Το χειροκρότημα ευρωβουλευτών και εθελοντών ή αλληλέγγυων από χώρες της Ευρώπης, απέσπασαν οι τρικαλινοί για την προσφορά τους στους πρόσφυγες. Όταν ολοκληρώθηκε η ομιλία – παρουσίαση του Δημάρχου Τρικκαίων σε αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ήδη γνωστή δράση των πολιτών, των εθελοντών και Δήμου, χειροκροτήθηκε. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου μίλησε στην ημερίδα του Ευρωπαϊκού Κόμματος της Αριστεράς (GUE/NGL) την Τετάρτη 1 Ιουνίου που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου. Θέμα της ήταν: «Αλληλεγγύη στην πράξη: Η αλληλεγγύη των πολιτών σε πρόσφυγες και μετανάστες» και ο κ. Παπαστεργίου εκπροσώπησε τους πολίτες και τον Δήμο, προσκεκλημένος για να παρουσιάσει τα όσα συνέβησαν στα Τρίκαλα, παρούσης της προέδρου του κόμματος, κ Gabi Zimmer.
Η δε τελευταία φράση του Δημάρχου Τρικκαίων, συνόψισε τη στάση των τρικαλινών στο θέμα των προσφύγων: Όταν δίνεις μίσος, παίρνεις μίσος. Όταν δίνεις αγάπη, παίρνεις αγάπη. Κι εμείς εισπράξαμε πολλή αγάπη». Με αυτή τη φράση ο κ. Παπαστεργίου συνόψισε τα όσα έγιναν και τις δύο περιόδους κατά τις οποίες φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες στα Τρίκαλα: την πρώτη, στο ένα από τα δύο κλειστά γυμναστήρια της πόλης – την πιο αιφνιδιαστική. Και τη δεύτερη, στο σύμβολο της πόλης, το Κάστρο, το οποίο προσφέρθηκε ακριβώς για να προστατεύσει τους ανθρώπους που είχαν αυτή την ανάγκη, όπως τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων.
παρούσης και της τρικαλινής στην καταγωγή ευρωβουλευτίνας κ. Σοφίας Σακοράφα, ο κ. Παπαστεργίου, επίσης, αναφέρθηκε στις ειδικότερες δράσεις που προώθησε και υλοποίησε ο Δήμος. Και αυτές, πάντα σε συνεργασία και με τη βοήθεια του πλήθους των τρικαλινών πολιτών και της Ομάδας Εθελοντών. Αναφέρθηκε σε δυσκολίες που ξεπεράστηκαν, στο περίφημο πια εφημεριδάκι με το αντίστοιχο γράμμα στους πρόσφυγες, στο πλήθος των δράσεων που αναλήφθηκαν.
Η Αυτοδιοίκηση της χώρας μας, εκπροσωπήθηκε, επίσης, από άλλους δύο Δημάρχους: τον Κοζάνης, Λευτέρη Ιωαννίδη και τον Περάματος, Γιάννη Λαγουδάκη. Αμφότεροι σημείωσαν το βάρος που σήκωσαν οι Δήμοι στο όλο εγχείρημα. Επίσης, στο πρώτο μέρος, μίλησαν αποκλειστικά εκπρόσωποι της χώρας μας. Ολοι τους κατέθεσαν, είτε τη συγκινητική ματιά και τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετώπισαν, εθελοντές – μέλη οργανώσεων και, κυρίως, απλοί πολίτες από τα νησιά μας.
Στο δεύτερο μέρος, η συζήτηση περιστράφηκε σε θέματα προσφυγιάς και μετανάστευσης σε άλλες χώρες, με ομιλητές από πλήθος χωρών, εντός και εκτός ΕΕ.