«Η Αχίλλειος πτέρνα μου» είναι ένα θεατρο-παιδαγωγικό πρόγραμμα το οποίο είναι εμπνευσμένο από το επιστολικό μυθιστόρημα “Ο δρόμος για τον παράδεισο είναι μακρύς” της Μαρούλας Κλιάφα, απόσπασμα του οποίου εμπεριέχεται στη διδακτέα ύλη του μαθήματος «Κείμενα Νεοελληνικής Λογοτεχνίας».
Τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2021 έγινε η τελική διαδικτυακή συνάντηση μέσω της οποίας σχολεία από όλη την Ελλάδα παρουσίασαν τα έργα τους.
Την έναρξη έκανε ο καλλιτεχνικός Διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος (ΚΘΒΕ) κ. Κολοβός ο οποίος τόνισε την αξία του θεάτρου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 151 σχολεία και 7000 μαθητές/τριες από όλη την Ελλάδα.
Παρουσιάστηκαν εξαιρετικά έργα με φαντασία και ευρηματικότητα, προβλήθηκαν καινοτόμες ιδέες και παρά τις αντίξοες συνθήκες της εξ αποστάσεως διδασκαλίας οι μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί εργάστηκαν με ζήλο και απαράμιλλο ενδιαφέρον.
Μέσα από αυτήν τη δράση οι μαθητές/τριες του 5ου Γυμνασίου ασχολήθηκαν με θέματα εκφοβισμού, ρατσισμού, ξενοφοβίας και διαφορετικότητας. Έμαθαν να αναγνωρίζουν τέτοια φαινόμενα και να αναπτύσσουν φιλικές στάσεις και συμπεριφορές διαχείρισης, εμπνεύστηκαν και δημιούργησαν στίχους στους οποίους πρόσθεσαν bit music, εκφράστηκαν με body music, ασχολήθηκαν με τη δημιουργική γραφή, ζωγράφισαν τα συναισθήματά τους και γενικώς τους δόθηκε η ευκαιρία να ασχοληθούν με ποικίλες δραστηριότητες.
Η συμμετοχή του σχολείου μας σ’ αυτό το πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για την εκπαιδευτική κοινότητα γιατί αναπτύχθηκε ιδιαίτερη εποικοδομητική συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών, διευρύνθηκαν οι ορίζοντες μάθησης και η μάθηση μετατράπηκε σε ένα ευχάριστο και ελκυστικό παιχνίδι στο οποίο ήθελαν όλοι να συμμετάσχουν.
Η αξία του θεάτρου στην εκπαίδευση είναι ένα μέσο που απαντά στη μισαλλοδοξία, το φανατισμό και τον ρατσισμό, ενώνει λαούς με διαφορετικούς πολιτισμούς
και γίνεται ο κοινός τόπος συνύπαρξης.
Συγχαίρουμε τους μαθητές/τριες μας για τις καινοτόμες και πρωτοπόρες δημιουργίες τους, ευχαριστούμε το ΚΘΒΕ για την ευκαιρία που μας έδωσε να συμμετάσχουμε στο πρόγραμμα.
Τέλος συγχαίρουμε και ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς κ. Μιχαήλ Μαρία και κ. Διατσίγκο Δημήτριο που ανέλαβαν να καθοδηγήσουν και να συντονίσουν το πρόγραμμα στο 5ο Γυμνάσιο Τρικάλων.