Η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας "Μήδεια", με την παγωνιά και τις αρνητικές θερμοκρασίες καθόλη την διάρκεια της ημέρας που θα δημιουργήσουν συνθήκες ολικού παγετού, ξεκινά από την Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου και στα Τρίκαλα. 

Μετά τις χιονοπτώσεις του Σαββατοκύριακου, από σήμερα έως και την Τετάρτη το κρύο θα είναι κάτι παραπάνω από τσουχτερό, αφού το θερμόμετρο δύσκολα θα ξεπεράσει τους 0 βαθμούς Κελσίου, κατά τις μεσημβρινές ώρες των επόμενων ημερών. 

Ο ήλιος με δόντια και το ξεροβόρι θα επικρατήσουν, έτσι ώστε η Δευτέρα νωρίς το πρωί να ξεκινήσει με -6 βαθμούς Κελσίου, ενώ το μεσημέρι με αρνητικό πρόσημο και πάλι η θερμοκρασία, στους -3. 

Μάλιστα, οι βορειοδυτικοί άνεμοι, που θα πνέουν σχεδόν καθόλη την διάρκεια της ημέρας έως 4 μποφόρ, θα εντείνουν ακόμη περισσότερο την αίσθηση του κρύου που θα φτάνει τους -12 βαθμούς Κελσίου! 

Καθώς τα πάντα θα είναι παγωμένα απαιτείται πολύ μεγάλη προσοχή από τους πεζούς στις μετακινήσεις τους. 

____________

Στην υπόλοιπη Ελλάδα προβλέπονται αρχικά στα κεντρικά και νότια νεφώσεις με χιονοπτώσεις στα ηπειρωτικά, χιονόνερο στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα, όπου βαθμιαία θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Σποράδες, Κυκλάδες και Κρήτη, με ένταση των φαινομένων και χιονοπτώσεις σε χαμηλότερα υψόμετρα στις προαναφερόμενες περιοχές τις βραδινές ώρες. Παγετός θα εκδηλωθεί στα κεντρικά κατά τόπους ισχυρός στα βόρεια και ολικός στη Δυτική Μακεδονία.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -4 έως 3 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από -12 έως -3 βαθμούς), -1 έως 4 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 1 έως 7 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στην Ήπειρο από -5 έως 1 βαθμούς), 4 έως 9 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 2 έως 7 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -1 έως 4 βαθμούς) και στα Δωδεκάνησα από 9 έως 14 βαθμούς.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7-8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο πολύ θυελλώδεις 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από ανατολικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα σχεδόν θυελλώδεις 7 μποφόρ, όπου σταδιακά θα στραφούν σε βόρειους και θα εξασθενήσουν.

Νεφώσεις με παροδικές χιονοπτώσεις στα ορεινά και ημιορεινά και τις πρωινές και βραδινές ώρες σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο περιμένουμε τη Δευτέρα στην Αττική. Τα φαινόμενα τις βραδινές ώρες θα ενταθούν. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 0 έως 4 βαθμούς Κελσίου, ενώ στα βόρεια θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη . Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες-βορειοανατολικές διευθύνσεις ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6-7 μποφόρ και στα ανατολικά θυελλώδεις 8 μποφόρ.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες και παγετό περιμένουμε τη Δευτέρα στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -6 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και πρόσκαιρα ισχυροί 6 μποφόρ.

Πηγή: meteo.gr