνδρες. Ίσως έφτασε πλέον η ώρα για να αναγνωριστεί ο όρος γυναικοκτονία», καταλήγει.

protothema.gr