Γαλλικός φιλελληνισμός και ελληνική δημοσιότητα. Δύο διαφορετικές τάσεις συνυπήρξαν χθες το πρωί στον μύλο Ματσόπουλου. Οι 50 Γάλλοι φιλέλληνες που βρίσκονται στα Τρίκαλα, συναντήθηκαν – και συμμετείχαν - με τα γυρίσματα της νέας εκπομπής του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, «Ορεινές διαδρομές». Ετσι, οι Γάλλοι παρακολούθησαν δημοτικά μας τραγούδια από το χορευτικό συγκρότημα «Απόλλων» και το μουσικό συγκρότημα του Γιάννη Μπάου.
Με ειδικές λήψεις μέσω drone, με τον ήλιο να φωτίζει τον χώρο του μύλου, οι Γάλλοι έμαθαν και είδαν διά ζώσης πτυχές του πολιτισμού των Τρικάλων. Ακολούθως, οι μεν τεχνικοί της εκπομπής αναχώρησαν για τα ορεινά του νομού (Ελάτη, Περτούλι), οι δε φιλέλληνες θαύμασαν την αίθουσα του δημοτικού κινηματογράφου. Εκεί, αρχικώς παρακολούθησαν ολιγόλεπτη ενημέρωση του φιλολόγου – ιστορικού κ. Κώστα Μιχαλάκη για τους Εβραίους στα Τρίκαλα. Επέδειξαν, δε, ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα οι ερωτήσεις να εστιάζουν στο αν και κατά πόσο ένιωθαν Ελληνες ή όχι. Η απάντηση που δόθηκε, ήταν το γνωστό περιστατικό, της εξέγερσης - της μοναδικής – που έγινε στο Αουσβιτς και η οποία προκλήθηκε από Ελληνες χριστιανούς και Εβραίους, οι οποίοι έκαψαν ένα κρεματόριο και, πριν εκτελεστούν τραγουδώντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο, με τα κομμάτια των στολών του στρατοπέδου, ύψωσαν την ελληνική σημαία.
Στη συνέχεια, προβλήθηκε από το Μουσείο Τσιτσάνη, ένα αφιέρωμα στον μεγάλο μας συνθέτη, τη μουσική του οποίου, όχι μόνο γνώρισαν οι Γάλλοι, αλλά και σιγοτραγουδούσαν τους στίχους του δεύτερου εθνικού μας ύμνου, της «Συννεφιασμένης Κυριακής».
Οι συγκεκριμένοι Γάλλοι, με αυτοχρηματοδότηση βρίσκονται επί μία εβδομάδα στα Τρίκαλα, μαθαίνοντας τα της τοπικής ιστορίας, στο πλαίσιο μαθημάτων ελληνικής γλώσσας που διδάσκονται στο Παρίσι. Ο δάσκαλό τους, ο κ. Γιώργος Κωστακιώτης, με τη συνδρομή της αρχαιολόγου κ. Αρετής Κονδυλίδου, ξεναγούν τους φιλομαθείς Γάλλους στον πολιτισμό και την κουλτούρα του νομού και δη της πόλης των Τρικάλων.