Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων, εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές και το υπαίθριο εμπόριο, που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, γιατί αυτό όχι μόνο δε “βάζει τάξη” στις λαϊκές αγορές όπως παραπλανητικά διαδίδει η κυβέρνηση, αλλά ανατρέπει το χαρακτήρα των λαϊκών αγορών όπως τις γνωρίζουμε μέχρι σήμερα, ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεκλήρισμα των παραγωγών αγροτών και των αυτοαπασχολούμενων που αποτελούν την ψυχή των λαϊκών αγορών, δίνοντας «αέρα στα πανιά» της μεγάλης επιχειρηματικής δράσης.
Είναι προκλητικό τη στιγμή που πολλοί αυτοαπασχολούμενοι οδηγούνται στο κλείσιμο και χιλιάδες αγρότες καταστρέφονται από τα καιρικά φαινόμενα, τις χαμηλές τιμές παραγωγού, το μεγάλο κόστος παραγωγής, η κυβέρνηση να καταθέτει νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, που στην ουσία καταργεί όσα κοινωνικά κριτήρια είχαν απομείνει να ισχύουν στο χώρο αυτό, τα οποία έδιναν την δυνατότητα σε φτωχά λαϊκά στρώματα (άνεργοι, πολύτεκνοι, άνθρωποι με ποσοστό αναπηρίας), να παίρνουν άδειες μικροπωλητών για δεκαετίες, για να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια, προστατευμένοι από τον ανταγωνισμό και τη κυριαρχία των μεγαλύτερων επιχειρήσεων.
Η άδεια πλέον θα είναι προσωποπαγής, αλλά μόνο για 5 χρόνια ακόμα, ενώ για την ανανέωση της σε 6 μήνες από την ψήφιση του νομοσχεδίου απαιτείται φορολογική, ασφαλιστική ενημερότητα και πλήρης εξόφληση των οφειλών στους σημερινούς φορείς διαχείρισης. Ετσι χιλιάδες απ’ αυτούς κινδυνεύουν να βρεθούν στην ανεργία. Όσοι καταφέρουν να διατηρήσουν προσωρινά την άδεια και κατ΄ επέκταση την εργασία τους, θα δουν τα εισοδήματά τους να μειώνονται λόγω του αυξημένου κόστους λειτουργίας, ενώ θα βρίσκονται διαρκώς στη μέγγενη ασφυκτικών ελέγχων όπως προβλέπει το νομοσχέδιο.
Ανά πάσα ώρα και στιγμή θα κινδυνεύουν να εξοστρακιστούν, δίνοντας τη θέση τους σε «ενδιαφερόμενους» μεγαλύτερης οικονομικής επιφάνειας, αφού σε περίπτωση ισοβαθμίας της μοριοδότησης, αυτό που τελικά θα μετράει θα είναι το εκκαθαριστικό με το μεγαλύτερο τζίρο για τους παραγωγούς, και η μεγαλύτερη οικονομική προσφορά για τους επαγγελματίες. Οι εταιρίες άμεσα φαίνεται ότι δεν μπορούν να πάρουν μέρος στις προκηρύξεις θέσεων, αλλά δίνεται η δυνατότητα σε κατόχους άδειας παλιούς ή νέους να συστήσουν εταιρίες.
Οι ΣΔΙΤ, μπορεί να αποσύρθηκαν από το νομοσχέδιο, αλλά δήμοι και περιφέρειες που θα αναλάβουν την διαχείριση των λαϊκών αγορών θα λειτουργούν με την ίδια λογική, για το πώς θα αποκομίσουν περισσότερα κέρδη.
Το πλαίσιο λειτουργίας των λαϊκών αγορών γίνεται ακόμα πιο αντιλαϊκό. Για να εξασφαλίζει σίγουρα κέρδη στο φορέα διαχείρισης. Γι’ αυτό το λόγο αναστέλλεται η άδεια αν κάποιος οφείλει στο φορέα διαχείρισης πάνω από 2 μήνες, αν δεν έχει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αν του καταλογιστεί φορολογική παράβαση.
Τις αρνητικές συνέπειες όμως αυτού του νομοσχεδίου θα κληθεί να πληρώσει και η ίδια η λαϊκή οικογένεια, αφού οι αλλαγές που προβλέπονται, θα οδηγήσουν αργά ή γρήγορα σε αύξηση των ίδιων των τιμών των προϊόντων. Η πρόσβαση των εργαζόμενων και συνταξιούχων σε απαραίτητα είδη διατροφής και άλλα εμπορεύματα σε πιο προσιτές τιμές, όπως γίνεται μέχρι σήμερα, θα περιοριστεί δραματικά και μάλιστα σε μια περίοδο που τα οικονομικά αδιέξοδα μεγαλώνουν.
Γι΄ αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Τρικκαίων, ζητά την οριστική απόσυρση του νομοσχεδίου, στηρίζοντας παράλληλα τον δίκαιο αγώνα των αγροτοπαραγωγών και μικρών επαγγελματιών των λαϊκών αγορών.
Να παραμείνει ο σημερινός χαρακτήρας των λαικών αγορών, χωρίς να είναι αντίθετο, σε ένα τμήμα των λαϊκών αγορών, να δραστηριοποιούνται και πωλητές άλλων ειδών, διατηρώντας τα κοινωνικά κριτήρια που ισχύουν σήμερα για την απόκτηση άδειας.
Να παραμείνουν οι άδειες προσωπικές και μόνιμες, σύμφωνα με το καθεστώς που ισχύει έως τώρα. Να μην χαθεί καμία θέση εργασίας στις λαϊκές αγορές.
Η λειτουργία των λαϊκών αγορών να είναι στην ευθύνη δημόσιων φορέων, με την απαιτούμενη δομή (κεντρικά, περιφέρειες, δήμοι). Τα προβλήματα διαχείρισης και επομένως και τα κάθε λογής έξοδα λειτουργίας πρέπει να είναι στην ευθύνη αυτών των φορέων και όχι στα συνδικαλιστικά όργανα, όπως σήμερα, τα οποία να έχουν συμβουλευτικό ρόλο. Να μην λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, αλλά να χρηματοδοτηθούν στο ύψος που απαιτείται, και από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό με κανόνες και στελεχωμένες δομές και όχι αποκλειστικά με το τέλος που πληρώνουν σήμερα οι επαγγελματίες, το οποίο πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά.
Την επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 € – Κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους Επιτηδεύματος για μικρούς αγρότες και επαγγελματίες.
Αναστολή ρυθμίσεων σε τράπεζες, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, διαγραφή τόκων, προστίμων, απαγόρευση πλειστηριασμών Α΄ κατοικίας και εργαλείων δουλειάς.
Μείωση κόστους παραγωγής και εγγυημένες τιμές στους παραγωγούς. Αφορολόγητο πετρέλαιο.