Τον κίνδυνο να μην έχουν επαγγελματικά δικαιώματα οι απόφοιτοι του νέου τμήματος «Διατροφολογίας και Διαιτολογίας» που δημιουργείται στη Σ.Ε.Φ.Α.Α. Τρικάλων επεσήμανε με ερώτησή του στη Βουλή ο Τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Βουλευτής Τρικάλων κ. Κώστας Σκρέκας.
Η αλλαγή του ονόματος της σχολής «Διατροφή και Διαιτολογία» που στεγάζεται στην Καρδίτσα σε «Διατροφολογία και Διαιτολογία» που πρόκειται να μεταφερθεί στα Τρίκαλα στη Σ.Ε.Φ.Α.Α. έχει δημιουργήσει έντονο προβληματισμό για το αν οι απόφοιτοι θα εξακολουθούν να έχουν ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα και ισότιμο τίτλο πτυχίου με τους αποφοίτους αντίστοιχων σχολών της Ελλάδας και του εξωτερικού.
Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΘΕΜΑ: «ΚΑΤΟΧΥΡΩΣΗ ΟΝΟΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΤΟΥ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΙΑΣ»
Σύμφωνα με πληροφορίες στο αναμενόμενο νομοσχέδιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΤΕΙ Θεσσαλίας που στεγαζόταν στην Καρδίτσα, μεταφέρεται στα Τρίκαλα, εντάσσεται στη Σχολή επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας και μετονομάζεται σε τμήμα Διαιτολογίας και Διατροφολογίας. Παράλληλα, να σημειωθεί ότι δημιουργείται νέο τμήμα με έδρα την Καρδίτσα με τίτλο Επιστήμη Τροφίμων και Διατροφής.
Τα μέχρι σήμερα τμήματα που εκπαιδεύουν αποκλειστικά Διαιτολόγους - Διατροφολόγους στη Χώρα μας είναι 4. Τα τμήματα Διατροφής και Διαιτολογίας των ΑΤΕΙ (Θεσσαλονίκης, Σητείας, Καρδίτσας) με χρονολογική σειρά ίδρυσης και το τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Οι πρώτοι αμιγούς και αποκλειστικής εκπαίδευσης Διαιτολόγοι - Διατροφολόγοι προήλθαν από το τμήμα Διατροφής και Διαιτολογίας του ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με 4ετή διάρκεια εκπαίδευσης. Ακολούθησαν το Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας & Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και μεταγενέστερα τα υπόλοιπα τμήματα των ΑΤΕΙ.
Όλα τα τμήματα έχουν κατοχυρωμένα, με Προεδρικό διάταγμα, επαγγελματικά δικαιώματα. Οι απόφοιτοί τους αναφέρονται στο ΠΔ 133/2014 με βάση το οποίο αποκτούν Βεβαίωση Άδειας Άσκησης Επαγγέλματος. Επίσης, τα πτυχία τους τυγχάνουν ισότιμης αναγνώρισης από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα του εξωτερικού. Επιπλέον, οι κάτοχοι άδειας άσκησης επαγγέλματος όλων των παραπάνω εκπαιδευτικών ιδρυμάτων έχουν την ίδια επαγγελματικής ισοτιμία στο εξωτερικό.
Επίσης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα κατέχει ένα προνόμιο που οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης προσπαθούν να μιμηθούν. Αυτό είναι το αδιάσπαστο της Διατροφής και Διαιτολογίας. Σύμφωνα με τη Παγκόσμια Συνομοσπονδία Συλλόγων Διαιτολόγων γίνονται προσπάθειες, όπου αυτές θεωρούνται διαφορετικές ειδικότητες να ενοποιηθούν. Το αδιαίρετο της Διατροφής και Διαιτολογίας έγκειται στο ότι αναφερόμαστε στην «επιστήμη της διατροφής και την τέχνη της διαιτολογίας». Παράδειγμα πρόσφατων ενοποιήσεων αποτελούν η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Με λύπη λοιπόν βλέπουμε ότι στο νέο σχέδιο για τα Πανεπιστήμια όχι μόνο δεν τηρούνται οι βασικοί πυλώνες για δημιουργία τμημάτων Διατροφής-Διαιτολογίας αλλά το Υπουργείο Παιδείας λειτουργεί αναχρονιστικά διαιρώντας έναν παγκοσμίως ενοποιημένο κλάδο «NutritionandDietetics – Διατροφής Διαιτολογίας». Σύμφωνα με το νέο σχέδιο νόμου το τμήμα «Διατροφής και Διαιτολογίας» του ΤΕΙ Θεσσαλίας διασπάται, μεταφέρεται στα Τρίκαλα, μετονομάζεται σε τμήμα «Διαιτολογίας και Διατροφολογίας» και εντάσσεται στη Σχολή Επιστημών Φυσικής Αγωγής και Διαιτολογίας. Παράλληλα δημιουργείται ένα νέο τμήμα με έδρα τη Καρδίτσα με τίτλο Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής.
Επειδή με την αλλαγή του ονόματος από «Διατροφή και Διαιτολογία» σε «Διαιτολογία και Διατροφολογία» δημιουργείται σοβαρός προβληματισμός για τις προδιαγραφές που πρέπει να πληρούνται για ένα τμήμα διατροφής- διαιτολογίας σύμφωνα με τα Παγκόσμια πρότυπα, δηλαδή να παραμείνει το αδιαίρετο του τίτλου του «Διατροφής και Διαιτολογίας» και,
επειδή υπάρχει έντονη ανησυχία για τη διατήρηση της ισοτιμίας του τίτλου με τα υπόλοιπα ελληνικά αλλά και ξένα αντίστοιχα τμήματα και,
επειδή υπάρχει φόβος διακύβευσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων εξαιτίας της αλλαγής της ονομασίας του τμήματος,
για όλους αυτούς τους λόγους ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1) Για ποιο λόγο αλλάζει η επωνυμία του τμήματος από «Διατροφή και Διαιτολογία» σε «Διαιτολογία και Διατροφολογία» με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονος προβληματισμός για τις προδιαγραφές που οφείλει να πληρεί ένα τμήμα διατροφής και διαιτολογίας σύμφωνα με τα παγκόσμια πρότυπα;
2) Οι απόφοιτοι του νέου τμήματος θα έχουν ίδια και ισότιμα επαγγελματικά δικαιώματα με τους αποφοίτους των αντίστοιχων τμημάτων της Ελλάδας και του εξωτερικού και θα διατηρηθεί η ισοτιμία στην αναγνώριση των τίτλων τους;
3) Τι προτίθεστε να πράξετε ώστε να διασφαλιστούν όλα τα παραπάνω;