Παγκόσμιες δράσεις σε κοινωνικό, ανθρωπιστικό και αειφόρου ανάπτυξης επίπεδα, ετοιμάζει ο Δήμος Τρικκαίων. Oπως επισημαίνεται σε δελτίο Τύπου μέσω της επικείμενης ένταξής του στα Δίκτυα Πόλεων της ΟΥΝΕΣΚΟ, ο Δήμος συμμετέχει στη συνολική προσπάθεια του παγκόσμιου οργανισμού, για συνεργασία πόλεων και τοπιών αρχών. Στόχος, η προώθηση των προγραμμάτων του οργανισμού, που βοηθούν πολυεπίπεδα, τους κατοίκους πόλεων από όλον τον πλανήτη. Ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου συναντήθηκε την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 20916 στο υπουργείο Εξωτερικών, με την πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO, κ. Μαρία-Αικατερίνη Παπαχριστοπούλου – Τζιτζικώστα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προετοιμασία του Δήμου και η εκκίνηση των διαδικασιών, προκειμένου αυτός να ενταχθεί στα δύο βασικά Δίκτυα Πόλεων, στα οποία η ΟΥΝΕΣΚΟ κάλεσε και τον Δήμο Τρικκαίων να μετάσχει. Πρόκειται για το Δίκτυο Δημιουργικών Πόλεων και ο Διεθνής Συνασπισμός των Πόλεων κατά του Ρατσισμού.
Το πρώτο, προσβλέπει στην προαγωγή της Πολιτιστικής Πολυμορφίας και της Αειφόρου Αστικής Ανάπτυξης. Μέσω πιλοτικών projects, ερευνών και συναντήσεων, η UNESCO πιστεύει ότι είναι εφικτή τόσο η ανάπτυξη τοπικών δημιουργικών βιομηχανιών, όσο η συνεργασία και ο συντονισμός μεταξύ τους σε παγκόσμιο επίπεδο με σκοπό την ολοκληρωμένη και αειφόρο ανάπτυξη του αστικού χώρου. Η σημασία του Δικτύου Πόλεων έγκειται στο ότι διευκολύνει τις Πόλεις-Μέλη του στην ανταλλαγή εμπειριών, τεχνογνωσίας και πόρων έτσι ώστε να αναπτυχθούν τοπικές δημιουργικές βιομηχανίες και να δημιουργηθούν βιώσιμες πόλεις.
Ο Συνασπισμός έχει ως βασικό στόχο την καταπολέμηση των διακρίσεων, της ξενοφοβίας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Μέσω ενός προγράμματος που ονομάζεται «Σχέδιο Δράσης Δέκα Σημείων» (“Ten-point Plan of Action”), προτείνονται στρατηγικές που καλούνται οι Δήμοι να εφαρμόσουν στους τομείς της εκπαίδευσης, της εργασίας και του πολιτισμού