Αντιπροσωπεία της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Τρικάλων, αποτελούμενη από τον βουλευτή Σάκη Παπαδόπουλο, τον γραμματέα Σταύρο Νταούλα και τον πρώην βουλευτή Χρήστο Σιμορέλη επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων, όπου συναντήθηκε διαδοχικά με τον Διοικητή κ.Γρηγορίου, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας κ.Τσουρβάκα, τον Διευθυντή της Πνευμονολογικής Κλινικής κ.Χαροκόπο, τους Διευθυντές της Α και Β Παθολογικής Κλινικής κ.κ. Ζορμπά και Μυλωνά, τον Πρόεδρο της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ.Τάσιο και την Πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων κ.Κούκια.
Από τη συνάντηση προέκυψε ότι και στο Νοσοκομείο Τρικάλων και στα Κέντρα Υγείας του Νομού διαπιστώνεται οτι το ΕΣΥ είναι ένα βήμα πριν τα όριά του.
Τεράστιες είναι οι ελλείψεις κυρίως σε γιατρούς και νοσηλευτές και ταυτόχρονα υπάρχει μεγάλος αριθμός ειδικευμένων και ειδικευόμενων γιατρών, νοσηλευτών και άλλων εργαζομένων που έχουν νοσήσει απο τη πανδημία ή βρίσκονται σε καραντίνα.
Παράλληλα, ο αριθμός των θανόντων σε όλη τη χώρα το τελευταίο Σαββατοκύριακο έφτασε σε «αρνητικό, θλιβερό ρεκόρ» ενώ η Ελλάδα με τους 211 θανάτους σε δυο μέρες έφτασε στη 10η χειρότερη θέση σε παγκόσμια κλίμακα αναλογικά με τον πληθυσμό της.
Κατά τη συνάντηση, ο Διοικητής του Νοσοκομείου και ο Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας παρουσίασαν αναλυτικά τις προσπάθειες που κάνουν για να αυξηθούν οι κλίνες ΜΕΘ, να υπάρξουν χώροι νοσηλείας για τα διαπιστωμένα κρούσματα, να αντιμετωπιστούν τα επείγοντα περιστατικά, να υπάρξουν νέες προσλήψεις, να βρεθούν και άλλες κτιριακές λύσεις εαν υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση.
Οι εκπρόσωποι των λειτουργών του ΕΣΥ μίλησαν για τις συνθήκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη μάχη κατά του κορονοϊού.
Έθεσαν επιτακτικά τα ζητήματα :
- κατεπείγουσες μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης
- διορισμός σε μόνιμες θέσεις των 2500 γιατρών που έκαναν αίτηση για να στελεχώσουν το ΕΣΥ, με έλεγχο μόνον των τυπικών προσόντων
- μονιμοποίηση όλων των επικουρικών και συμβασιούχων
- άμεση επαναπροκήρυξη των άγονων θέσεων για τα ΤΕΠ
- επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας και ειδικά των ιδιωτών γιατρών που έχουν ειδικότητες που συμβάλλουν στη μάχη κατά της πανδημίας
- ένταξη των λειτουργών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά
- σημαντική αύξηση των δαπανών υγείας στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2021
Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι τεράστια και ανυπέρβλητα σημαντική είναι η προσπάθεια που κάνει όλο το προσωπικό του ΕΣΥ σε αυτή την μάχη, και η ελληνική κοινωνία το καταλαβαίνει, αλλά επιτέλους έχει έρθει η ώρα να το καταλάβει και η Πολιτεία και να το ανταμείψει.
Οφείλουμε να στηρίξουμε ουσιαστικά το ΕΣΥ, να πάρουμε πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε την τραγική, δραματική κατάσταση, την τραγωδία αυτή που βιώνει η ελληνική κοινωνία.
Αυτή η τραγωδία πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Είναι γνωστές οι αδυναμίες, γνωστός ο εφησυχασμός, γνωστές οι ευθύνες, το ερώτημα είναι πώς μπορούμε από δω και στο εξής να σώζουμε ότι μπορούμε να σώσουμε, να σώσουμε ανθρώπινες ζωές και να ενισχύσουμε τον καθημερινό αγώνα γιατρών και νοσηλευτών δίπλα στους ανθρώπους που έχουν ανάγκη, ένας αγώνας που πρέπει να στηριχθεί όχι μόνο με χειροκροτήματα και με δηλώσεις, αλλά εμπράκτως.
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι ούτε μπορεί ούτε θέλει, δυστυχώς, να ενισχύσει το ΕΣΥ, με αφορμή τα επίσημα στοιχεία του ΟΟΣΑ που δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι στην προτελευταία θέση στις χώρες της ΕΕ σε δαπάνες για το ΕΣΥ από την έναρξη της πανδημίας και μετά και, το χειρότερο, με βάση τον προϋπολογισμό που κατατέθηκε και την επόμενη χρονιά, τη χρονιά δηλαδή της πανδημίας, προβλέπονται λιγότερες δαπάνες για την υγεία σε σχέση με το τρέχον έτος.
Η χώρα χρειάζεται αυτή την κρίσιμη στιγμή μια κυβέρνηση που να μπορεί και κυρίως να θέλει να στηρίξει το δημόσιο σύστημα υγείας και δυστυχώς η κυβερνητική επιλογή ακόμα και τούτη την ώρα να είναι έξω από τη μάχη τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, που παραμένουν καθαρά από covid και νοσηλεύουν μονάχα άλλα περιστατικά.
Τώρα δεν υπάρχει καμία δικαιολογία να μην ενισχυθεί το ΕΣΥ.
Υπάρχει μονάχα ιδεοληψία. Δηλαδή εμμονή σε ένα πρόγραμμα που θέλει να δώσει και την υγεία βορά στην κερδοσκοπία. Αν ένα μήνυμα πρέπει να βγάλουμε από αυτό που μας βρήκε, είναι ότι ο άνθρωπος και η ανθρώπινη ζωή είναι πάνω από τα κέρδη.
Κατατέθηκαν επίσης οι 7 προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την πανδημία και το σχέδιο έκτακτης ανάγκης.
Βασικοί άξονες του είναι:
1. Η διαφάνεια στη διαχείριση της πανδημίας και η δημόσια πρόσβαση στα επιδημιολογικά δεδομένα και στα στοιχεία για την κατάσταση στο ΕΣΥ.
2. Η πρόληψη της διασποράς του ιού στην κοινότητα και ιδιαίτερα στις «εστίες υπερμετάδοσης».
3. Η δραστική ενίσχυση του προσωπικού των δημόσιων δομών, η παράταση όλων των συμβάσεων που λήγουν στο επόμενο διάστημα, η αυτόματη προκήρυξη όλων των κενούμενων θέσεων στο ΕΣΥ, η έμπρακτη αναγνώριση της προσφοράς με αναβάθμιση των αποδοχών των εργαζομένων και ένταξη στα ΒΑΕ και, κυρίως, ένα πλάνο 15000 μόνιμων προσλήψεων γιατρών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας που θα δώσει το «σήμα» της εργασιακής προοπτικής για τους συμβασιούχους και της «θωράκισης» του Δημόσιου Συστήματος Υγείας.
4. Η επίταξη και πλήρης αξιοποίηση όλων των ιδιωτικών κλινικών- Κέντρων Αποκατάστασης και η επιστράτευση των στρατιωτικών νοσοκομείων στη μάχη κατά της πανδημίας.
5. Η δωρεάν πρόσβαση σε διαγνωστικό τεστ όλων των πολιτών με ύποπτα συμπτώματα, με συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ των τεστ για covid-19 που γίνονται σε ιδιωτικά εργαστήρια.
6. Η ενεργός εμπλοκή όλων των δομών και των ανθρώπων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στην προνοσοκομειακή διαχείριση της πανδημίας και στην κατ’οίκον παρακολούθηση και φροντίδα ασθενών με ήπια συμπτώματα covid, ανθρώπων που είναι σε «καραντίνα» και χρονίως πασχόντων από άλλα σοβαρά νοσήματα.
7. Η σοβαρή αύξηση των δημόσιων δαπανών υγείας και η μέγιστη αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων(ΕΣΠΑ-Ταμείο Ανάκαμψης-πρόγραμμα EU4Health) για μια μόνιμου χαρακτήρα επένδυση στο ΕΣΥ και στις Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας της χώρας.
Σε ό,τι αφορά τις ευθύνες του Πρωθυπουργού, τι πιο λογικό και επιβεβλημένο λοιπόν από το να ειπωθεί με σαφήνεια ότι, στο βαθμό που δεν αποδέχεται ο κ. Μητσοτάκης τη γραμμή της συστράτευσης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στην πιο δύσκολη στιγμή, αναλαμβάνει ο ίδιος πλήρως την ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας και των συνεπειών της.