Ο πρωτογενής τομέας μπορεί και πρέπει να κατέχει πρωταγωνιστική θέση στην Ελλάδα της επόμενης ημέρας, σε μια Ελλάδα που θα παράγει περισσότερα, διεμήνυσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Παρασκευή στο 8ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης στην Πάτρα.
Ο κ. Σκρέκας ήταν κεντρικός ομιλητής στη θεματική ενότητα του Συνεδρίου με θέμα: "Ο ρόλος των δημοσίων επενδύσεων στην περιφερειακή ανάπτυξη". Στη διάρκεια της ομιλίας του παρουσίασε τις αναπτυξιακές προοπτικές που έχει η αγροτική παραγωγή στη χώρα μας καθώς και τις πολιτικές που αναπτύσσει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των Ελλήνων αγροτών και τον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα.
Ο Υφυπουργός ανέδειξε το σημαντικό ρόλο που εξακολουθεί να έχει σήμερα ο πρωτογενής τομέας στη χώρα και τη συμβολή του στην ανάπτυξη και την απασχόληση, σε ποσοστά που ξεπερνούν το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πολύτιμος είναι ο ρόλος του αγροτικού τομέα και στην προστασία του περιβάλλοντος, καθώς το 80% του νερού στην Ελλάδα χρησιμοποιείται για άρδευση και πάνω από το 63% αντλείται από τον υδροφόρο ορίζοντα. Σημειώνεται ότι η χρησιμοποιούμενη αγροτική γη ανέρχεται στο 30% της συνολικής έκτασης της χώρας.
Η σημασία του αγροτικού τομέα στην προστασία του περιβάλλοντος ενισχύεται με τις προτεραιότητες που θέτει η Ευρωπαϊκή ΅Επιτροπή στην «Πράσινη Νέα Συμφωνία» και στη στρατηγική από το «αγρόκτημα στο πιάτο». Βασικοί στόχοι αυτής της στρατηγικής ως το 2030, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, είναι η μείωση κατά 50% της περίσσειας λιπάσματος, η μείωση κατά 50% της χρήσης φυτοφαρμάκων και η αύξηση των εκτάσεων βιολογικής γεωργίας στο 25% της χρησιμοποιούμενης γης.
Ο Υφυπουργός εξέφρασε την αισιοδοξία ότι ο ελληνικός πρωτογενής τομέας «μπορεί να φτάσει γρήγορα εκεί που θέλουμε», με βάση τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις επιδόσεις - ρεκόρ που σημείωσαν πολλά αγροτικά προϊόντα κατά την περίοδο έξαρσης της κρίσης του κορωνοϊού. Το πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 15% και στην περίοδο που ακολούθησε είχαμε ρεκόρ εξαγωγών σε προϊόντα όπως είναι τα ακτινίδια.
Οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στον αγροτικό τομέα, σημείωσε ο κ. Σκρέκας διακρίνονται στους πυλώνες του πράσινου και του ψηφιακού μετασχηματισμού, στις νέες καλλιεργητικές πρακτικές και την προσέλκυση νέων στην αγροτική παραγωγή, Κρίσιμος είναι ο ρόλος του νέου ανοικτού συστήματος γεωργικών συμβουλών που προωθεί η Κυβέρνηση. ώστε να διευκολυνθούν οι αγρότες για τη μετάβαση στη νέα εποχή.
Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που αναπτύσσει η Κυβέρνηση, ο Υφυπουργός είπε πως μέσα στην επόμενη τετραετία αναμένονται επενδύσεις άνω των 2,2 δις ευρώ, ενώ ανακοίνωσε ότι έχει υποβληθεί πρόταση στις Βρυξέλλες ώστε να ενταχθούν στο Αναπτυξιακό Νόμο και οι επενδύσεις του πρωτογενούς τομέα άνω των 500.000 ευρώ.
Η Κυβέρνηση μας έκανε μια τεράστια προσπάθεια να υπερνικήσει την αδράνεια που υπήρχε τα προηγούμενα 4,5 χρόνια, ανέφερε και προσέθεσε ότι ήδη προχωρά η δημοπράτηση αρδευτικών έργων ύψους 80 εκατ. ευρώ, ενώ έργα 300 εκατ. ευρώ θα δημοπρατηθούν ως τα τέλη του έτους.
Επίσης, κατέληξε ο κ. Σκρέκας, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει συσταθεί η Επιτροπή σύνταξης του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης Αγροπεριβαλλοντικών Υποδομών (ΕΣΑΑΥ) ώστε να σχεδιαστούν με ενιαίο τρόπο σε όλη τη χώρα οι ανάγκες που υπάρχουν για αγροτικές υποδομές.