Να στηριχθεί άμεσα ο κλάδος της κτηνοτροφίας λόγω της κρίσης που προκάλεσε και συνεχίζει να προκαλεί η πανδημία του κορωνοϊού, ζήτησε ο αναπληρωτής τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Λάρισας κ. Βασίλης Κόκκαλης κατά την επίσκεψή του στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων – Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας.
Τον κ. Κόκκαλη συνόδευαν ο βουλευτής Τρικάλων κ. Σάκης Παπαδόπουλος, οι πρώην βουλευτές κ.κ. Χρήστος Σιμορέλης και Παναγιώτα Δριτσέλη, καθώς και ο Γραμματέας της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Τρικάλων, Σταύρος Νταούλας.
Κατά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού κ. Γιώργο Βαϊόπουλο, επεσημάνθηκε η αδήριτη ανάγκη άμεσης αναπλήρωσης των απωλειών που καταγράφει η κτηνοτροφία στη χώρα μας με την παράλληλη και επιβεβλημένη παροχή κινήτρων για τη στήριξη των υγειών συνεταιρισμών.
Ωστόσο, είναι γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, όχι μόνο δεν δείχνει να έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την εμπροσθοβαρή στήριξη σε όλους τους τομείς της οικονομίας και την έξοδο από τη κρίση, αλλά ούτε δείχνει ικανή να το εκπονήσει.
Αυτό γίνεται ξεκάθαρο από την επιλογή για ισχαιμική στήριξη της αγροτικής οικονομίας, κάτι που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διατροφική εξασφάλιση του πληθυσμού της χώρας και ενέχει καταστροφικές συνέπειες για την επιβίωση της υπαίθρου.
Ο πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κόκκαλης τόνισε ιδιαίτερα ότι ο νόμος Βορίδη για τους συνεταιρισμούς κάνει πολλά βήματα πίσω στην προσπάθεια για την ανασύσταση και ενδυνάμωση ενός υγειούς συνεταιριστικού και συνεργατικού κινήματος ενώ παρουσιάστηκαν στους συνεταιριστές οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πλαίσιο της συνολικής πρότασης «Μένουμε Όρθιοι» σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, οι οποίες εστιάζουν στις κατευθύνσεις «παράγουμε Ελληνικά και καταναλώνουμε υγιεινά».
Τονίστηκε, δε, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ένταξη των αγροτικών - κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και των συνεταιρισμών στο Πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης ύψους 3 δισ. ευρώ για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με κριτήρια τον τζίρο και τους απασχολούμενους, ενώ προτείνει, επίσης, την επιδότηση και των αγροτών όπως και των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων με ποσό ίσο με το 1/12 του περσινού τους εισοδήματος για κάθε μήνα μέχρι τα τέλη τα Μαΐου.
Τέλος, κοινή παραδοχή υπήρξε η ανάγκη ολιστικής στήριξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου κοινοτικού πόρου.