Με τη δημιουργία τεσσάρων νέων Θεραπευτικών Μονάδων σε Τρίκαλα, Πύργο Ηλείας, Σέρρες και Δράμα, ολοκληρώνει την ανάπτυξή του ο Οργανισμός Κατά των Ναρκωτικών (ΟΚΑΝΑ) που είχε σχεδιαστεί από το 2011, αλλά δεν μπόρεσε επί μία σχεδόν εξαετία να προχωρήσει, λόγω του απαγορευτικού των προσλήψεων και της χαμηλής χρηματοδότησης.
Παρ’ όλα αυτά και παρά την 7ετή κρίση, ο Οργανισμός αποδεικνύεται ότι όχι μόνο στηρίζεται γερά στα πόδια του αλλά στηρίζει και χιλιάδες ανθρώπους που είναι εξαρτημένοι από ουσίες, έχοντας πλέον κατακτήσει με μεθοδική προσπάθεια και επιμονή την 2η θέση στην Ευρώπη, στην υλοποίηση θεραπευτικών προγραμμάτων.
Με αφορμή την επικείμενη λειτουργία Θεραπευτικής Μονάδας στα Τρίκαλα, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ευάγγελος Καφετζόπουλος μίλησε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΤ, αναφέροντας πως “η παραλαβή της νέας Μονάδας, η οποία θα στεγαστεί στην παλιά πτέρυγα του Νοσοκομείου, θα γίνει επίσημα εντός των επόμενων ημερών, ενώ στα μέσα Απριλίου υπολογίζεται να έχει ολοκληρωθεί και η πρόσληψη του προσωπικού…”. Η όλη διαδικασία, όπως σημείωσε, ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα και με πληθώρα αιτήσεων από ενδιαφερόμενους, “με υποβολή 1.250 αιτήσεων για 25 θέσεις για τις τέσσερις νέες Δομές του ΟΚΑΝΑ…”. “Ευτυχώς, ο σχεδιασμός του Οργανισμού για την ανάπτυξή του καθυστέρησε και δεν ματαιώθηκε”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καφετζόπουλος, “καλύπτοντας με Θεραπευτικές Μονάδες του Οργανισμού περιοχές οι οποίες παρουσίαζαν ζήτηση, από τους ίδιους τους εξαρτώμενους και φυσικά τις οικογένειές τους…”. Την ίδια στιγμή, η προσφορά των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ σε εξαρτώμενους από ουσίες φαίνεται να αποδίδει καρπούς και εντυπωσιακά αποτελέσματα ακόμη και μέσα στην επταετή κρίση, μειώνοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό τις λίστες των ατόμων που αιτούνται θεραπείας, όπως δείχνουν και τα επίσημα στοιχεία. “Υπήρχε μεγάλο πρόβλημα στην Αθήνα, με μία τεράστια λίστα αναμονής που ξεκίνησε με 5.500 άτομα στις αρχές το 2011, ενώ στις αρχές του 2016 έφτασε στα 2.500 άτομα και με μία γενναία αύξηση του προϋπολογισμού του ΟΚΑΝΑ για το 2016 και 2017, η λίστα σήμερα είναι στα 800 άτομα…”, δήλωσε ο κ. Καφετζόπουλος, ερωτηθείς σχετικά με την πορεία του Οργανισμού στα χρόνια της κρίσης. Εκτίμησε, μάλιστα, πως με μία ακόμη Θεραπευτική Μονάδα που ανοίγει αυτή την περίοδο στην πρωτεύουσα, “ο συγκεκριμένος αριθμός των 800 ατόμων αναμένεται να απορροφηθεί μέσα στην άνοιξη, με τον συνολικό αριθμό των εξυπηρετούμενων από τον ΟΚΑΝΑ να φτάνει τις 9 με 9,5 χιλιάδες…”. Σύμφωνα, δε, με τα επίσημα στοιχεία του Οργανισμού Κατά των Ναρκωτικών αλλά και τα ευρωπαϊκά, όπως επισήμανε ο κ. Καφετζόπουλος, “περίπου 16.000 άτομα πανελλαδικά είναι προβληματικοί χρήστες που αιτούνται θεραπείας, με τον ΟΚΑΝΑ να εκτιμάται ότι θα καλύψει περίπου τις 13.000, με την ολοκλήρωση του σχεδιασμού ανάπτυξης που έγινε προ εξαετίας…”. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να επισημάνει το γεγονός ότι ο ΟΚΑΝΑ απέσπασε τα εύσημα και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό κατά των Ναρκωτικών, ενώ εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι “από την τελευταία θέση που κατείχε η Ελλάδα στην αρχή της κρίσης, στην πρόοδο υλοποίησης θεραπευτικών προγραμμάτων, πλέον κατατάσσεται στην 2η θέση ευρωπαϊκά, μετά το Λουξεμβούργο…”. “Με τον νέο σχεδιασμό ευελπιστούμε ότι τα αποτελέσματα θα είναι ακόμη καλύτερα”, εκτιμά ο πρόεδρος του Οργανισμού, ενώ σε ό,τι αφορά στη χρήση “δεν παρατηρείται αύξηση, σε αντίθεση με άλλες χώρες, αλλά δείχνει να εξαθλιώνεται, λόγω της κρίσης, ο αριθμός των παλαιότερων χρηστών…”.
ert.gr (Aλέξανδρος Ζαούτσος)