«Η έξοδος στις αγορές αποτελεί μια θετική εξέλιξη, κυρίως γιατί μας δίνει την προοπτική της απεξάρτησης από τα μνημόνια και ισχυροποιεί τη δυνατότητα αυτοδύναμης διαχείρισης του χρέους μας χωρίς επιτροπεία»: τη δήλωση αυτή κάνει, μέσω του ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Παναγιώτα Δριτσέλη, βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ.
Η βουλευτής μιλά επίσης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Νομός της και τα αιτήματα των συμπολιτών της, με την ταυτόχρονη υπογράμμιση, από πλευράς της, της σημασίας των Περιφερειακών Συνεδρίων. Και προσθέτει, «και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποδίδει εξαιρετική σημασία στα Περιφερειακά Συνέδρια είναι κρίμα, που σε αυτά τα μεγάλα fora η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει, όχι απλά να μην συμμετάσχει, αλλά να απαγορεύει στα στελέχη της να παρίστανται».
Με αφορμή, τέλος, της συζήτησης στη Βουλή του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, η Π. Δριτσέλη μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ για τις «πολύ ενδιαφέρουσες διατάξεις για τους φοιτητές, οι οποίες ανακουφίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους», όπως ενδεικτικά «τη δυνατότητα απαλλαγής από δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, για τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα ή την δυνατότητα των φοιτητών που φοιτούν σε σχολές πενταετούς φοίτησης, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με πτυχίο επιπέδου master».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της βουλευτού Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτας Δριτσέλη στον Αποστόλη Ζώη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
 
-Πώς κρίνετε το αποτέλεσμα της εξόδου στις αγορές από την κυβέρνηση; Μπορούμε να μιλάμε για μια θετική εξέλιξη;
 
-Είναι προφανές ότι η έξοδος στις αγορές αποτελεί μια θετική εξέλιξη, κυρίως γιατί μας δίνει την προοπτική της απεξάρτησης από τα μνημόνια και ισχυροποιεί τη δυνατότητα αυτοδύναμης διαχείρισης του χρέους μας χωρίς επιτροπεία. Από εκεί και πέρα, έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την κρίση, σε μία κατεύθυνση όπου θα ευημερούν όχι μόνο οι αριθμοί, αλλά κυρίως οι άνθρωποι. Σε αυτή την προσπάθεια, είναι σημαντικό η έξοδος αυτή στις αγορές να σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της λιτότητας και να αποτελέσει ένα σημείο αφετηρίας για την βελτίωση της οικονομικής καθημερινότητας των πολιτών. 'Αρα, λοιπόν, η έξοδος στις αγορές δεν αποτελεί αυτοσκοπό, αποτελεί μέσο για την απαλλαγή από τα μνημόνια, την επιτήρηση και τη λιτότητα. Και με τεχνοκρατικούς όρους, ωστόσο, η έξοδος στις αγορές ήταν μια επιτυχία και όλα αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στα θετικά των κυβερνητικών προσπαθειών στην οικονομία.
 
-Από τις περιοδείες και επισκέψεις που κάνετε στα χωριά της περιφέρειάς σας, ποια παράπονα σας εκφράζουν οι πολίτες;
 
-Οι πολίτες είναι ξεκάθαροι και τα ζητήματα που θέτουν είναι απολύτως λογικά. Το βασικό αίτημα, το οποίο προφανώς επαναλαμβάνεται, είναι η μείωση των φορολογικών βαρών και η ώθηση της ανάπτυξης, μέσω της στήριξης της πραγματικής οικονομίας. Το ζήτημα αυτό, εξάλλου, θα αποτελέσει και το βασικό πεδίο των προσπαθειών μας όλο το επόμενο διάστημα. Όμως, αξίζει να σημειωθεί ότι οι πολίτες, εκτός από παράπονα, μας μεταφέρουν και την θετική τους άποψη σε μια σειρά από άλλα σοβαρά θέματα, όπως είναι η αναγνώριση της κυβερνητικής προσπάθειας στην πάταξη της διαφθοράς. Όπου κι αν πάμε, αυτό που ακούμε είναι ότι το πάρτι σταμάτησε και αυτό οφείλεται στην μεγάλη προσπάθεια που έχουμε κάνει όλα αυτά τα χρόνια και στο γεγονός ότι κυβερνούμε με ακεραιότητα και τιμιότητα. Εισπράττουμε ακόμα την ικανοποίηση των πολιτών για τις κοινωνικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, για την υγειονομική κάλυψη των ανασφάλιστων πολιτών, για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, για την στήριξη στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές. Στα θέματα αυτά οι κάτοικοι της επαρχίας αισθάνονται ότι για πρώτη φορά μία κυβέρνηση βρίσκεται δίπλα τους και αυτό δεν διστάζουν να μας το επισημάνουν.
 
-Ποια πράγματα θα πρέπει να βελτιωθούν;
 
-Υπάρχουν πάρα πολλοί τομείς του κυβερνητικού έργου που μπορούν να βελτιωθούν. Ιδιαίτερα σε ότι αφορά τα θέματα του Νομού μας, υπάρχουν τομείς στους οποίους μπορούμε να πάμε πιο γρήγορα και πιο δημιουργικά. Ενδεικτικά, θα μπορούσε κανείς να αναφέρει την πιο επιθετική συμμετοχή μας στις αναπτυξιακές προσπάθειες στον τουρισμό, στην βελτίωση της ρευστότητας στον αγροτικό τομέα, μέσω της πιο γρήγορης απόδοσης των επιδοτήσεων, στην βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών με την στήριξη των υποδομών, σε τομείς όπως η εκπαίδευση ή ο αθλητισμός. Και σε γενικότερο πλαίσιο, όμως, το θέμα της ανάπτυξης θα πρέπει να γνωρίσει ακόμα μεγαλύτερη κυβερνητική ώθηση. Αυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός αποδίδει εξαιρετική σημασία στα Περιφερειακά Συνέδρια με αντικείμενο την ανάπτυξη που διοργανώνονται σε όλη την Ελλάδα. Είναι κρίμα, που σε αυτά τα μεγάλα fora η αξιωματική αντιπολίτευση έχει επιλέξει, όχι απλά να μην συμμετάσχει, αλλά να απαγορεύει στα στελέχη της να παρίστανται.
 
-Ποια είναι η εικόνα κατά τη γνώμη σας στο χώρο της παιδείας, με βάση το νομοσχέδιο;
 
-Το νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση που συζητείται τώρα στη Βουλή, εμπεριέχει πολύ ενδιαφέρουσες διατάξεις για τους φοιτητές, οι οποίες ανακουφίζουν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Σας αναφέρω ενδεικτικά τη δυνατότητα απαλλαγής από δίδακτρα στις μεταπτυχιακές σπουδές, για τους φοιτητές με χαμηλά εισοδήματα ή την δυνατότητα των φοιτητών που φοιτούν σε σχολές πενταετούς φοίτησης, να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους με πτυχίο επιπέδου master. Η αναβάθμιση των ΤΕΙ, επίσης είναι εξαιρετικής σημασίας, με τη δυνατότητα που τους δίδεται να οργανώνουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές σπουδές. Με αυτές τις διατάξεις, για να μιλάμε συγκεκριμένα, όσα παιδιά της περιοχής μας φοιτούν, για παράδειγμα, στις γεωπονικές σχολές, και έχει ιδιαίτερη σημασία για ένα Νομό με μεγάλη πρωτογενή παραγωγή, θα αποφοιτούν με τίτλο "integrated master". Το ΤΕΙ της περιοχής μας επίσης, μπορεί να αναβαθμιστεί και να στηρίξει την ακόμα πιο εξειδικευμένη επιστημονική γνώση. Όλες αυτές οι προοπτικές είναι σημαντικές και θα συμβάλλουν, όχι μόνο στην αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης, αλλά και στην ίδια την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ (Αποστόλης Ζώης)