«Κανονικά», αυτές τις μέρες, τα αιτήματα από σωματεία, πολιτιστικούς συλλόγους, καλλιτεχνικές ομάδες, εργαστήρια, ωδεία, νεανικά και μαθητικά μουσικά σχήματα και σχολές χορού για συμμετοχή στο πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Μύλου των Ξωτικών θα είχαν ήδη αρχίσει να πέφτουν βροχή στα γραφεία της Οργανωτικής Επιτροπής.
Το φθινόπωρο, που για τους περισσότερους ενέχει τη μελαγχολία του αποχαιρετισμού του καλοκαιριού, σηματοδοτεί για τα Τρίκαλα την έναρξη της καλύτερης εποχής του χρόνου.
Ο Μύλος των Ξωτικών, το μεγαλύτερο χριστουγεννιάτικο χωριό της Ελλάδας, που μετέτρεψε τα Τρίκαλα σε κορυφαίο τουριστικό προορισμό της εορταστικής περιόδου, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ επισκεψιμότητας (πέρυσι κατέγραψε πάνω από 1 εκατ. επισκέπτες), απαιτεί πολύμηνη προετοιμασία και κυρίως τη συμμετοχή όλης της πόλης.
Εκτός από φέτος. Φέτος, το πνεύμα των Χριστουγέννων έρχεται αντιμέτωπο με το φάντασμα του κορωνοϊού.
«Μαχαιριά. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το χαρακτηρίσω». Ο δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου δεν χρυσώνει το χάπι.
Η απόφαση για μη διεξαγωγή του φετινού 10ου Μύλου των Ξωτικών ήταν αναγκαία, αλλά επίπονη. Για τον ίδιο, για την πόλη, όπως λέει την «Κ»: «Η φετινή θα ήταν επετειακή διοργάνωση, αλλά θα ήταν ανεύθυνο και επικίνδυνο να στηθεί ένας Μύλος με τις διαδικασίες και δομές που στηνόταν όλα αυτά τα χρόνια», τονίζει.
«Αποφασίσαμε αντί για αυτόν να κάνουμε μια γιορτή σε ευρεία κλίμακα, με τον στολισμό διαδρομών γύρω από το ποτάμι, διάσπαρτα παιχνίδια μέσα στην πόλη ώστε να μην υπάρχει συγκέντρωση ανθρώπων».
Δεν θα είναι το ίδιο, θα είναι όμως κάτι. «Η αλήθεια είναι ότι το πλήγμα για την τοπική κοινωνία θα είναι μεγάλο. Οχι μόνο από οικονομική σκοπιά. Ο Μύλος ήταν η χαρά μας. Από Σεπτέμβριο μπαίναμε όλοι στο κλίμα της προετοιμασίας».
Οπως λέει, πάντως, στην «Κ» ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Τρικάλων Χρήστος Μπλούγουρας, ο τζίρος του Μύλου των Ξωτικών στις 40 μέρες λειτουργίας του ξεπερνά τα 80 εκατ. ευρώ στο σύνολο των κλάδων.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία, ο Μύλος ήταν μεγάλο πλεονέκτημα για την αγορά και χρόνο με τον χρόνο οι τζίροι ανέβαιναν. Νομίζω ότι η ακύρωσή του θα πλήξει καίρια τον κλάδο της εστίασης αλλά και το τουριστικό κομμάτι, όχι μόνο στα Τρίκαλα αλλά σε όλο τον νομό».
Ξενοδόχος της περιοχής, ο κ. Πάνος Πασχάλης, λέει στην «Κ» ότι τα τελευταία χρόνια οι επισκεψιμότητες την περίοδο του χειμώνα είχαν αυξηθεί τουλάχιστον 20-30% χάρη στον Μύλο.
Σύμφωνα με τον κ. Μπλούγουρα, μερίδιο του τζίρου είχαν αρχίσει να παίρνουν και οι έμποροι. «Την τελευταία σεζόν συνάδελφοι που δεν δούλευαν ποτέ με τον τουρισμό άρχισαν να δουλεύουν και με επισκέπτες».
Αλλωστε, πέρυσι, οι επισκέπτες ξεπέρασαν το 1,5 εκατομμύριο. «Αυτά είναι πράγματα που παλιότερα δεν τα ζούσε η πόλη. Με το που τελείωνε η διοργάνωση, αρχίζαμε να συζητάμε για την επόμενη. Τι να κρατήσουμε, τι να αφήσουμε…».
Λίνα Γιάνναρου (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)