Το επίκαιρο και καίριο Νομοσχέδιο για τα εργασιακά, το οποίο κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή, αποτέλεσε τον βασικό άξονα της συζήτησης της Βουλευτού Κατερίνας Παπακώστα με τα μέλη του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων
Στην εκτενή συζήτησή της με τον Πρόεδρο του Ε.Κ.Τ κ. Οικονόμου, τον Γραμματέα κ. Διαμαντόπουλο, την Ταμεία κα. Γιαννοτάκη και τον κ. Χαχάμη ως εκπρόσωπο των μελών, η Βουλευτής επεσήμανε τις κύριες θέσεις του Νομοσχεδίου, διευκρινίζοντας βασικές του ρυθμίσεις, οι οποίες είναι:
Η θωράκιση του οκταώρου και του 5νθήμερου εργασίας, μέσα από σαφή διάταξη και διατύπωση του Νομοσχεδίου.
Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας, ύστερα από αίτηση του εργαζομένου και η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, με την οποία αντιμετωπίζονται η μαύρη εργασία και οι αδήλωτες υπερωρίες.
Η θέσπιση νέων αδειών για τους γονείς και φροντιστές, όπως η άδεια 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.
Η λήψη προληπτικών και κατασταλτικών μέτρων, για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης στην εργασία, η οποία θα επιτευχθεί μεταξύ άλλων, με την κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
Η λήψη μέτρων για διαφάνεια στο συνδικαλισμό (δυνατότητα συμμετοχής των εργαζομένων εξ’ αποστάσεως, εγγραφή των συνδικαλιστικών οργανώσεων σε μητρώα).
Η προστασία του κοινωνικού συνόλου από τις απεργίες στην κοινή ωφέλεια της οικονομίας, με την υποχρέωση παροχής εγγυημένης υπηρεσίας (1/3 της συνήθως παρεχόμενης).
Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.
Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών, σύμφωνα με τα ισχύοντα στην ΕΕ
Η σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης διοικητικής αρχής.
Η διεύρυνση της προστασίας των εργαζομένων από άκυρες απολύσεις και η θέσπιση δυνατότητας επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης, στις υπόλοιπες περιπτώσεις.
Μεταξύ άλλων, η κα. Παπακώστα τόνισε πως «το παρόν νομοθέτημα αποτελεί μια επικαιροποίηση της ήδη υπάρχουσας εργασιακής νομοθεσίας, που χρονολογείται από το 1982 και δεν συνάδει πλέον με τις επιταγές του σήμερα και τις κοινωνικές μεταβολές. Στην πραγματικότητα έρχεται να αναβαθμίσει το εργασιακό θεσμικό πλαίσιο, με πρωταρχικό μέλημα το συμφέρον και τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Κλείνοντας, η Βουλευτής σημείωσε πως, «πρόθεση της Κυβέρνησης και του Υπουργείου, είναι η εξάλειψη των χρόνιων παθογενειών και των αναχρονισμών στον εργασιακό χώρο, ένα νομοθέτημα που θα καλύπτει κενά δεκαετιών, με ιδιαίτερα φιλεργατικό και κοινωνικό αποτύπωμα».