Παρέμβαση για το φράγμα της Μεσοχώρας έκανε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός, ζητώντας από ΔΕΗ και Δήμο Πύλης να προχωρήσουν άμεσα τις διαδικασίες που είχαν δεσμευτεί να δρομολογήσουν πριν από δύο χρόνια, ώστε το έργο να ολοκληρωθεί και να αρχίσει η έμφραξη του φράγματος και η πλήρωση του με νερό.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αγοραστός υπογράμμισε ότι ήταν 2 Αυγούστου του 2017 όταν σε συνάντηση μεγάλης σημασίας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, παρουσία του υφυπουργού Σ. Φάμελλου, ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης είχε δεσμευτεί ότι τον Ιούλιο του 2019 θα αρχίσει η έμφραξη του φράγματος της Μεσοχώρας, αφού το έργο είχε «απεμπλακεί» πλήρως τόσο λειτουργικά όσο και τεχνικά από τα έργα της εκτροπής του Αχελώου και καθίσταται αμιγώς υδροηλεκτρικό».
Ο πρόεδρος της ΔΕΗ είχε χαρακτηρίσει την ημέρα «ιστορική, για όλη την περιοχή» αφού όπως έλεγε «δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να αρχίσει να αποδίδει το έργο για την Επιχείρηση και την εθνική οικονομία». (https://energypress.gr/news/panagiotakis-ton-ioylio-toy-2019-tha-arhisei-i-emfraxi-toy-fragmatos-mesohoras)
Σήμερα, 1η Ιουλίου 2019, σύμφωνα με τις δηλώσεις, θα έπρεπε να είχε γίνει έμφραξη του φράγματος της Μεσοχώρας.
Όμως οι διαδικασίες που έπρεπε να δρομολογήσουν οι αρμόδιοι φορείς -ΔΕΗ και Δήμος Πύλης- έχουν μείνει πίσω με αποτέλεσμα το έργο να μένει στάσιμο.
«Με δεδομένη την ξηρασία, την ελλειμματικότητα σε νερό, αλλά και το πρόβλημα που έχουμε ως χώρα για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τα έργα στη Μεσοχώρα πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα» τόνισε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας.
«Έστω και αν είναι αργά, έστω κι αν σημειώθηκαν ολιγωρίες, τόσο η ΔΕΗ όσο και ο Δήμος Πύλης πρέπει να ενεργοποιηθούν και να «τρέξουν» τις εργασίες για τις οποίες έχουν δεσμευτεί, ώστε το μεγάλο αυτό έργο να ολοκληρωθεί, να είναι σε θέση να λειτουργήσει ως αυτόνομο υδροηλεκτρικό έργο και να αρχίσει να αποδίδει στην τοπική κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον» είπε ο κ. Αγοραστός.
«Τα έργα στη Μεσοχώρα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί και να λειτουργεί το εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας».
Να σημειωθεί ότι η επένδυση που έχει γίνει μέχρι σήμερα ξεπερνά τα 280 εκατομμύρια ευρώ.
Η λειτουργία του υδροηλεκτρικού της Μεσοχώρας αναμένεται ότι θα αποδώσει παραγωγή 360 GWh ηλεκτρικής ενέργειας ανά έτος, ενώ η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί από τη λειτουργία του εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και τα 50 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.