Με ένα συνέδριο αντάξιο του στιχουργικού μεγαλείου και πλούτου του Κώστα Βίρβου, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής 2 Απριλίου 2017 το τριήμερο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον μεγάλο τρικαλινό στιχουργό.
Ο Δήμος Τρικκαίων και η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Θεσσαλίας, διά της Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Τρικάλων, υπό την αιγίδα του υπουργείου Παιδείας συνδιοργάνωσαν το συνέδριο με θέμα «Κώστας Βίρβος: Ο Άνθρωπος, ο Δημιουργός».
Το διάστημα 31 Μαρτίου – 2 Απριλίου 2017, η μουσική, ο στίχος, οι αναλύσεις, η μνήμη, η προσέγγιση του έργου του στιχουργού, απετέλεσαν σημείο αναφοράς για τους εκατοντάδες τρικαλινούς και επισκέπτες που το παρακολούθησαν.
Μέσω άνω των 30 εισηγήσεων, με πλούσιο και πρωτότυπο μουσικό πρόγραμμα, με ένταξη του συνεδρίου στον παλμό της πόλης των Τρικάλων, με τη συμμετοχή μαθητών, το συνέδριο ήταν η έναρξη ενός νέου κύκλου πολιτιστική παρέμβασης:
- με την επίσημη ανακοίνωση από τον Δήμαρχο Τρικκαίων κ. Δημήτρη Παπαστεργίου, της χρηματοδότησης με 913.00 ευρώ, του χώρου, όπου θα στεγαστεί το «Σπίτι Τρικαλινών Δημιουργών» (Βίρβος, Καλδάρας, Κολοκοτρώνης, Σαμολαδάς, Μητροπάνος).
- με την εξαγωγή συμπερασμάτων, που στοχεύουν στην απόπειρα αξιοποίησης στοιχείων του έργου του στην εκπαίδευση.
- με τη συμμετοχή μαθητών και τοπικών μουσικών και χορωδών στη γενική προσπάθεια ανάδειξης του έργου του Βίρβου
- με την αξιοποίηση του Μουσείου Τσιτσάνη,  ως χώρου τέχνης, μουσικής, πολιτισμού, για όλη την Ελλάδα.
Στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, στο Κέντρο Ιστορίας και Πολιτισμού Κλιάφα, στο Μουσείο Τσιτσάνη, οι σύνεδροι και οι παριστάμενοι, οι τρικαλινοί και οι επισκέπτες, έμαθαν για πτυχές και προσέγγισαν στοιχεία του έργου του Κώστα Βίρβου.
Δεξιοτέχνες μουσικοί, εξαίρετοι ερμηνευτές (Λάκης Χαλκιάς, Λιζέτα Νικολάου, Μπέττυ Χαρλαύτη), με παρουσιαστή τον ραδιοφωνικό παραγωγό – φωνή του απόδημου ελληνισμού, Γιάννη Τζουανόπουλο, με τον στιχουργό Λευτέρη Χαψιάδη, με πανεπιστημιακούς, δασκάλους, ερευνητές μελετητές, του έργου του, με αξιοθαύμαστη πρωτότυπη παράσταση Καραγκιόζη και, κυρίως, με την παρουσία της Καίτης Βίρβου, και των δύο θυγατέρων τους, Μαίρης και Αναστασίας, το Συνέδριο είναι η νέα αρχή για το λαϊκό μας τραγούδι.


Όταν το μεσημέρι της Κυριακής, στον πολυχώρο εκδηλώσεων του Μουσείου Τσιτσάνη, η εκδήλωση έκλεινε με το διάσημο «Γιος της Γερακίνας», και την αναπάντεχη παρουσία επισκεπτών μαθητών από το 3ο Γυμνάσιο Κοζάνης, η συγκίνηση διαδεχόταν την υπερηφάνεια και η χαρά, τη μνήμη.
Οπως ανέφερε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου «Το πρώτο συνέδριο ολοκληρώθηκε. Τα συμπεράσματά του τα ανεμένουμε, για να χαράξουμε τον δρόμο μέσω του Ληθαίου, από το Μουσείο Τσιτσάνη στο Σπίτι των Τρικαλινών Δημιουργών, σε ένα μουσικό ταξίδι αντάξιο του Κώστα Βίρβου, που έδωσε ταυτότητα στους πόθους της Ελλάδας».
Ο Δήμος Τρικκαίων ευχαριστεί θερμότατα τους διοργανωτές, τους συμμετέχοντες (συνέδρους, ομιλητές, μουσικούς, ερμηνευτές, χορωδούς, μαθητές, εκπαιδευτικούς), τους χορηγούς.
Επίσης, τους χιλιάδες τρικαλινούς και επισκέπτες που παρακολούθησαν τις εργασίες και εκδηλώσεις του συνεδρίου
και τον ΚΩΣΤΑ ΒΙΡΒΟ για την τεράστια προσφορά του.