Μια νέα δράση για τα επόμενα χρόνια, που θα «ντύσει» ψηφιακά το Μουσείο Τσιτσάνη ξεκίνησε να υλοποιείται στα Τρίκαλα.
Πρόκειται για το ευρωπαϊκό πρόγραμμα με το ακρωνύμιο ΜοnΑ («Museopedagogy and Augmented reality: recognizing museums as educational spaces»).
Το πρόγραμμα ουσιαστικά εισάγει την πληροφορική και ψηφιακές δράσεις στο Μουσείο, το αφιερωμένο στον μεγαλύτερο συνθέτη της ελληνικής λαϊκής μουσικής.
Το διήμερο 16 & 17 Δεκεμβρίου 2019 οι Ευρωπαίοι εταίροι συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα Τρίκαλα και πραγματοποίησαν την εναρκτήρια συνάντηση στο Μουσείο Τσιτσάνη.
Για την επόμενη διετία, οι συναντήσεις θα αφορούν στην υλοποίηση των στόχων του προγράμματος που σε γενικές γραμμές είναι:
Οδηγός για την μουσειοπαιδαγωγική και τη χρήση σύγχρονης τεχνολογίας:
Πλατφόρμα εικονικής περιήγησης-ξενάγησης μουσείων εταίρων
Διαδραστικό εκπαιδευτικό παιχνίδι με χρήση επαυξημένης και μεικτής πραγματικότητας
Ψηφιακή εφαρμογή περιήγησης με στοιχεία επαυξημένης πραγματικότητας για δράσεις του εκπαιδευτικού παιχνιδιού
Τα θετικά για το Μουσείο Τσιτσάνη, με την τεράστια αύξηση επισκεπτών και το μέγιστο ενδιαφέρον από κάθε γωνιά της χώρας, επεσήμανε στην υποδοχή των αντιπροσωπειών η αντιπρόεδρος του Κέντρου Ερευνας κ. Εφη Λεβέντη.
Ταυτοχρόνως, τόνισε τη σημασία για το πέρασμα του Μουσείου στην ψηφιακή εποχή, δυόμισι μόλις χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας του.
Η δε αντιδήμαρχος Εργων κ. Βασιλένα Μητσιάδη σημείωσε ότι στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα διαδραστικό μουσείο, με έμφαση και στις ανάγκες και την οπτική της νεολαίας. Και υπενθύμισε ότι αυτό το διάστημα το Μουσείο ανακαινίζεται σταδιακά στο εσωτερικό του, αναπροσαρμόζοντας και τα εκθέματά του.
Ενδεικτικό της σημασίας του προγράμματος, είναι οι συμμετοχές των Ευρωπαίων εταίρων.
Το Κέντρο Ερευνας – Μουσείο Τσιτσάνη είναι ο συντονιστής και συμμετέχουν: από Αυστρία το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών του Krems και η Kunstmeile διαχειριστική αρχή των μουσείων του Krems, από Ιταλία ο οργανισμός EGINA, το μουσείο σύγχρονης τέχνης Palazzo Lucarini και το Λύκειο Beata Angela, από την Ολλανδία το Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Τεχνών του Άμστερνταμ και το τεχνολογικό μουσείο ΝΕΜΟ.
Από την Ελλάδα, εκτός από το Μουσείο Τσιτσάνη, συμμετέχουν το Μουσικό Σχολείο Τρικάλων και το Αναπτυξιακό Κέντρο Θεσσαλίας.
Σε άμεση με τα της τεχνολογίας, οι Ευρωπαίοι εταίροι ενημερώθηκαν και ξεναγήθηκαν για τις λοιπές δράσεις του Δήμου Τρικκαίων στον τομέα αυτό, στο control room του Smart Trikala, από τον ειδικό συνεργάτη του Δήμου κ. Χ. Καλλιάρα.