Στην εσωκομματική τάση του ΣΥΡΙΖΑ με την ονομασία "Ομπρέλα" δήλωσε πως συμμετέχει ο βουλευτής του κόμματος Σάκης Παπαδόπουλος, μιλώντας σήμερα στη Ραδιοφωνική Λέσχη 97,6.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
«Μέχρι τώρα συμμετείχα μόνο σε προσπάθειες ανταλλαγής ιδεών, μέσα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα. Τώρα, από τα κείμενα που διακινήθηκαν εκτίμησα ότι αυτό που κυρίως με καλύπτει είναι αυτό της συμμαχίας ‘Ομπρέλα’. Συμμετέχουν σε αυτή την τάση πολλά στελέχη, όπως ο Παπαδημούλης, ο Σκουρλέτης, ο Βούτσης, οι οποίοι θεωρούν ότι έχουμε έναν χαρισματικό πρόεδρο και θα πρέπει να έχουμε και ένα χαρισματικό κόμμα, το οποίο να είναι ελκυστικό με τη συνολική παρουσία του.
Εμείς ενδιαφερόμαστε ιδιαίτερα για τη συμμαχική εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Μαζί με όσους συνειδητοποιούν και στο ΚΙΝΑΛ και σε άλλα σχήματα ότι αυτά τα οποία θεωρούμε αναγκαία να γίνουν πρέπει να προωθηθούν από συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων. Συμβάλλουν σε αυτό κινήσεις που γίνονται και στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, παρακολουθούμε τις παρεμβάσεις που κάνουν στη Βουλή, αλλά και πρόταση που καταθέσαμε υπενθυμίζοντας αυτή της Φώφης Γεννηματά για επαναλειτουργία της διακομματικής φαρμάκου».
Λίγα λόγια για την "Ομπρέλα" του ΣΥΡΙΖΑ
Πρόκειται για ένα κείμενο-«μανιφέστο» 8.533 λέξεων το οποίο από τους συντάκτες του περιγράφεται «ως συμβολή αφενός στη συλλογική προσπάθεια για τη συγκρότηση του προγράμματος και του πολιτικού σχεδίου του κόμματος και αφετέρου στον προσυνεδριακό διάλογο που εξελίσσεται και ενόψει των νομαρχιακών συνδιασκέψεων».
Το «μανιφέστο της ομπρέλας» έχει γραφτεί με πολύ προσεκτικό τρόπο ώστε να μη δώσει λαβή σε δημοσιεύματα περί «εμφυλίου στον ΣΥΡΙΖΑ» κτλ.
Επί της ουσίας, δεν πρόκειται σε για κίνηση αμφισβήτησης του Αλέξη Τσίπρα, αλλά για έκφραση ήπιας διαφωνίας με στοιχεία της πολιτικής γραμμής τους κόμματος, τόσο ως προς το περιεχόμενο όσο και ως προς το ύφος τους.
Ποιοι υπογράφουν
Η «είδηση του κειμένου» είναι το ποιοι υπογράφουν.
Πρόκειται για τα μέλη του Παλιτικού Συμβουλίου Δημήτρη Βίτσα, Νίκο Βούτση, Θοδωρή Δρίτσα, Έφη Καλαμαρά, Κατερίνα Κνήτου, Πάνο Λάμπρου, Ράνια Σβίγγου, Πάνο Σκουρλέτη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκο Φίλη και Τασία Χριστοδουλοπούλου.
Στη συγγραφή του συνέβαλαν μέλη της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία και της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ: Kώστας Αθανασίου, Άγγελος Γκόγκογλου, Πέτρος Καλκανδής, Ερμίνα Κυπριανίδου, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, Γιάννης Μπασκόζος, Ανδρέας Ξανθός, Δημήτρης Παπαδημούλης, Χριστόφορος Παπαδόπουλος, Κώστας Πουλάκης, Μανώλης Σαρρής και Μιχάλης Υδραίος.
Βλέπουμε λοιπόν να προστίθενται στην «ομπρέλα» ιστορικά στελέχη όπως ο Δημήτρης Παπαδημούλης και ο Κώστας Πουλάκης. Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει ότι ορισμένοι χειρισμοί του Αλέξη Τσίπρα δεν έχουν πείσει τον ιστορικό κομματικό μηχανισμό. Να σημειωθεί ότι παραδοσιακά οι κύριοι Παπαδημούλης και Πουλάκης στις εσωκομματικές διεργασίες παραδοσιακά τοποθετούνταν απέναντι από τους 53+, οι οποίοι αποτέλεσαν τον αρχικό πυρήνα της ομπρέλας.
Τα σημεία του κειμένου
Ορισμένα σημεία κριτικής του κειμένου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Σταχυολογούμε:
-Η δημοκρατική λειτουργία δεν είναι κάποιο φετίχ, αλλά ταυτοτικό στοιχείο ενός κόμματος της Αριστεράς. Οφείλουμε να αναδεικνύουμε διαρκώς την υπεροχή των συλλογικών δημοκρατικών κομματικών λειτουργιών και της δημιουργικής κουλτούρας διαλόγου, αντί του «κυνηγιού μαγισσών», της δαιμονοποίησης της όποιας άλλης άποψης και της εκφώνησης προσωπικών ηγετικών θέσεων και παρεμβάσεων.
-Κρίσιμο θέμα που δεν έχει απαντηθεί επαρκώς είναι το «πολιτικό ύφος» της αντιπολίτευσης που θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ: πρέπει να είναι κανόνας η αυστηρή προσήλωση, σε αντιπαράθεση και με το παλαιό πολιτικό σύστημα, στα ζητήματα ύφους και ήθους τόσο της αντιπολίτευσης όσο και της μελλοντικής διακυβέρνησης. Μια ανομολόγητη, επιφανειακή και πολωτική ρητορική που υπακούει στην επικοινωνία ως προτεραιότητα, ιδιαίτερα σε θέματα που δεν είναι κρίσιμα για την κοινωνία και τις ανάγκες του κόσμου της εργασίας, δεν διαμορφώνει εναλλακτικό σχέδιο για διακυβέρνηση.
-Αντίθετα, η τεκμηριωμένη, μαχητική προγραμματική αντιπολίτευση δημιουργεί ρωγμές και αποδομεί το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο και καταρρίπτει πειστικά τη θεωρία «των δύο άκρων» με τα οποία πορεύεται η κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς διεισδύει και βρίσκει αποδοχή σε ευρύτερα κοινωνικά και πολιτικά ακροατήρια.
-Πρέπει να παρθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για να αρθεί το τοξικό κλίμα, που σε έναν βαθμό διχάζει τις προσυνεδριακές συζητήσεις με πλαστά διλήμματα, όπως π.χ. «ποιοι θέλουν και ποιοι δεν θέλουν τη διεύρυνση», «ποιοι υπονομεύουν τον πρόεδρο», «αν γίνεται αμήχανη και ασθενική αντιπολίτευση προς την κυβέρνηση Μητσοτάκη», «το κόμμα του 3% σε αντιπαράθεση με εκείνο του 33%». Να οικοδομηθεί κλίμα εμπιστοσύνης και συνευθύνης. Προϋπόθεση είναι η συλλογική λειτουργία του κόμματος, η καταπολέμηση των προσωπικών στρατηγικών και των ιδιοτελών συμπεριφορών, η αναζωογόνηση των ΟΜ και η απόδοση ουσιαστικού ρόλου στα μέλη του κόμματος.
cnn.gr