Για …λογοκλοπή καταγγέλλουν τον Κώστα Αγοραστό ....παρατηρητές των δημόσιων λόγων του αλλά και ένας συνάδελφός του καθηγητής από το πανεπιστήμιο "Μακεδονία" με αναρτήσεις σε ιστοσελίδες των Αθηνών.
Πρόκειται όμως για ολόκληρα κομμάτια από άρθρο του πανεπιστημιακού Γιώργου Πιπερόπουλου, τα οποία παρεισέφρησαν στο επετειακό μήνυμα του περιφερειάρχη Θεσσαλίας για την φετινή 25η Μαρτίου.
Φράσεις όπως: «εμείς οι Έλληνες κάθε φορά που κατορθώσαμε να παραμερίσουμε τις εθνικές αδυναμίες του διχασμού και της διχόνοιας μεγαλουργήσαμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο δείχνοντας πρωτόγνωρες για το ανθρώπινο γένος εκφάνσεις ανδρείας και αυτοθυσίας!» Ή και άλλη όπως: «κάθε φορά που επιτρέψαμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια να… λησμονήσουμε τα διδάγματα της εθνικής μας ιστορίας δυστυχώς ξαναζήσαμε οδυνηρά τα αιώνια πάθη και μίση και τα πληρώσαμε με βαρύ φόρο αίματος και αλληλοσπαραγμών», βρέθηκαν ως εκ θαύματος στο μήνυμα του περιφερειάρχη.
Πάντως η περιφέρεια Θεσσαλίας απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για το τι συνέβη…
Τι έγραφε ο Πιπερόπουλος
Το μάθημα της ιστορίας ήταν και παραμένει σαφές: εμείς οι Έλληνες κάθε φορά που κατορθώσαμε να παραμερίσουμε τις εθνικές αδυναμίες του διχασμού και της διχόνοιας μεγαλουργήσαμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο δείχνοντας πρωτόγνωρες για το ανθρώπινο γένος εκφάνσεις ανδρείας και αυτοθυσίας! Υπάρχει το απόφθεγμα που αποδίδεται στον SirWinston Churchill και διατείνεται ότι «οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν…» και ενώ δεν ειπώθηκε αυτό με στόχο τους Έλληνες τελικά έχει για εμάς ανεξίτηλα διαχρονικά νοήματα και σημασία. Ακριβώς επειδή από το 1821 μέχρι και σήμερα κάθε φορά που επιτρέψαμε στους εαυτούς μας την πολυτέλεια να… λησμονήσουμε τα διδάγματα της εθνικής μας ιστορίας δυστυχώς ξαναζήσαμε οδυνηρά τα αιώνια πάθη και μίση και τα πληρώσαμε με βαρύ φόρο αίματος και αλληλοσπαραγμών. Το σημείωσε με πικρό λυρισμό ο εθνικός μας ποιητής:
«η διχόνοια που βαστάει ένα σκήπτρο η δολερή/ καθενός χαμογελάει πάρτο λέγοντας και σύ/Κειό το σκήπτρο που σας δείχνει έχει αλήθεια ωραία θωριά/ Μην το πιάστε γιατί ρίχνει εισέ δάκρυα θλιβερά…»
Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ και περιφερειάρχης Θεσσαλίας έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Τις δύσκολες ημέρες που περνάμε, υπό των έλεγχο των θεσμών, να ψηλαφίσουμε «τους τύπους των ήλων» επί τους σώματος της μητέρας Ελλάδας, να θυμηθούμε και να μάθουμε για να μην… ξαναπάθουμε.
Γονατίζοντας με ευσέβεια και ευλάβεια στη μνήμη επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών που ελλοχεύουν στο εθνικό μας υποσυνείδητο, σας καλώ να γιορτάσουμε μαζί ως Έλληνες τη μεγάλη μας διπλή γιορτή της πίστης και της λευτεριάς.
Εμείς οι Έλληνες, κάθε φορά που καταφέραμε να παραμερίσουμε της εθνικές αδυναμίες του διχασμού και της διχόνοιας, μεγαλουργήσαμε σε συλλογικό και ατομικό επίπεδο δείχνοντας πρωτόγνωρες για το ανθρώπινο γένος εκφάνσεις ανδρείας και αυτοθυσίας.
Οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους είναι καταδικασμένοι να την ξαναζήσουν. Κάθε φορά που λησμονούμε τα διδάγματα της εθνικής μας ιστορίας δυστυχώς ξαναζήσαμε οδυνηρά τα αιώνια πάθη και μίση και τα πληρώσαμε με βαρύ φόρο αίματος και αλληλοσπαραγμών».
Η....διόρθωση
Mετά το σχετικό θόρυβο ανασκευάστηκε από τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστό η λογοκλοπή στο μήνυμά του για την 25η Μαρτίου. Στο σχετικό κείμενο, στην τελευταία του πρόταση, πρόσθεσε τη φράση «...υιοθετώντας την άποψη του συναδέλφου πανεπιστημιακού Γιώργου Πιπερόπουλου». Όμως με τον τρόπο αυτό παραδέχεται εμμέσως ότι αποσπάσματα του μηνύματός του αποτελούσαν αντιγραφή άλλου κειμένου...
Ούτε ο ίδιος ο Πιπερόπουλος το άφησε ασχολίαστο αποστέλλοντας την παρακάτω δήλωση:
''Προφανώς ο πανεπιστημιακός συνάδελφος και περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός διόρθωσε το κείμενο της αρχικής τους δήλωσης για την 25η Μαρτίου 1821, από το οποίο έλειπε η δεοντολογική αναφορά σε εμένα ως συγγραφέα του κειμένου από το οποίο αντλήθηκε η δήλωση''