Με πολύ σαφή, πολύ συγκεκριμένα και πολύ οργανωμένα βήματα, ο Δήμος Τρικκαίων προχωρά στην υλοποίηση του σχεδίου αναβίωσης του «μύθου του Ασκληπιού», με τη συνδρομή του πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Για τον λόγο αυτόν, την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ευρύτατη συνάντηση στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Από τη μία πλευρά, εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου και από την άλλη, εκπρόσωποι του Δήμου. Κύριο αντικείμενο, η εξειδίκευση των στόχων που θα υλοποιηθούν στην πορεία και στη διάρκεια εξέλιξης του προγράμματος, σε συνδυασμό με την επιστημονική ετοιμασία και τεκμηρίωση.
Το σχέδιο «Ασκληπιός»
Το σχέδιο, όπως έχει δηλώσει ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, αφορά στην επαναφορά της γνώσης για τα βότανα και τις θεραπευτικές μεθόδους του γιατρού της αρχαιότητας, σε συνδυασμό με εκπαιδευτικό χαρακτήρα, εναλλακτικό τουρισμό, διατροφική πρωτοπορία και αξιοποίηση του πρωτογενούς τομέα. Το σχέδιο έχει ήδη προχωρήσει σε επίπεδο συνεργασίας με την Αμφικτιονία των Ασκληπιείων και τη χρηματοδότηση κτηρίου (τ. Δημαρχείου Κόζιακα στο Πρίνος) από το Leader+.
Σε επίπεδο προετοιμασίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας αποτελεί τον επιστημονικό συνεργάτη. Εξάλλου, σύντομα θα υπογραφεί Σύμφωνα Συνεργασίας και Συναντίληψης (αφού συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο), όπως είχε προ μηνός συμφωνηθεί. 
Ενέργειες
Στη συνάντηση συζητήθηκαν ζητήματα σχετικά με την περιβαλλοντική καταγραφή, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και γενικά, την ενασχόληση της Γεωπονικής Σχολής με τα βότανα του Ασκληπιού. Σε άλλο επίπεδο, συζητήθηκαν ζητήματα για την ύπαρξη ενός brand name δηλαδή ενός γενικού αναγνωρίσιμου ονόματος, γύρω από το οποίο θα κινηθεί και η διατροφική και η τουριστική και η εκπαιδευτική διαδικασία. Για παράδειγμα, το εκθετήριο και ο βοτανόκηπος θα συνδυάζονται με εναλλακτικές τουριστικές διαδρομές στον Κόζιακα. Επίσης, με εκπαιδευτική δραστηριότητα σε γιατρούς, φοιτητές ιατρικής και μαθητές, αλλά και με πώληση θεραπευτικών βοτάνων από τους νέους παραγωγούς του Δήμου Τρικκαίων, στους οποίους θα παραχωρηθεί δωρεάν γεωργική καλλιεργήσιμη έκταση. Σε αυτόν τον τομέα, εξάλλου, ήδη το πρόγραμμα παρουσιάστηκε και έγινε ευμενώς δεκτό, από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ν. Στουπή, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Τρίκαλα.
Συμμετοχές
Τα θέματα αυτά, καθώς και άλλα ειδικότερα, συζητήθηκαν εκτενώς στη συνάντηση της Τετάρτη και θα εξειδικευτούν με περισσότερες επιστημονικές συνέργειες.
Στη συνάντηση μετείχαν, από την πλευρά του πανεπιστημίου οι:
- Καθηγητής Μαμούρης Ζήσης – Αναπληρωτής Πρύτανης Έρευνας
- Καθηγητής Γιάννης Κουτεντάκης – Κοσμήτορας ΣΕΦΑΑ
- Καθηγητής Σφουγγάρης Θανάσης – Αναπληρωτής Πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων
- Καθηγητής Χρήστος Λύκας – Τμήμα Γεωπονίας
- Καθηγητής Θανάσης Κοράκης –Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Δικτύων
- Θωμάς Θωμαϊδης – Στέλεχος επιτροπής ερευνών
- Χρήστος Γενιτσεφτσής – Γραφείο αξιοποίησης και υποστήριξης ερευνητικών προγραμμάτων
Από την πλευρά του Δήμου:
- Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού και Ανάπτυξης κ. Χρυσόστομος Κυρίτσης
- Ο ειδικός σύμβουλος επί θεμάτων ανάπτυξης κ. Χάρης Καλλιάρας
- Στελέχη των Διευθύνσεων Προγραμματισμού και Πληροφορικής.