Στα 393 εκατομμύρια ευρώ ανέρχεται συνολικά το ποσό που έχει χορηγήσει φέτος η Κυβέρνηση σε μέτρα οικονομικής ενίσχυσης των Ελλήνων αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε την Τετάρτη στη Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκρέκας, απαντώντας σε επερωτήσεις Βουλευτών για τη στήριξη κλάδων του πρωτογενούς τομέα.
Το ποσό αυτό αποδεικνύει ότι, παρά τις τεράστιες δημοσιονομικές δυσκολίες που δημιουργεί η πανδημία του κορωνοϊού, η Κυβέρνηση θέτει ως κορυφαία προτεραιότητα την αναβάθμιση του αγροτικού τομέα, ώστε την επόμενη ημέρα να είναι στην αιχμή της ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Κάθε ευρώ πρέπει να πιάνει τόπο και να πηγαίνει σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη, τόνισε ο κ. Σκρέκας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, εντάχθηκαν στον 4ο γύρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής και οι αγρότες, λαμβάνοντας κατ' ελάχιστον 1.000 ευρώ. Το ποσό αυτό αντιστοιχεί σε μια σημαντική ενίσχυση ανά στρέμμα για τους περισσότερους αγρότες που διαθέτουν μικρό κλήρο.
Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα στήριξης των βαμβακοπαραγωγών, των ελαιοπαραγωγών, των αμπελουργών και των μελισσοκόμων.
Για το ενδεχόμενο παράτασης εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΕΕ) των καλλιεργητών ελιάς ώστε να μην απωλέσουν την έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, κ. Σκρέκας ανέφερε ότι δεν προβλέπεται από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης όπως τροποποιήθηκε και εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Υπουργική Απόφαση και τη σχετική πρόσκληση του Μέτρου,
Για τα μέτρα στήριξης της βαμβακοκαλλιέργειας, o κ. Σκρέκας είπε ότι θα εξεταστεί η ένταξη του βαμβακιού στο πρόγραμμα «Κομφούζιο» κατά τη μεταβατική περίοδο 2021-2022, η ένταξη του νέου AGRO 2.1, 2.2 και 2.4 σε μέτρο ενίσχυσης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, η μείωση του ΦΠΑ και η ένταξη του κλάδου εκκοκκιστηρίων και των εμπόρων βάμβακος και βαμβακόσπορου στον Αναπτυξιακό Νόμο.
Για τα μέτρα στήριξης των μελισσοκόμων, ο Υφυπουργός υπενθύμισε ότι για τη στήριξη του κλάδου της μελισσοκομίας υλοποιείται το πρόγραμμα για τη βελτίωση των γενικών συνθηκών παραγωγής και εμπορίας για τα έτη 2020, 2021 και 2022.
Για την υλοποίηση του προγράμματος έχει εγκριθεί συνολική ενίσχυση 19.415.026 ευρώ (6.471.734 για το πρόγραμμα 2020, 6.474.584 για το 2021 και 6.468.708 για το 2022).
Τέλος, για τη στήριξη του εισοδήματος των αμπελουργών, ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η Κυβέρνηση έχει πληρώσει περίπου 23,1 εκατομμύρια ευρώ στους αμπελουργούς, εκ των οποίων τα 21 εκατομμύρια αφορούν την απόσταξη οίνου και τα 2,1 εκατομμύρια τον λεγόμενο πράσινο τρύγο.