Με την ανακοίνωση της οριστικοποίησης της χρηματοδότησης 913.000 ευρώ για το «Σπίτι των Τρικαλινών Μουσικών Δημιουργών», που ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Τρικκαίων κ.  Δημήτρης Παπαστεργίου, άρχισαν το απόγευμα της Παρασκευής 31 Μαρτίου 2017 οι εργασίες του 1ου Πανελλήνιου Συνέδριου για τον Κώστα Βίρβο. Όπως τόνισε ο Δήμαρχος, είναι κάτι που χρωστούσε η πόλη στον μεγάλο μας στιχουργό, όπως και στους άλλους μεγάλους της πόλης. Και καταχειροκροτήθηκε, με πρώτες, τη σύζυγο του αείμνηστου Κώστα Βίρβου, Καίτη, και τις δύο κόρες του, Αναστασία και Μαρία.
Η πρόταση κατατέθηκε στο  επιχειρησιακό πρόγραμμα «ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ» και αφορά στη μετατροπή του ιστορικού Διατηρητέου Μνημείου «Αρχοντικό Κυρνάσιου» στο Βαρούσι Τρικάλων (και μάλιστα στην οδό Κώστα Βίρβου!) σε ένα σύγχρονο,  καινοτόμο, διαδραστικό μουσείο!
Ευχαριστώντας τις υπηρεσίες του Δήμου για την άψογη δουλειά που έκαναν, αλλά και την Ειδική Γραμματέα του ΕΤΠΑ κα. Ευγενία Φωτονιάτα για τη στήριξή της, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για το νέο αυτό διαδραστικό μουσείο. Και επεσήμανε: «Βίρβος, Καλδάρας, Σαμολαδάς, Μητροπάνος, Κολοκοτρώνης και λοιποί, θα μας κοιτάνε από εκεί πάνω και θα χαίρονται που θα ξαναβρεθούν όλοι μαζί, σε ένα υπέροχο αρχοντικό του Βαρουσίου, κάτω από τη σκιά του Κάστρου και του ρολογιού!


Νωρίτερα, τόνισε ότι στην πόλη της μουσικής, «μόνο τυχαίο δεν είναι το ότι το 1% του ελληνικού πληθυσμού, έγραψε και τραγούδησε πάνω από το 50% των μεγαλύτερων επιτυχιών της λαϊκής μουσικής!». Στάθηκε, όμως, ιδιαιτέρως, στον Κώστα Βίρβο, ο οποίος παραμένει «ο μεγάλος λαϊκός στιχουργός, ο ποιητής μιας γενιάς με πάθη, μιας γενιάς που έψαχνε να βρει την ταυτότητά της. Αυτή την ταυτότητα έδωσε μέσα από τους στίχους του, κρατώντας ζωντανή μια Ελλάδα της βιοπάλης, της αξιοπρέπειας, της τιμιότητας, του έρωτα!».
Και τόνισε: Του χρωστάμε τις μικρές μας χαρές, όταν σιγοτραγουδάμε ένα από τα χιλιάδες τραγούδια του!».
Μετά τον πρόλογο της κ. Ευαγ. Τζαβέλλα - Βασιλείου, διευθύντριας του 32ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων «Κώστας Βίρβος» και με προεδρείο την αντιδήμαρχο Τρικκαίων κ. Ντίνα Δήμα και τον Χρ. Μπουλούμπαση, Δ/ντη Αθμιας Εκπ/σης Τρικάλων, ακολούθησαν οι χαιρετισμοί.
Στο γεμάτο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Τρικκαίων, η Περιφερειακή Διευθύντρια Εκπαίδευσης Θεσσαλίας κ. Ελένη Αναστασοπούλου, ήταν ιδιαιτέρως εμφατική ως προς τη συνεισφορά και προσφορά του μεγάλου στιχουργού στο λαϊκό μας τραγούδι, με αναφορές σε συγκεκριμένους στίχους. Ο εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού, περιφερειακός σύμβουλος κ . Ντ. Μπάρδας, τόνισε ότι η Περιφέρεια θα βρίσκεται δίπλα στις προσπάθειες ανάδειξης του έργου του Κώστα Βίρβου. Οι πρόεδροι των Συλλόγων Δασκάλων και Νηπιαγωγών Τρικάλων και Καλαμπάκας, κ. Σερ. Ψαράς και Ντίνος, αντιστοίχως, στάθηκαν στην ουσία του συνεδρίου: στην ανάγκη, στίχοι – ποιήματα του Βίρβου,  να ενταχθούν στα βιβλία του Δημοτικού Σχολείου.


Ακολούθησε το πλούσιο και εξαιρετικό πρόγραμμα του συνεδρίου, με σημαντικές ομιλίες για τον άνθρωπο, τον ποιητή, τον στιχουργό Κώστα Βίρβο, αλλά και ιδιαιτέρως προσεγμένο μουσικό πρόγραμμα, με χορωδίες τρικαλινών σχολείων (Μουσικό Σχολείο, 32ο Δημοτικό Σχολείο) και ερμηνευτές, όπως οι Λιζέτα Νικολάου, Λάκης Χαλκιάς και Μπέττυ Χαρλαύτη, με παρουσίαση από τον Γ. Τζουανόπουλο.
Παρέστησαν επίσης, οι Δήμαρχοι Λαμιέων και Αντιπάρου κ. Νίκος Σταυρογιάννης και Τάσος Φαρούπος, αλλά και μέλη του Συλλόγου Κωφαλάλων Τρικάλων με παράλληλη απόδοση των ομιλιών στη νοηματική γλώσσα, με τη συνδρομών της Ομάδας Εθελοντών Δήμου Τρικκαίων. Επίσης, αντιδήμαρχοι του Δήμου Τρικκαίων, δημοτικοί σύμβουλοι της μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης, εκπαιδευτικοί, μαθητές, επισκέπτες και πλήθος μουσικόφιλων.
Οι εργασίες του συνεδρίου θα συνεχιστούν μέχρι την Κυριακή 2 Απριλίου 2017.
(Το αναλυτικό πρόγραμμα βρίσκεται στο ημερολόγιο εκδηλώσεων του Δήμου Τρικκαίων, στην ιστοσελίδα του trikalacity.gr.)