Στον ιερό προσκυνηματικό ναό του αγίου Βησσαρίωνος στα Τρίκαλα τελέστηκε σήμερα το πρωί μέσα σε κλίμα συγκίνησης το τεσσαρακονθήμερο μνημόσυνο του αοιδίμου μητροπολίτη πρώην Τρίκκης, κυρού Αλεξίου.

Προηγήθηκε αρχιερατικό συλλείτουργο το οποίο τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών και με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, από τον μητροπολίτη Διδυμοτείχου κ. Δαμασκηνό και τον οικείο μητροπολίτη Τρίκκης κ. Χρυσόστομο, οι οποίοι ήταν πλαισιωμένοι μόνο από τον πρωτοσύγκελο της μητρόπολης, αρχιμανδρίτη Αλέξιο Κανίνα και τον ιεροκήρυκα της μητρόπολης, αρχιμανδρίτη Αχίλλιο Τσούτσουρα. Ενώ στο ιερό μνημόσυνο συμμετείχε και ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος κ. Τιμόθεος.

Για το πρόσωπο του προσφιλούς ιεράρχη μίλησε ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλούσιο ποιμαντικό και πνευματικό του έργο, καθώς και στην ξεχωριστή εκκλησιαστική του προσωπικότητα.

“Υπήρξε ένας άνθρωπος με υπομονή και ταπείνωση τα οποία συνδυάστηκαν άριστα με την τόλμη και την δημιουργικότητα”, ανέφερε για τον πνευματικό του πατέρα ο π. Αλέξιος Κανίνας, σημειώνοντας συγχρόνως πως ποτέ δεν υπήρξε απαιτητικός και επίμονος.

“Μας δίδαξε να παραβλέπουμε τις μικρότητες και με γενναιοφροσύνη να αντιμετωπίζουμε τις αντίξοες καταστάσεις επιδιώκοντας την συγχωρητικότητα. Μας δίδαξε ότι η ευγνωμοσύνη απαγκιστρώνει τους χαρακτήρες μας από διάφορα συμπλέγματα και μας απελευθερώνει δημιουργικά”.

Παράλληλα,  συμπλήρωσε πως “ο ίδιος ασφυκτιούσε με την προωθούμενη απληστία της εποχής μας και ιδιαίτερα με τους ακόρεστους και αχάριστους εκπροσώπους της”, προσθέτοντας πως τα τρία τελευταία χρόνια της δοκιμασίας του ασκήθηκε έντονα στην καρδιακή προσευχή και τον συνεχή πνευματικό του έλεγχο.

“Η μεγαλύτερη όμως χαρά για τον γέροντά μας αποτελεί το γεγονός ότι μας βλέπει ενωμένους στον σύνδεσμο της αγάπης και της ευγένειας που μας σφυρηλάτησε εκείνος”, κατέληξε ο π. Αλέξιος.

Στην συνέχεια οι ιεράρχες μετέβησαν στον τάφο του μακαριστού μητροπολίτη που βρίσκεται στον αύλειο χώρο του ναού, όπου τέλεσαν τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του.

Αναστάσιος Βόπης (orthodoxia.info)