Στη χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για τον εξοπλισμό του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Τρικκαίων με δυο νέα μηχανήματα προχωρά η Περιφέρεια Θεσσαλίας.
Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός έδωσε την έγκριση για τη χρηματοδότηση του έργου της προμήθειας δύο ημιρυμουλκών οχημάτων με συμπίεση και ενός πολυμηχανήματος μεταφόρτωσης ειδικών απορριμμάτων προϋπολογισμού 359.600 ευρώ.
Το έργο εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης της πράξης «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΤΑΘΜΟΥ ΜΕΤΑΦΟΡΤΩΣΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ».
Όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός «εντάξαμε στο ΕΣΠΑ ένα σημαντικό έργο με πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων στη Δυτική Θεσσαλία, που θα μειώσει σημαντικά το λειτουργικό κόστος του Δήμου για την καθαριότητα.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων) οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με 31,3 εκατ. ευρώ, είναι ένα έργο πρωτοπόρο όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην Ελλάδα.
Ανάλογες Μονάδες δρομολογούνται σε Λάρισα και Βόλο.
Όλες οι υποδομές είναι δημόσιες που σημαίνει ότι δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη.
Ακόμη, το σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, δηλαδή όλοι οι οικισμοί αποκτούν Βιολογικό Καθαρισμό».
Ο ΣΜΑ Τρικάλων
Ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) δημιουργείται σε γήπεδο έκτασης περίπου 8 στρεμμάτων στην Τ.Κ. Ριζαριού, πλησίον της πόλης των Τρικάλων, σύμφωνα με τις λειτουργικές ανάγκες και τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις.
Ο ΣΜΑ θα εξυπηρετεί την μεταφορά των απορριμμάτων όλων των τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Τρικκαίων, που λόγω απόστασης από τον ΧΥΤΑ Δυτικής Θεσσαλίας είναι σκόπιμο να αποθέσουν τα οικιακά στερεά απόβλητα μέσω Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων.
Με την κατασκευή του έργου επιτυγχάνονται:
1. Η εναρμόνιση της διαχείρισης των απορριμμάτων με όσα προβλέπονται στον αναθεωρημένο ΠΕΣΔΑ της περιφέρειας Θεσσαλίας και τον εγκεκριμένο ΕΣΔΑ (ΚΥΑ 51373/4684/25-11-2015) καθώς και η εφαρμογή των στόχων της οδηγίας 2008/98 και του Νόμου 4042/2012.
2. Η εξοικονόμηση πόρων, ενέργειας και εργατοωρών στην όλη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων (ΑΣΑ) του Δήμου Τρικκαίων.
3. Η προστασία του περιβάλλοντος, καθόσον με τη λειτουργία του ΣΜΑ μειώνονται τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων προς το ΧΥΤΑ (λιγότερα καύσιμα, μικρότερη φθορά δρόμων και οχημάτων).
4. Η μείωση της κυκλοφορίας οχημάτων εντός του ΧΥΤΑ, άρα και η μείωση της πιθανότητας πρόσκλησης ατυχημάτων αλλά και η ευχερέστερη διαδικασία διάστρωσης - συμπίεσης στην περιοχή της καθημερινής διάθεσης των απορριμμάτων.