Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός GNSS (GSA) ανακοίνωσε τους νικητές στους φετινούς διαγωνισμούς MyGalileoSolution & MyGalileoDrone, κατά τη διάρκεια της Ημέρας Επιχειρηματικότητας, που διοργανώθηκε από την GSA στις 2 Μαρτίου.

Μετά από μια ζωντανή συζήτηση, η κριτική επιτροπή επέλεξε τις νικητήριες ομάδες και στους δύο διαγωνισμούς με βάση όχι μόνο την καινοτόμο χρήση των βασικών διαφοροποιητών Galileo, αλλά και την προσανατολισμένη στην αγορά προσέγγιση και τις δυνατότητές τους για ευρεία αποδοχή.

Την τρίτη θέση στην 1η κατηγορία του διαγωνισμού MyGalileoSolution κατέκτησε η ομάδα των Τρικαλινών Τσεργούλα Ηλία και Τούμπα Κωνσταντίνου, με την πολύτιμη συμβολή της Σάρρου Θέμιδος  στην ανάλυση αγοράς και το marketing plan, με την εφαρμογή έξυπνης μελισσοκομίας BeeLive.

Το BeeLive (αναγραμματισμός του ρήματος Believe=πιστεύω) είναι ένα εργαλείο λήψης αποφάσεων και κοινωνικής δικτύωσης για μελισσοκόμους  το οποίο βασίζεται σε συσκευές (όπως κινητά, wearables και trackers) με ενσωματωμένες λειτουργίες δορυφορικής πλοήγησης GNSS, στην αξιοποίηση δορυφορικών δεδομένων και στην κοινότητα των μελισσοκόμων.

Η ομάδα έχει αναπτύξει το πρωτότυπο της εφαρμογής τόσο σε Android & iOS συσκευές όσο και σε smart wearables και φιλοδοξεί να την εντάξει σε ένα IoT σύστημα παρακολούθησης διατηρώντας ταυτόχρονα την αυτονομία της σαν εφαρμογή.

Η ιδέα προέκυψε πριν δυο χρόνια περίπου, έπειτα από αρκετές συζητήσεις με μελισσοκόμους, όπως γονείς και φίλους, στις οποίες επαναλαμβανόταν το ερώτημα του πού να πάνε τα μελίσσια τους, μιας και η τοποθεσία έχει τεράστια σημασία για μια επιτυχή παραγωγή. Μετά από αρκετούς μήνες πειραματισμού με δεδομένα και μοντέλα επιλογής τοποθεσίας, έγινε ένα re-imagining του BeeLive και των απαιτήσεών του με αφορμή τα τεράστια πλεονεκτήματα που προσφέρουν:

το Galileo, το Παγκόσμιο Δορυφορικό Σύστημα Πλοήγησης της Ευρώπης (GNSS), το οποίο παρέχει βελτιωμένες πληροφορίες θέσης και χρονισμού και υποστηρίζει μια τεράστια ποικιλία συσκευών (κινητά, wearables, trackers κλπ) με χρήσεις σε γεωργία, πλοήγηση, ναυτιλία κλπ και

τα δορυφορικά δεδομένα του προγράμματος Copernicus της ΕΕ όσον αφορά καλύψεις γης, βλάστηση, μετεωρολογικές και ατμοσφαιρικές συνθήκες κ.α.

Υπάρχουν κι άλλες εφαρμογές που λειτουργούν στο ίδιο πεδίο με το BeeLive, ωστόσο απαντούν στο ίδιο ερώτημα: “Ποια είναι η κατάσταση στην τοποθεσία του μελισσοκομείου μου;”

Η τοποθεσία είναι όντως ένας κρίσιμος παράγοντας αλλά με το BeeLive αντιστρέφεται το ερώτημα ως εξής: “Ποιες τοποθεσίες είναι κατάλληλες ή βέλτιστες για το μελισσοκομείο μου σύμφωνα με τα κριτήριά μου;” ώστε ο μελισσοκόμος να επιλέγει ανάμεσα σε πολλές τοποθεσίες μέσω smart devices είτε με επιλογή στο χάρτη ή με γεωεντοπισμό και, στη συνέχεια, λαμβάνοντας λεπτομερείς αναφορές με δεδομένα και δορυφορικές φωτογραφίες σχετικά με βλάστηση, νερό, καιρικές συνθήκες και προβλέψεις, να βλέπει εάν άλλοι μελισσοκόμοι έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή στο παρελθόν κλπ και να λαμβάνει συμβουλή για την καλύτερη βάσει των δικών του κριτηρίων.

Επιπλέον, η ίδια η κοινότητα των μελισσοκόμων θα μπορεί, μέσω BeeLive, να μοιράζεται πάνω στο χάρτη συμβάντα όπως κίνδυνοι (κλοπή μελισσίων, επίθεση αρκούδας, ασθένειες, φυσικές καταστροφές, ψεκασμοί κλπ) ή ευκαιρίες (γη που προσφέρεται για εγκατάσταση/επικονίαση) και να στέλνει ειδοποιήσεις σε πραγματικό χρόνο προς όλους κοντά στην περιοχή.

Ο MyGalileoSolution είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός που έχει διοργανωθεί ποτέ από τον GSA, με βραβεία συνολικού ύψους σχεδόν 1,5 εκατ. Ευρώ, από 15χιλ Ευρώ έως 60χιλ Ευρώ, τα οποία απονεμήθηκαν σε 50 ομάδες. Πέραν της σημαντικής χρηματικής υποστήριξης, προς τις ομάδες προσφέρθηκε συνεχής παροχή υπηρεσιών mentoring και πρόσβαση σε ένα δίκτυο entrepreneurs και επενδυτών, ανοίγοντας έτσι τις πόρτες της κοινότητας των start-up επιχειρήσεων σε νέους που καινοτομούν. 

Λεπτομέρειες και ενημερώσεις για την εφαρμογή BeeLive είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της https://beelive.website αλλά και στα social media Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn και Pinterest