Κάθε προϊόν που καταναλώνουμε φέρει μαζί του μία ιστορία. Έχουμε άραγε αναρωτηθεί ποτέ, ποια είναι η ιστορία του προϊόντος που επιλέξαμε να προσθέσουμε στο καλάθι μας κάθε φορά που ψωνίζουμε; Η ΠΡΑΣΙΝΗ ΚΙΒΩΤΟΣ μας καλεί να σκεφτούμε τον αντίκτυπο που έχει για το περιβάλλον και την κοινωνία μας η κατανάλωση προϊόντων τα οποία έχουν παραχθεί με δίκαιο τρόπο και δεν έχουν προκύψει από εκμετάλλευση ανθρώπων από άνθρωπο.
Το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο είναι ένας εμπορικός συνεταιρισμός, βασισμένος στο διάλογο στη διαφάνεια και τον σεβασμό. Συνεισφέρει στη βιώσιμη ανάπτυξη προσφέροντας καλύτερες συνθήκες εμπορίου και διασφαλίζοντας τα δικαιώματα των περιθωριοποιημένων παραγωγών και εργατών, κυρίως στο Νότο. Οι οργανώσεις δίκαιου και αλληλέγγυου εμπορίου (υποστηριζόμενες από τους καταναλωτές) είναι ενεργά αφοσιωμένες στην υποστήριξη των παραγωγών, στην ενημέρωση για ηθική και υπεύθυνη κατανάλωση και στην εκστρατεία για αλλαγές στους κανόνες και τις πρακτικές του συμβατικού διεθνούς εμπορίου. Παγκοσμίως, το δίκαιο και αλληλέγγυο εμπόριο ελέγχεται από την Παγκόσμια Οργάνωση για το Δίκαιο Εμπόριο (WFTO), η οποία έχει αναλάβει το έργο του να πιστοποιεί συνεταιρισμούς παραγωγών αναπτυσσόμενων χωρών, οργανώσεις στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου οι οποίες ακολουθούν τους κανόνες του Δίκαιου Εμπορίου (όπως στη χώρα μας η Fair Trade Hellas) και οργανώσεις ή συνεταιρισμούς σε πλούσιες χώρες του κόσμου όπου εμπορεύονται ή πιστοποιούν προϊόντα κάτω από συγκεκριμένα κριτήρια.
Τι συμβαίνει όμως όταν ένα προϊόν πιστοποιείται μέσω της “Fair Trade” και τι αντίκτυπο έχει αυτό στην κοινωνία μας; Επιλέγοντας ένα προϊόν δίκαιου εμπορίου, επιλέγεις το προϊόν που θα καταναλώσεις να έχει παραχθεί με τρόπο που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και με τρόπο πιο φιλικό στο περιβάλλον, ψηφίζεις για έναν καλύτερο κόσμο με άλλα λόγια. Τα προϊόντα Fair Trade δεν είναι πολύ διαδεδομένα στην Ελλάδα σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Σιγά-σιγά όμως βλέπουμε ότι ο καταναλωτής τα γνωρίζει περισσότερο και μπορεί να τα βρει σε καταστήματα με προϊόντα δικαίου εμπορίου (worldshops) στο κέντρο της Αθήνας και αλλού και κάποια από αυτά σε γνωστή αλυσίδα σουπερμάρκετ.
Σοκολάτα και εκμετάλλευση παιδικής εργασίας
Αναρωτηθήκατε ποτέ πώς παρασκευάζονται τα σοκολατένια αυγά; Από που προέρχεται η αγαπημένη μας σοκολάτα; Και τι σχέση μπορεί να έχει με την παιδική εργασία στην Γκάνα;
Απόέρευνα διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες σοκολάτες ιδιωτικής ετικέταςΔΕΝπληρούν οικολογικά και κοινωνικά κριτήρια, ενώ παγκοσμίως οι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετεπωμίζονται μεγάλα κέρδη όταν οι μικροί παραγωγοί κακάο ζουν σε συνθήκες μεγάλης φτώχειας. Παράλληλα, όπως η ίδια προσθέτει, στη βιομηχανία αυτή βρίσκουμε τη μεγαλύτερηεκμετάλλευση παιδικής εργασίαςαλλά καιοικολογικής καταστροφήςλόγω των βλαβερών και πολύ τοξικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες.
Γιατί δεν υπάρχουν πιστοποιημένοι Έλληνες παραγωγοί;
Το κίνημα Fair Trade γεννήθηκε με στόχο τον περιορισμό της φτώχειας στις αναπτυσσόμενες χώρες, μετά από αιώνες αποικιακής οικονομίας που αποτέλεσαν τροχοπέδη για την ανάπτυξή τους. Κι όταν μιλάμε για φτώχεια, μιλάμε για ακραία φτώχεια και για συνθήκες ζωής και εργασίας πολύ πιο δύσκολες από αυτές που μπορούμε να φανταστούμε: άνθρωποι που αγοράζονται μαζί με τα χωράφια τους από πολυεθνικές εταιρείες, παιδιά που πέφτουν θύματα απαγωγής για να δουλέψουν σε συνθήκες σκλαβιάς σε κακαοφυτείες, γυναίκες που δουλεύουν σε απάνθρωπες βάρδιες και πληρώνονται τα μισά από τους άνδρες για περισσότερες ώρες εργασίας.
Γι’ αυτό, το κίνημα είχε αρχικά ως κύριο στόχο και αποστολή τη δημιουργία ενός πλαισίου βιώσιμης οικονομίας γι’ αυτές τις χώρες, με κεντρικό άξονα τα ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων και των παραγωγών. Για πολλά χρόνια λοιπόν, η πιστοποίηση των “δυτικών” παραγωγών δεν αποτελούσε στόχο του κινήματος, και προς το παρόν δεν προβλέπεται κάποια επίσημη πιστοποίηση Fair Trade για προϊόντα του ανεπτυγμένου κόσμου. Ωστόσο είναι κάτι που συζητιέται πολύ σε διεθνές επίπεδο με τους αρμόδιους φορείς, ενώ ο συνεταιρισμός Altromercato, στον οποίον ανήκει και η Fair Trade Hellas, έχει κάνει ήδη αρκετές ενέργειες για την παροχή της πιστοποίησης Solidale Italiano σε ιταλικά προϊόντα. Με βάση αυτή την εμπειρία, η FTH σκοπεύει σύντομα να αναλάβει δράση ώστε να παρέχεται πιστοποίηση και σε προϊόντα Ελλήνων παραγωγών που πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Αγοράζοντας προϊόντα Δικαίου Εμπορίου
Προϊόντα Δικαίου Εμπορίου μπορείτε να προμηθευτείτε από διάφορα καταστήματα όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και στη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις παρακάτω διευθύνσεις για ανεύρεση πληροφοριών:
1. Fair Trade Hellas
(https://www.fairtrade.gr/)
2. Συνεταιρισμός για την Αλληλέγγυα Οικονομία “Συν-Αλλοις”
(http://www.synallois.org/)
3. ActionAid Hellas
(http://eshop.actionaid.gr/el/trofima/dikaiou-emporiou/)
4. «Εμείς και ο Κόσμος» - Ηράκλειο Κρήτης
(http://blog.nuestromundo.gr/p/blog-page_08.html)
5. Τerra Verde – Χανιά
(http://www.terraverde-chania.gr/)
Επίσης στα καταστήματα βιολογικών προϊόντων.
Σημείωση: Η Πράσινη Κιβωτός, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, υλοποιεί για τον νομό Τρικάλων το έργο: «RuralDEARAgenda»
Ο γενικός στόχος του έργου είναι η βελτίωση του σχεδιασμού των δραστηριοτήτων για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης και της ευαισθητοποίησης σε αγροτικές περιοχές, έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικές, και να προωθήσουν αποτελεσματικά την αλληλεγγύη και την κατανόηση των αιτίων της ανισότητας και της φτώχειας.
Το έργο υλοποιείτε ταυτόχρονα από 8 φορείς 7 χώρων:
- Το Συμβούλιο της Βαγιαδολίδ (Ισπανία)
- Το Πανεπιστήμιο της Βαγιαδολίδ (Ισπανία)
- FOPSIM, Ίδρυμα για την Προώθηση της Κοινωνικής Ενσωμάτωσης (Μάλτα)
- Το Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών (Πολωνία)
- Τοπική Αυτοδιοίκηση του Δήμου Ιδάλιον (Κύπρος)
- Το Επιμελητήριο Εμπορίου και Βιομηχανίας της Βράτσα (Βουλγαρία)
- Περιφερειακές Αρχές του Μολίζε, Καμπομπάσο (Ιταλία)
- Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο Βόλο (Ελλάδα)
Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Γ.Δ. DEVCO (Κωδ. Ε.Ε. 5037)
Περισσότερες πληροφορίες
Ιστοσελίδα του Έργου: www.ruraldearagenda.eu
Πράσινη Κιβωτός: www.prasinikivotos.gr
Εκπαιδευτικό υλικό μπορείτε να δείτε στην Πύλη Ασύγχρονης Τηλεκπαίδευσης της Πράσινης Κιβωτού: elearning.prasinikivotos.gr