Σημαντική πτώση κατέγραψε ο τζίρος των εμπορικών επιχειρήσεων κατά τη φετινή χειμερινή εκπτωτική περίοδο (Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2016). Στην πόλη των Τρικάλων μάλιστα η βουτιά του τζίρου έφτασε το 20%. Όπως αναφέρεται από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων σε έρευνα που διεξήχθη σε επιχειρήσεις της πόλης σχετικά με την κίνηση στην αγορά την περίοδο των εκπτώσεων του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, έως και σήμερα, οι έμποροι απάντησαν ως εξής:
Στην ερώτηση πως κινήθηκαν την περίοδο των εκπτώσεων, το 74% απάντησε ότι υπήρξε μεγάλη πτώση σε σχέση με πέρυσι, το 23% ήταν στα ίδια επίπεδα, ενώ ένα 3% απάντησε ότι υπήρξε μικρή άνοδος. Το ποσοστό μείωσης σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015 ήταν από 15% ως 20% μεσοσταθμικά.
Στην ερώτηση για ποιο λόγο θεωρούν ότι δεν κινήθηκε η αγορά, το σύνολο των ερωτηθέντων απάντησε πως ο κύριος λόγος είναι η έλλειψη ρευστότητας σε συνδυασμό με τις πολιτικές εξελίξεις. Επιπλέον, στην ερώτηση σχετικά με το ποια ήταν η καλύτερη περίοδος των εκπτώσεων, οι 9 στους 10 ανέφεραν την εκπτωτική περίοδο του Ιανουαρίου.
Ο μέσος όρος των εκπτώσεων που προσφέρουν οι επιχειρήσεις της πόλης είναι από 30% ως 50%, ενώ ο μέσος όρος του ποσού των αποδείξεων ανά πελάτη έχει μειωθεί, σε σχέση με πέρυσι.
Δυστυχώς, η παρατεινόμενη οικονομική ύφεση και το ρευστό πολιτικό περιβάλλον που επικρατούν στην χώρα μας, έχουν ως αποτέλεσμα τον αισθητό περιορισμό της καταναλωτικής κίνησης, και ως συνέπεια τον οικονομικό μαρασμό των επιχειρήσεων της πόλης των Τρικάλων.
Ο Εμπορικός Σύλλογος Τρικάλων ενημερώνει πως οι χαμηλές τιμές θα συνεχιστούν σε μορφή προσφορών από τα καταστήματα και στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου και πιστεύοντας πως η αγορά θα επανέλθει σε καλύτερα επίπεδα, ευχαριστεί το καταναλωτικό κοινό των Τρικάλων που συνεχίζει να στηρίζει τις επιχειρήσεις και τους ανθρώπους της πόλης.