Mε επιτυχία ολοκληρώθηκε το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή στο χώρο του Μύλου Ματσόπουλου, στα Τρίκαλα.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου αναφέρονται τα εξής:

"Οι προβολείς άναψαν, οι συζητήσεις στα πηγαδάκια τω νέων φούντωσαν και η μεγάλη γιορτή της νεολαίας, το 45ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή άφησε το δικό του μήνυμα στην πόλη των Τρικάλων την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη.

Φτιαγμένο αποκλειστικά από νέους ανθρώπους, μέλη και φίλους της ΚΝΕ, με ανιδιοτέλεια, μακριά από χορηγούς και σπόνσορες, έτσι όπως ταιριάζει στα ιδανικά και τα όνειρά τους.

Αυτός είναι ο κόσμος του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που διοργανώθηκε την Παρασκευή στα Τρίκαλα και συγκεκριμένα στον γνώριμο, όμορφο χώρο του Μύλο Ματσόπουλου.

Ήταν, όπως και κάθε χρόνο ένα πλατύ αντάμωμα όλων των ηλικιών, μια ετήσια συνάντηση της νεολαίας. Από κάθε γωνιά του νομού μαθητές, φοιτητές και νέοι εργαζόμενοι αλλά και άνθρωποι κάθε ηλικίας έδωσαν το «παρών» στη δική τους γιορτή.

«Με τους αγώνες, τα όνειρα, τη δύναμή μας “…θα χτίσουμε έναν κόσμο λέφτερο, ανοιχτό, γεμάτο ελπίδα…” τον Σοσιαλισμό.», αποτέλεσε το φετινό σύνθημα του 45ου Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή.

Από νωρίς το απόγευμα η προσέλευση στο χώρο του Φεστιβάλ προμήνυε τη μεγάλη συμμετοχή που ακολούθησε στις εκδηλώσεις. Άλλωστε από τις 6 το απόγευμα ο χώρος του βιβλιοπωλείου, ο παιδότοπος, το μαθητικό και εργατικό στέκι, η έκθεση ήταν σε πλήρη λειτουργία.

Φέτος όμως, μέσα από την προσπάθεια αναβάθμισης του Φεστιβάλ, προέκυψαν και νέες προσθήκες, όπως το ευφάνταστο Escape Room, το οποίο βρέθηκε στο κέντρο της προσοχής του μαθητικού κοινού, με μαθητές να δίνουν ....μάχη με τους γρίφους των δωματίων του μέχρι αργά το βράδυ.

Ταυτόχρονα, πλήθος κόσμου και κυρίως μαθητών κοντοστάθηκαν και ...εξερεύνησαν μέσα από ξενάγηση την έκθεση για τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού, με τίτλο “αλήθειες και ψέματα για τον σοσιαλισμό”.

Οι εκδηλώσεις άνοιξαν με θεατρικό αφιέρωμα στον Ναζίμ Χικμέτ, τον κορυφαίο Τούρκο, κομμουνιστή ποιητή. Στήθηκε από μαθητές γυμνασίου με όμορφες απαγγελίες ποιημάτων και πλαισιώθηκε μουσικά από φίλους της οργάνωσης.

Στην συνέχεια ακολούθησε πολιτική ομιλία από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ, όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

«Το φεστιβάλ μας είναι μια μεγάλη νεανική γιορτή αλλά και ένα κάλεσμα μάχης, ένα προσκλητήριο αγώνα για τις πιο όμορφες μέρες μας που δεν έχουμε ζήσει ακόμα! (...) Για αυτές τις πιο όμορφες μέρες επιλέγουμε το δρόμο της οργανωμένης πάλης μέσα από τις γραμμές της ΚΝΕ.

Γιατί το μέλλον δεν θα έρθει από μονάχο του αλλά θα το φέρει η πάλη των λαών! Γιατί είμαστε σίγουροι ότι αυτοί που μοιάζουν παντοδύναμοι μπορεί να νικηθούν. Γιατί μέσα στην κοινή προσπάθεια για να αλλάξουμε τον κόσμο, αποκτάμε αξίες και ιδανικά κόντρα στο βούρκο του συστήματος που διδάσκει το “ο θάνατός σου η ζωή μου” (…)

Η κυβερνητική εναλλαγή δεν έφερε αλλαγή πολιτικής! Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ κλιμακώνει ήδη την επίθεση πατώντας στο δρόμο που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.  Ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία. Η λύση βρίσκεται στην ισχυροποίηση του ΚΚΕ, στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, της κοινωνικής συμμαχίας για την ανατροπή.

Έξω από τον αγώνα υπάρχουν μόνο ήττες και συνεχείς απογοητεύσεις. (...) Υπάρχει εναλλακτική λύση. Για να μεταφραστούν οι δυνατότητες της εποχής μας, σε μια πραγματική καλύτερη ζωή για τη λαϊκή πλειοψηφία, ένα εμπόδιο πρέπει να βγει από τη μέση: η καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.»

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με μεγάλη συναυλία από τρεις καταξιωμένους καλλιτέχνες που μετέδωσαν το δικό τους παλμό στους επισκέπτες του φεστιβάλ.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης και ο Χρήστος Θηβαίος, ξεσήκωσαν και “ταξίδεψαν” το νεανικό κοινό, με αμείωτη ένταση για πολλές ώρες, μέχρι αργά το βράδυ."