Σε δελτίο Τύπου του συνδυασμού "Μαζί για τα Τρίκαλα" σχετικά με την επόμενη μέρα, μετά τον κορωνοϊό, αναφέρονται τα εξής:
Φαίνεται πως έρχεται η ώρα για τη σταδιακή επάνοδο των πολιτών στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα. Η υγειονομική κρίση, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αντιμετωπίζεται σε ελεγχόμενα επίπεδα με τη συνεργασία κράτους-επιστημόνων και πολιτών.
Σύμφωνα με τους ειδικούς δεν υπάρχει στον ορίζοντα άμεση παρασκευή εμβολίου, ενώ ταυτόχρονα φαίνεται να καθυστερεί και η αποτελεσματική φαρμακευτική αγωγή που θα αντιμετωπίζει επαρκώς την νόσο.
Δημιουργείται έτσι η αναγκαιότητα, τουλάχιστον μέχρι να συμβούν τα παραπάνω, για υιοθέτηση νέων τρόπων κοινωνικής, εργασιακής, οικονομικής, εκπαιδευτικής συμπεριφοράς και εφαρμογής υγειονομικών πρωτοκόλλων προκειμένου να εξασφαλιστεί η ατομική και κοινωνική προστασία.
Σαφείς εκτιμήσεις για το μέγεθος των οικονομικών απωλειών δεν υπάρχουν.
Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε: 1) μείωση του ΑΕΠ, 2) αύξηση της ανεργίας, 3) μείωση της παραγωγής, 4) κλείσιμο επιχειρήσεων, 5) μείωση εισοδημάτων.
Για όλα αυτά θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα το επόμενο δύσκολο διάστημα και σε τοπικό επίπεδο με μέτρα υγειονομικής προστασίας και ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και των πληττομένων νοικοκυριών.
Στις προτάσεις μας περιλαμβάνονται:
1) Επαρκή μέτρα προστασίας των δημοτικών υπαλλήλων και προσωρινή διασπορά των υπηρεσιών σε περισσότερα δημοτικά κτίρια ώστε να μη παρουσιάζεται συγχρωτισμός . Οι χώροι εκδηλώσεων των ΚΑΠΗ θα μπορούσαν να παίξουν αυτό το ρόλο με μικρές παρεμβάσεις.
2) Μόνιμη παρουσία καθαριστριών σε σχολικές μονάδες, όποτε και αν αυτές ανοίξουν.
3) Άμεση συντήρηση κλιματιστικών μονάδων των δημοτικών κτιρίων.
4) Εφαρμογή προγράμματος απολυμάνσεων.
5) Επέκταση της λαϊκής αγοράς της Δευτέρας και του Σαββάτου και σε παρακείμενους δρόμους ώστε όλοι οι παραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν με απόσταση και ασφάλεια και οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα φρέσκα προϊόντα του τόπου μας χωρίς φόβο
6) Εξέταση χώρων για την δημιουργία νέων προσωρινών λαϊκών αγορών ή σημείων πώλησης προϊόντων.
7) Σχεδιασμός μικρού και ευέλικτου «Μύλου των Ξωτικών» με το ελάχιστο δυνατό κόστος χωρίς την επένδυση σε νέα πάγια και με ελάχιστο επιχειρηματικό ρίσκο, ώστε και η συνέχεια του project να εξασφαλιστεί και οι υποστηρικτές επιχειρήσεις να μην αφανιστούν .
8) Χρέωση των επιπλέον κυβικών νερού που χρησιμοποιήθηκαν αυτή την περίοδο στα νοικοκυριά στην χαμηλή κατηγορία , αποσύνδεση της διακοπής νερού με τη λήξη του δεύτερου λογαριασμού , κατάργηση του τέλους επανασύνδεσης και θεσμοθετημένο πλαίσιο 24μηνου διακανονισμού των οφειλών.
9) Επανασχεδιασμός και νέος κανονισμός για τη διάθεση και χρήση κοινοχρήστων χώρων .
10) Άμεση σύγκληση Δημοτικού Συμβουλίου αποκλειστικά για τη λήψη αποφάσεων που αφορούν τις οικονομικές ελαφρύνσεις στους δημότες και στους επαγγελματίες που πλήττονται από το κλείσιμο των καταστημάτων (δημοτικά τέλη, τέλη κατάληψης κοινόχρηστων χώρων , μισθώματα, τέλη καθαριότητας, εισφορές , ρυθμίσεις χρεών, αθλητικοί χώροι).
Σε κάθε περίπτωση η μετάβαση στην επόμενη ημέρα θα είναι μια δύσκολη εξίσωση και απαιτεί τη συμμετοχή όλων. Τα βασικό μέλημα είναι η προστασία της υγείας και της ανθρώπινης ζωής .
Η κρίση θα ξεπεραστεί αν όλοι αναλάβουν τις ευθύνες τους, κράτος και πολίτες. Άλλοι το λένε συλλογική και ατομική ευθύνη• εμείς προτιμούμε την υπευθυνότητα απέναντι στο συνάνθρωπο.