«Να δούμε τους Δήμους μας με τα μάτια των Δημοτών μας». Αυτή η φράση του Δημήτρη Παπαστεργίου, Δημάρχου Τρικκαίων, αποτυπώνει την προσπάθεια για να αποκομίσει οφέλη κάθε πολίτης, κάθε δημότης από την τεχνολογία και την πληροφορική. Αυτή η προσπάθεια είναι το Smart Trikala, οι εργασίες προόδου για το οποίο παρουσιάστηκαν την Πέμπτη 29 Ιουνίου στο Δημαρχείο Τρικκαίων. Ο αν. υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκρ. Φάμελλος και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, Δήμαρχοι, αυτοδιοικητικά στελέχη, εκπρόσωποι εταιρειών για τη διαχείριση απορριμμάτων, που μετέχουν στην 11η Σύνοδο ΦΟΔΣΑ, ενημερώθηκαν για το πιλοτικό και σύγχρονο αυτό πρόγραμμα.
Σύγχρονο, καθώς, όπως είπε οκ . Παπαστεργίου, ο «έξυπνος Δήμος» έχει μόνο μία πτυχή: την τεχνολογία. Ενώ ο σύγχρονος Δήμος δεν χρειάζεται καν τέτοιες λύσεις: για παράδειγμα, ο Δήμος Τρικκαίων προωθεί σύντομα ένα... ντιλίβερι πιστοποιητικών. Ένα μηχανάκι με το οποίο, συμπολίτες που δεν μπορούν να μετακινηθούν, θα λαμβάνουν στο σπίτι τους έγγραφο που χρειάζονται.
Αλλά και πιο πέρα, σύμφωνα με τον κ. Παπαστεργίου, πρέπει «να ψάξουμε λύσεις που πατάνε πάνω σε πραγματικά προβλήματα». Υπενθύμισε ότι χάθηκαν χρήματα σε λύσεις «που δεν έλυναν κανένα πρόβλημα παρά μόνο το οικονομικό πρόβλημα του κατασκευαστή τους».
Επομένως, μιλώντας στους αυτοδιοικητικούς, στη χώρα μας χρειαζόμαστε:
- προτυποποίηση, του τι θεωρείται έξυπνος-σύγχρονος Δήμος σήμερα
- να δούμε τους Δήμους μας με τα μάτια των Δημοτών μας, να μπούμε στα παπούτσια τους και να περπατήσουμε στις υπηρεσίες του Δήμου.
- να δώσουμε λύσεις στο χέρι του, στο κινητό του, άμεσα.
Και το πιο σημαντικό: οι λύσεις δεν είναι έτοιμες, αλλά αναπτύσσονται με εφαρμογές από ελληνικές ως επί το πλείστον εταιρείες πληροφορικής.
Ευχαριστώντας «τις εταιρίες που μοιράστηκαν μαζί μας το ίδιο όραμα, τους ανθρώπους της Etrikala που μπορεί να ανταπεξέλθει σε τέτοια δύσκολα project, τη μηχανογράφηση του Δήμου και τους συνεργάτες μου», έδωσε τον λόγο στον συμπεφωνημένο εκπρόσωπο των συνεργαζομένων εταιρειών. Ο κ. Νικ. Λαμπρογεώργος (Cisco) ανέφερε αναλυτικά όλα, όσα σχετίζονται με τις δράσεις του πιλοτικού προγράμματος. Ο πλούσιος διάλογος και οι ερωτήσεις, απέδειξε τις δυνατότητες βελτίωσης των πρωτοποριακών προγραμμάτων για τον πολίτη.
Προηγήθηκε ξενάγηση στο control room του Δήμου Τρικκαίων, δηλαδή στον χώρο από τον οποίο ο κάθε πολίτης μπορεί να δει σε πραγματικό χρόνο το κάθιε πρόγραμμα - δράση πληροφορίες.
Τα έργα αυτά είναι:
e-ΚΕΠ (Αυτοματοποιημένο Κέντρο Εξυπηρέτησης Πολίτη)
Συνεργάτες: UNIXFOR S.A., ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group, ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ Α.Ε.
Mobile Check App
Συνεργάτες: ΕΓΚΡΙΤΟΣ Group
Ασύρματη Πρόσβαση σε υπηρεσίες του Δήμου και στο Διαδίκτυο
Συνεργάτες : Cisco και Space Hellas
Σύστημα Έξυπνου Φωτισμού
Συνεργάτες : ΚΑΥΚΑΣ, Cisco και Space Hellas
Σύστημα Έξυπνης Στάθμευσης
Συνεργάτες: ParkGuru, VivaWallet, Cisco, Space Hellas
Σύστημα παρακολούθησης περιβαλλοντικών συνθηκών
Συνεργάτες: Space Hellas, Cisco
Έξυπνη και Διασυνδεδεμένη Ψηφιακή Πλατφόρμα
Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas
Κέντρο διαχείρισης της «έξυπνης πόλης»
Συνεργάτες: Cisco, Space Hellas, ITM Intelligent, e-trikala, Vodafone, ΔΕΥΑΤ, ENGIS by enstruct,ΕΓΚΡΙΤΟΣ GROUP.
Συλλογή και ανάλυση δεδομένων
από τη διασύνδεση χρηστών στο Δημοτικό Ασύρματο Δίκτυο
Συνεργάτες: SiEBEN, Space Hellas
Σύστημα παρακολούθησης λειτουργίας φωτεινών σηματοδοτών της πόλης
Συνεργάτες: ITM Intelligent Traffic Lights managment, Lios electronics
Ολοκληρωμένο Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών (GIS)
Συνεργάτες: ENGIS
Μελλοντικές εφαρμογές
Εξυπνη Διαχείριση Απορριμμάτων
Ανάλυση κυκλοφοριακών συνθηκών μέσω καμερών
Τηλεφροντίδα επιλεγμένου αριθμού πολιτών που έχουν ανάγκη.
Ελεγχόμενη στάθμευση