Την ανάγκη να αλλάξουμε νοοτροπία για να ενισχύσουμε το νέο στην καθημερινότητά μας, τόνισε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου στην ομιλία του στο Athens Science Festival την Τετάρτη 25 Απριλίου 2018.
Οπως σημειώνεται στο δελτίο Τύπου της δημοτικής αρχής σε ένα κοινό που ασχολείται αποκλειστικά με την εισαγωγή των καινοτομιών στη ζωή μας, με πλήθος ερευνητών και στελεχών επιχειρήσεων και της δημόσιας διοίκησης ο κ. Παπαστεργίου συμμετείχε σε στρογγυλό τραπέζι με το απλό στον ορισμό του θέμα «Η καινοτομία στην Ελλάδα».
Στο ίδιο τραπέζι μετείχαν οι Θοδωρής Γεωργακόπουλος, Editorial Director at diaNEOsis, Πέτρος Κόκκαλης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής Ανάπτυξης & Επιχειρηματικότητας, Δήμος Πειραιά, Βασίλειος Μακιός, General Director, Corallia, Δημήτρης Παπαστεργίου, Δήμαρχος Τρικκαίων, Ερικ Παρκς, Partner, Velocity Partners Venture Capital. Συντονίστρια ήταν η Ελένη Χατζημήτσου, CEO Athens Tech College.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κινήθηκε σε δύο άξονες. Ο ένας, η αποδόμηση και η επικριτική στάση στην υπάρχουσα κατάσταση (γραφειοκρατία, νοοτροπία ενός «κακού» δημοσίου», παγιωμένες αγκυλωμένες αντιλήψεις). Ο δεύτερος, η αντιπαραβολή της τόλμης του να σκεφτεί κάποιος απλά, λογικά, ίσως και διαφορετικά.
Και το παράδειγμά του ήταν ο Δήμος Τρικκαίων, με το πλαίσιο των καινοτομιών που εισήγε σε διαφορετικά επίπεδα δράσης: τεχνολογία, πληροφορική, βιώσιμη κινητικότητα, συνέργειες με την τοπική κοινωνία, εξωστρέφεια, πολιτισμός, εξυπηρέτηση των πολιτών, αναπτυξιακές δράσεις, καταπολέμηση γραφειοκρατίας, αναβάθμιση παρεχόμενων υπηρεσιών κ.α.
Χαρακτηριστική η φράση του κ. Παπαστεργίου: «να οργανωθούμε και να βρούμε την καινοτομία εκεί όπου υπάρχει. Στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα». Όπως αυτά που υφίστανται στα Τρίκαλα με τα φαρμακευτικά φυτά, τον Μύλο των Ξωτικών, την αγροτική παραγωγή, τον διατροφικό τομέα, τις ιαματικές πηγές.
Με τα παραδείγματα του ΑΤΜ πιστοποιητικών και του Ψηφιακού Ασκληπιείου, σε συνδυασμό με τη δράση ενάντια στο κάπνισμα, ο Δήμαρχος Τρικκαίων παρουσίασε σχηματικά το τι συμβαίνει στον Δήμο. Ολη αυτή η παρουσίαση, στο μεγαλύτερο Φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στη χώρα μας (με 3.600 επιστημονικούς συνεργάτες, 470 ομιλητές, 240 καλλιτέχνες και 1.100 εθελοντές τα τελευταία 4 χρόνια), αποτελεί την παρουσία του Δήμου στο σύγχρονο γίγνεσθαι.
Δεν είναι τυχαίο ότι παρουσίασαν δράσεις ή απηύθυναν ομιλίες ή στήριζαν ενεργά, οι πρεσβείες της Μ. βρετανίας και των ΗΠΑ, η Ελληνογερμανική Αγωγή, ο «Δημόκριτος»,το Ιδρυμα Τεχνολογιών και Ερευνας», το ΕΚΠΑ, το ΤΕΙ Θεσσαλίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, σύλλογοι επιστημόνων και ερευνητών, εκπαιδευτικοί οργανισμοί, και πλήθος εταιρειών του τομέα της πληροφορικής και της τεχνολογίας.
Η φετινή διοργάνωση έγινε από τον εκπαιδευτικό οργανισμό «Επιστήμη Επικοινωνία – SciCo», το Βρετανικό Συμβούλιο, την Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων, το Σύνδεσμο Υποτρόφων του Ιδρύματος Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας σε συνεργασία με πλήθος ακαδημαϊκών, ερευνητικών φορέων και εκπαιδευτικών οργανισμών.