«Στο νέο παραγωγικό μοντέλο, έτσι όπως το σχεδιάζουμε, ο πρωτογενής τομέας μπορεί να παίξει σπουδαίο ρόλο και να αντιμετωπίσει την προμετωπίδα αυτής της αλλαγής που θέλουμε στην εθνική οικονομία», επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή του Μάκη Πολλάτου στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6.
«Η χώρα πρέπει να πάει σε ένα πιο παραγωγικό μοντέλο. Η χώρα παράγει, αλλά πρέπει να παράγει περισσότερα. Είτε αφορά τον πρωτογενή τομέα, είτε τη μεταποίηση, πρέπει και μπορούμε να παράγουμε πολλά περισσότερα, αρκεί να υπάρχει σταθερή πολιτική βούληση, συγκεκριμένο σχέδιο και φυσικά, να μην χάνεται η συνέχεια του κράτους», σημείωσε ο κ. Σκρέκας.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα στήριξης που έλαβε η Κυβέρνηση για τους κλάδους που υπέστησαν τις δυσμενείς επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως είναι η κτηνοτροφία. Παράλληλα, μίλησε για τις εξαγωγές ρεκόρ που σημείωσαν πολλά αγροτικά προϊόντα και στα μερίδια που κέρδισαν στις αγορές του εξωτερικού μεσούσης της κρίσης, γεγονός που οφείλεται στα ξεχωριστά ποιοτικά χαρακτηριστικά τους.
Το πρώτο τρίμηνο οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων σημείωσαν αύξηση άνω του 15%. Η ανοδική τάση συνεχίσθηκε στο δίμηνο Απριλίου - Μαΐου και σε πολλά προϊόντα η αύξηση άγγιξε ακόμα και το 40%. Αυτά τα μεγέθη, όπως είπε ο κ. Σκρέκας, δείχνουν ότι ο αγροτικός τομέας έδειξε πολύ σημαντικά σημάδια αντίστασης στις οικονομικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης. Ο Υφυπουργός προσέθεσε ότι η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τη δυναμική τάση της αγροτικής παραγωγής και να βοηθήσει τους Έλληνες αγρότες τόσο στο οικονομικό πεδίο με τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όσο και σε καθαυτή την παραγωγική διαδικασία με τη μετάβαση στη ψηφιακή γεωργία.
Κληθείς, τέλος, να σχολιάσει τα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού, ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι «ο Πρωθυπουργός, από τη θέση από την οποία βρίσκεται, έχει καλύτερη οπτική» και συμπλήρωσε ότι τα υπόλοιπα μέλη της Κυβέρνησης «έχουμε το δικό μας πεδίο δράσης και εκεί πρέπει να δουλέψουμε για να φέρουμε αποτέλεσμα».