Το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, μετά από μια σειρά νομοθετημάτων στην κατεύθυνση της αναδιάρθρωσης της Δημόσιας Παιδείας στην χώρα μας, προχώρησε στην νομοθετική πρωτοβουλία,που με τις διατάξεις της ρυθμίζει την Εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Προστασία της Ακαδημαϊκής Ελευθερίας και την Αναβάθμιση του Ακαδημαϊκού Περιβάλλοντος.
Στόχος της Κυβέρνησης, αλλά και του Υπουργείου, είναι η ποιοτικότερη Δημόσια Παιδεία, σε όλες της, τις βαθμίδες. Όμως ιδιαίτερα για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ο στόχος είναι διττός: Αφενός η εξάλειψη των παθογενειών εντός των ελληνικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων και αφετέρου η διασφάλιση ενός ασφαλούς και ελεύθερου ακαδημαϊκού περιβάλλοντος.
Ορισμένα από τα θεμελιώδη άρθρα του νομοσχεδίου προβλέπουν:
• Θέσπιση Ε.Β.Ε (Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής), ενισχύοντας τις ακαδημαϊκές προϋποθέσεις εισαγωγής στα ΑΕΙ.
• Μεγαλύτερη αυτονομία στα Πανεπιστήμια, ώστε να διαμορφώνουν το ακαδημαϊκό προφίλ των εισακτέων τους, συμμετέχοντας στον καθορισμό της ΕΒΕ και των συντελεστώνβαρύτητας στα εξεταζόμενα μαθήματα, που θα διαφέρουν για κάθε τμήμα ανάλογα με το αντικείμενο σπουδών.
• Ενθάρρυνση των πιο στοχευμένων, ώριμων και συνειδητών επιλογών στην σύνταξη του μηχανογραφικού δελτίου.
• Ιδιαίτερη μέριμνα για υποψηφίους των Πανελλαδικών, από πληγείσες περιοχές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων, για τηνεισαγωγή τους στο Πανεπιστήμιο.
• Πρόσθετες διεξόδους και εναλλακτικές διαδρομές, μέσω του παράλληλου μηχανογραφικού για τα Δημόσια ΙΕΚ.
• Θωράκιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος, προστασία του Πανεπιστημιακού Ασύλου και ανάδειξη των ΑΕΙ ως χώρων προαγωγής γνώσεων και επιστήμης
• Συγκεκριμένο όριο φοίτησης, λαμβάνοντας υπόψη τους εργαζομένους φοιτητές ή όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο πρέπει να αναδειχθεί στις διεθνείς κατατάξεις, όπως αρμόζει στο διδακτικό προσωπικό, που το στελεχώνει και στους εξαίρετους φοιτητές που κοπιάζουν και προκόβουν, μέσα στους κόλπους του.
Το ΕΚΠΑ έσπασε τον φραγμό των 200 καλύτερων ΑΕΙ παγκοσμίως, πλημμυρίζοντάς μας με υπερηφάνεια. Εάν υπήρχαν όλες αυτές οι προβλέψεις, σήμεραθα καμαρώναμε για περισσότερα, ελληνικά Πανεπιστήμια σε ακόμηυψηλότερες θέσεις.